ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση για τις συνδέσεις ασύρματου internet (FWA)

fwa-broadband
An internet router modem is seen with a fixed line home telephone in this illustration photo taken on 17 April, 2024 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μια πρακτική και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση, ιδίως σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές όπου η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα μπορεί να είναι δύσκολη.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Σταθερότητας για τις συνδέσεις σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA), στο σύνολο των σταθερών ευρυζωνικών συνδρομών.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (με στοιχεία έως τον Ιούνιο του 2024), οι συνδέσεις FWA στην Ελλάδα έφτασαν μόλις το 0,1% στο σύνολο των στο σύνολο των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ:

Οι τεχνολογίες «με μέλλον», όπως οι οπτικές ίνες και το 5G, επεκτείνουν σταθερά το αποτύπωμά τους.

Οι οπτικές ίνες αντιπροσωπεύουν πλέον το 44,6% του συνόλου των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στον ΟΟΣΑ, ενώ τέσσερις χώρες ξεπερνούν το όριο του 80% για το μερίδιο των οπτικών ινών στο σύνολο των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων: Ισλανδία (91%), Κορέα (90%), Ισπανία (88%) και Λιθουανία (80%).

Οι συνολικές συνδρομές 5G αυξήθηκαν κατά 48% το τελευταίο έτος και αντιπροσωπεύουν πλέον το 33% των συνολικών συνδρομών κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ (στις χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). Οι τάσεις αυτές αναδεικνύουν μια συνεχή στροφή προς τη συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι συνδρομές σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) αυξήθηκαν κατά 17% από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024. Η Ουγγαρία (71%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (39%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30,4%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των συνδέσεων FWA κατά την περίοδο αυτή. Αν και η FWA αντιπροσωπεύει μόνο το 5,8% όλων των σταθερών ευρυζωνικών συνδρομών στον ΟΟΣΑ, προσφέρει μια πρακτική και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση, ιδίως σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές όπου η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα μπορεί να είναι δύσκολη.

Σε ορισμένες χώρες, η FWA αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο ρόλο στο μερίδιο των σταθερών ευρυζωνικών συνδρομών. Για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει το 39% στην Τσεχία, το 23% στη Σλοβακία, το 20% στη Νέα Ζηλανδία, το 18,7% στην Εσθονία και το 12% στην Ιταλία. Αρκετές από τις χώρες που βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όπως η Νέα Ζηλανδία, αντιμετωπίζουν γεωγραφικές προκλήσεις που καθιστούν τις σταθερές ασύρματες λύσεις πιο ελκυστικές. Αυτό περιλαμβάνει μεγάλες και αραιοκατοικημένες χώρες όπως η Αυστραλία (10%), ο Καναδάς (7%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (6,8%).

Ο δορυφόρος κερδίζει επίσης έδαφος, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις συνδεσιμότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές. Οι δορυφορικές συνδρομές αυξήθηκαν κατά 22,6% μόνο το περασμένο έτος, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιπροσωπεύουν το 74% των συνολικών δορυφορικών συνδρομών στον ΟΟΣΑ όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι κινητές ευρυζωνικές συνδρομές συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά. Παρά τα ήδη υψηλά επίπεδα διείσδυσης, οι συνδρομές αυξήθηκαν κατά άλλο 16% μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2024, φθάνοντας τα 1,9 δισεκατομμύρια στα μέσα του 2024 -από 1,66 δισεκατομμύρια τρία χρόνια πριν. Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης, με 206 και 197 συνδρομές ανά 100 κατοίκους, αντίστοιχα. Η Εσθονία (173) και η Φινλανδία (159) ακολουθούν από κοντά. Αυτή η συνεχής αύξηση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη συνεχή επέκταση των δικτύων 5G, τα οποία έχουν πλέον αναπτυχθεί σε 37 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι σταθερές ευρυζωνικές συνδρομές συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται. Οι συνολικές συνδρομές σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασαν τα 504 εκατομμύρια μέχρι τον Ιούνιο του 2024, που μεταφράζεται σε μέσο όρο 36,3 συνδρομές ανά 100 κατοίκους. Η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση στη διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας με 47,5 συνδρομές ανά 100 κατοίκους, ακολουθούμενη στενά από την Κορέα (47,3), την Ελβετία (46,8) και τη Νορβηγία (46,4).

Καθώς η ζήτηση για δίκτυα υψηλής ποιότητας επεκτείνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, κατά συνέπεια, η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η μέση μηνιαία κατανάλωση δεδομένων ανά συνδρομή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 65% μέσα σε μόλις ένα έτος και υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί από 8 GB τον Ιούνιο του 2022 σε 17 GB τον Ιούνιο του 2024. Αυτό αντανακλά τη συνεχιζόμενη στροφή προς κινητές εφαρμογές και υπηρεσίες έντασης δεδομένων και την αυξανόμενη ανάγκη για ισχυρές και κλιμακούμενες λύσεις συνδεσιμότητας, ιδίως εκείνες που αξιοποιούν τα δίκτυα 5G και επόμενης γενιάς.

Οι συνδέσεις μεταξύ μηχανών (M2M) παρουσιάζουν και πάλι πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι κάρτες SIM M2M αυξήθηκαν κατά 14% μέσα σε μόλις ένα έτος, συνεχίζοντας την έντονα ανοδική τάση. Η Σουηδία και η Αυστρία παραμένουν στην πρώτη θέση, με 267 και 233 M2M SIM ανά 100 κατοίκους, αντίστοιχα. Ακολουθούν η Ισλανδία (109), οι Κάτω Χώρες (99) και η Γερμανία (96). Τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στη Σουηδία, την Αυστρία και την Ισλανδία οφείλονται κυρίως στους εγχώριους φορείς εκμετάλλευσης που καταχωρίζουν κάρτες M2M SIM για διεθνή χρήση.

Για πρώτη φορά, ο ΟΟΣΑ δημοσιεύει στοιχεία για έξι χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία προσχώρησης: Βραζιλία, Βουλγαρία, Κροατία, Περού, Ρουμανία και Ταϊλάνδη. Τρεις από αυτές τις χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ποσοστά διείσδυσης της σταθερής ευρυζωνικότητας κοντά στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ (δηλαδή 36 συνδρομές ανά 100 κατοίκους). Για παράδειγμα, η Βουλγαρία έχει 40 συνδρομές ανά 100 κατοίκους, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (35) και την Κροατία (29).

Όσον αφορά την κινητή ευρυζωνικότητα, η Κροατία έχει 144 συνδρομές ανά 100 κατοίκους, ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη (120), τη Ρουμανία (112) και τη Βουλγαρία (111,5), σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 138. Η τάση είναι κάπως διαφορετική όσον αφορά το μερίδιο της οπτικής ίνας στο σύνολο των σταθερών ευρυζωνικών συνδρομών, με ποσοστά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (δηλαδή 44,6%) για τη Βραζιλία (75,6%), το Περού (74%) και τη Βουλγαρία (60%), με την Κροατία να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (27%).

Τέλος, δύο χώρες υπερβαίνουν τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας (17 GB), με 22 GB ανά μήνα ανά συνδρομή για την Κροατία και 19 GB ανά μήνα για το Περού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: