Αλλάζει το πλαίσιο για την απενεργοποίηση ΑΦΜ – Νέοι όροι μετά την απόφαση του ΣτΕ

Αλλάζει το πλαίσιο για την απενεργοποίηση ΑΦΜ – Νέοι όροι μετά την απόφαση του ΣτΕ
Eγκαίνια του νέου κτηρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση με αυστηρότερους αλλά σαφείς κανόνες για την απενεργοποίηση ΑΦΜ, διασφαλίζοντας την αναλογικότητα και την προστασία των δικαιωμάτων των φορολογουμένων.

Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την απενεργοποίηση των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις υφιστάμενες ρυθμίσεις. Η νέα διάταξη, η οποία θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, στοχεύει στη σαφήνεια και αναλογικότητα στην επιβολή της συγκεκριμένης κύρωσης.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει σαφείς προϋποθέσεις απενεργοποίησης του ΑΦΜ σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, παραποίησης στοιχείων και ψευδών δηλώσεων, ενώ θα επανεξεταστεί το καθεστώς χρηματικών εγγυήσεων για την επαναφορά του, ειδικά σε περιπτώσεις πτώχευσης ή ποινικής καταδίκης.

Παρά τις αλλαγές, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι το εργαλείο αναστολής του ΑΦΜ δεν πρόκειται να αποσυρθεί, καθώς θεωρείται κρίσιμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δράση κατά εικονικών συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λόγοι αναστολής ΑΦΜ – Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η ΑΑΔΕ μπορεί να αναστείλει τη χρήση ή να απενεργοποιήσει έναν ΑΦΜ στις εξής περιπτώσεις:

  • Πτώχευση ή κατάσταση αφερεγγυότητας.
  • Ενδείξεις αδρανούς οικονομικής δραστηριότητας.
  • Ενδείξεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή νοθείας προϊόντων.
  • Παρεμβάσεις σε φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς.
  • Ψευδή ή ανακριβή στοιχεία κατά την εγγραφή στο μητρώο.
  • Πολλαπλή εγγραφή στο φορολογικό μητρώο.

Η διάρκεια της αναστολής κυμαίνεται από 3 έως 5 χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, ενώ σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για κακούργημα (π.χ. λαθρεμπορία), η αναστολή ισχύει μέχρι την τελεσίδικη απόφαση.

Τι προβλέπεται για τις εγγυήσεις

Η επανενεργοποίηση του ΑΦΜ προϋποθέτει, σε ορισμένες περιπτώσεις, την καταβολή χρηματικής εγγύησης, το ύψος της οποίας κυμαίνεται από 3.000 έως 1.000.000 ευρώ και η διάρκεια από 2 έως 6 χρόνια.

Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ του, κάτι που ενισχύεται πλέον και από τη νομολογία του ΣτΕ, η οποία αναγνώρισε ότι η στέρηση του ΑΦΜ αποτελεί σοβαρή παρέμβαση στην οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: