Έκθεση-σοκ: Πάνω από 83 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως – Ιστορικό ρεκόρ λόγω πολέμων και φυσικών καταστροφών
- 13/05/2025, 18:45
- SHARE

Η ανθρωπιστική κρίση των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, με τους αριθμούς να καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) και του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC), 83,4 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εξαναγκασμένοι να ζουν μακριά από τις εστίες τους, αλλά εντός των χωρών τους, στο τέλος του 2024.
Πρόκειται για αύξηση 50% σε έξι χρόνια και για αριθμό ισοδύναμο με τον πληθυσμό της Γερμανίας, σε μια κρίση που – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά – βρίσκεται στη διασταύρωση συρράξεων, φτώχειας και κλιματικής αλλαγής.
Σουδάν και Γάζα στην αιχμή της κρίσης
Το Σουδάν κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, με 11,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους, τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία χώρα. Στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός είχε εκτοπιστεί στα τέλη του 2024 – πριν ακόμη την επανέναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων τον Μάρτιο.
«Ο εσωτερικός εκτοπισμός πλήττει πιο σκληρά τους ευάλωτους και παρατείνει τα δεινά τους», τόνισε η διευθύντρια του IDMC, Αλεξάντρα Μπίλακ.
ΗΠΑ: 11 εκατομμύρια εκτοπισμένοι λόγω φυσικών καταστροφών
Η έκθεση υπογραμμίζει πως το 99,5% των φυσικών εκτοπισμών το 2024 οφείλονταν σε μετεωρολογικά φαινόμενα, συχνά επιδεινωμένα από την κλιματική αλλαγή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαινόμενα όπως οι «Ελέν» και «Μίλτον» προκάλεσαν 11 εκατομμύρια εκτοπίσεις – σχεδόν το 25% του παγκόσμιου συνόλου για καταστροφές.
Συνολικά, σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2024 λόγω φυσικών φαινομένων, διπλάσιοι σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.
Οικονομικές συνέπειες και υποχρηματοδότηση
Η έκθεση έρχεται τη στιγμή που παγώνουν κονδύλια για την ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως λόγω αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ για αναστολή αμερικανικής χρηματοδότησης. Οι περικοπές πλήττουν κυρίως εσωτερικά εκτοπισμένους, οι οποίοι συχνά μένουν εκτός διεθνούς προσοχής, έναντι των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους.
«Κάθε φορά που κόβεται χρηματοδότηση, ακόμη ένας εκτοπισμένος χάνει πρόσβαση σε τροφή, φάρμακα και ασφάλεια», προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του NRC, Γιαν Έγκελαντ.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι ηθική κηλίδα για την ανθρωπότητα», προσθέτει με νόημα.
Ένα σήμα κινδύνου για την παγκόσμια κοινότητα
Με τον αριθμό των πληγεισών χωρών να τριπλασιάζεται σε 15 χρόνια, οι συντάκτες της έκθεσης καλούν για παγκόσμια αλληλεγγύη και πολιτική βούληση. Όπως σημειώνουν, η απουσία προόδου ισοδυναμεί με πολιτική αποτυχία και επιδεινώνει τις αλληλένδετες κρίσεις που αφορούν βία, κλίμα και φτώχεια