Ντόναλντ Τραμπ: Στον Περσικό Κόλπο με ατζέντα εφ’ όλης της ύλης – Πυρηνικά, ενέργεια και τεχνολογία

Ντόναλντ Τραμπ: Στον Περσικό Κόλπο με ατζέντα εφ’ όλης της ύλης – Πυρηνικά, ενέργεια και τεχνολογία
US President Donald Trump speaks before signing an executive order in the Oval Office of the White House on April 9, 2025 in Washington, DC. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται για περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για μια υψηλού προφίλ περιοδεία στη Μέση Ανατολή στις 13 Μαΐου, με σταθμούς στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, θέτοντας στο τραπέζι κρίσιμα ζητήματα: το μέλλον του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, η ενέργεια, το εμπόριο, οι εξαγωγές προηγμένων chips και η πυρηνική τεχνολογία.

Στρατηγικά διακυβεύματα

Κεντρικό ρόλο στο ταξίδι αναμένεται να έχουν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, οι εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες — ιδίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των ημιαγωγών — και η ενδεχόμενη συμφωνία για ειρηνική πυρηνική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του περιοριστικού «κανόνα διάχυσης AI» της εποχής Μπάιντεν, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξαγωγή εξελιγμένων τεχνολογιών ακόμη και σε φιλικές χώρες της περιοχής.

Οι ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια για να καταστούν κόμβοι AI, ενώ εταιρείες όπως η κρατική G42 των ΗΑΕ ήδη συνεργάζονται με την Microsoft, σε μια προσπάθεια ευθυγράμμισης με τις αμερικανικές προδιαγραφές.

Επενδύσεις και Wall Street

Το ταξίδι του Τραμπ συμπίπτει με το φόρουμ επενδύσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ, όπου θα συμμετάσχουν προσωπικότητες όπως ο Larry Fink (BlackRock), ο Alex Karp (Palantir), και CEOs των Citigroup, IBM, Qualcomm και Alphabet. Στο επίκεντρο βρίσκονται επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων τόσο από τις ΗΠΑ προς τον Κόλπο όσο και αντίστροφα — σε κλάδους όπως AI, ενέργεια και πρώτες ύλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρηνική ατζέντα

Η Σαουδική Αραβία ζητά υποστήριξη από τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος, χωρίς απαραίτητα να προηγηθεί εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ. Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Chris Wright δήλωσε πρόσφατα πως «υπάρχει πορεία προς συμφωνία», με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται από τον ίδιο τον Τραμπ.

Γάζα και γεωπολιτικοί τριγμοί

Ο Τραμπ φιλοδοξεί να μεσολαβήσει για την επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα, αν και προκάλεσε αντιδράσεις με δηλώσεις περί «αμερικανικού ελέγχου» της περιοχής. Η Αίγυπτος και το Κατάρ παραμένουν κρίσιμοι ενδιάμεσοι στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, ενώ η Δύση εντείνει τις πιέσεις προς το Ισραήλ για προσωρινή εκεχειρία.

Πετρέλαιο, χρηματοδότηση και πολιτικές ισορροπίες

Ο Τραμπ αναμένεται να πιέσει για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με στόχο τη μείωση των τιμών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Ριάντ αντιμετωπίζει οικονομικές πιέσεις λόγω χαμηλών τιμών και υψηλών δαπανών για το πρόγραμμα Vision 2030 — οδηγώντας το να ζητά επιπλέον χρηματοδοτική στήριξη από την Ουάσιγκτον.

Ένα όνομα, πολλές εντάσεις

Τέλος, αναμένεται πιθανή ανακοίνωση για μετονομασία του «Περσικού Κόλπου» σε «Αραβικό Κόλπο» από τις ΗΠΑ — κίνηση με υψηλό διπλωματικό συμβολισμό, που θα ικανοποιήσει τους Άραβες συμμάχους, αλλά πιθανότατα θα προκαλέσει οργή στο Ιράν εν μέσω πυρηνικών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: