Η παγκόσμια αγορά ζάχαρης σε εύθραυστη ισορροπία – Προειδοποίηση για κινδύνους από Βραζιλία και Ασία
- 16/05/2025, 14:36
- SHARE

Η Alvean, ο ισχυρότερος εμπορικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ζάχαρης στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας πως η αισιοδοξία που κυριαρχεί στις αγορές δεν λαμβάνει υπόψη σοβαρούς κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και τα logistics, κυρίως στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα.
Η εταιρεία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την εμπορική περίοδο 2025-2026, προβλέποντας παγκόσμιο πλεόνασμα μόλις 400.000 τόνων, έναντι 1,5 εκατ. τόνων που είχε εκτιμήσει προηγουμένως. Για την τρέχουσα περίοδο έως τον Σεπτέμβριο του 2025, εκτιμάται πλέον έλλειμμα 5,5 εκατομμυρίων τόνων.
Παρά τη βουτιά των τιμών της ακατέργαστης ζάχαρης σε χαμηλά τριετίας στις αρχές Μαΐου, η Alvean τονίζει ότι η αγορά προεξοφλεί λανθασμένα υπερπροσφορά. Όπως δήλωσε ο Μάουρο Βιρτζίνο, επικεφαλής trading intelligence της εταιρείας, «οι τελευταίες επτά χρονιές είχαν περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις απ’ ό,τι θετικές».
Η παραγωγή στη Βραζιλία εκτιμάται σε 40,9 εκατ. τόνους, με την Alvean να προειδοποιεί ότι το νούμερο μπορεί να υποχωρήσει στους 39,2 εκατ. τόνους, αν επαληθευτεί η επίδραση των ξηρασιών του Απριλίου και Μαΐου. Η ποσότητα ζαχαροκάλαμου προς επεξεργασία είναι ήδη μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με πέρυσι.
Παρά τις καλές ναυτιλιακές επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα των εξαγωγών της Βραζιλίας, η εταιρεία προειδοποιεί ότι το μοντέλο «just-in-time» είναι εύθραυστο: «Ο κανόνας είναι ότι κάποια στιγμή θα προκύψουν προβλήματα».
Οι προσδοκίες για πλεόνασμα στηρίζονται κυρίως στην ανάκαμψη της Ασίας. Η παραγωγή της Ινδίας προβλέπεται να ανέλθει στους 31 εκατ. τόνους (+19%) και της Ταϊλάνδης στους 11,1 εκατ. τόνους (+1 εκατ.). Ωστόσο, η Alvean δηλώνει επιφυλακτική, προειδοποιώντας πως οι όποιες απογοητεύσεις είναι πιθανότερο να έρθουν από την Ασία, αν οι εκτιμήσεις αποδειχθούν υπεραισιόδοξες.
Η εταιρεία προβλέπει εύρος τιμών μεταξύ 17 και 20 σεντς ανά λίβρα, με βάση το σενάριο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Αντίθετα, σε περίπτωση διαταραχών, η ζώνη κινείται μεταξύ 19 και 24 σεντς, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά της ζάχαρης εισέρχεται σε περίοδο υψηλής μεταβλητότητας και ευαισθησίας.