ΟΗΕ: Σχεδόν 300 εκατ. άτομα αντιμέτωποι με συνθήκες πείνας
- 17/05/2025, 12:00
- SHARE

Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και ο παιδικός υποσιτισμός αυξήθηκαν για έκτη συνεχή χρονιά το 2024, επηρεάζοντας περισσότερους από 295 εκατομμύρια ανθρώπους σε 53 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, με το 22,6% των πληθυσμών στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο να βιώνουν πείνα σε επίπεδο κρίσης ή χειρότερα.
«Η Παγκόσμια Έκθεση για τις επισιτιστικές κρίσεις του 2025 παρουσιάζει μια συγκλονιστική εικόνα», δήλωσε ο Ράιν Πόλσεν, Διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών και Ανθεκτικότητας στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
«Οι συγκρούσεις, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι οικονομικοί κλυδωνισμοί είναι οι κύριοι παράγοντες και συχνά επικαλύπτονται», πρόσθεσε.
Κοιτάζοντας μπροστά, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για επιδείνωση των συνθηκών φέτος, αναφέροντας την πιο απότομη προβλεπόμενη πτώση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα από την έναρξη της έκθεσης – η οποία τοποθετείται από 10% έως περισσότερο από 45%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρωτοστάτησε, κλείνοντας σε μεγάλο βαθμό την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, η οποία παρέχει βοήθεια στους άπορους του κόσμου, ακυρώνοντας πάνω από το 80% των ανθρωπιστικών προγραμμάτων της.
«Εκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι έχουν χάσει ή θα χάσουν σύντομα την κρίσιμη σανίδα σωτηρίας που παρέχουμε», προειδοποίησε η Σίντι Μακέιν, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος με έδρα τη Ρώμη.
Οι συγκρούσεις ήταν η κύρια αιτία της πείνας, επηρεάζοντας σχεδόν 140 εκατομμύρια ανθρώπους σε 20 χώρες το 2024, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που αντιμετωπίζουν «καταστροφικά» επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας στη Γάζα, το Νότιο Σουδάν, την Αϊτή και το Μάλι. Το Σουδάν έχει επιβεβαιώσει συνθήκες λιμού.
Οι οικονομικοί κλυδωνισμοί, όπως ο πληθωρισμός και η υποτίμηση του νομίσματος, συνέβαλαν στο να οδηγηθούν 59,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε επισιτιστική κρίση σε 15 χώρες – σχεδόν διπλάσια από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την πανδημία COVID-19 – συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και της Υεμένης.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδίως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον Ελ Νίνιο, οδήγησαν 18 χώρες σε κρίση, επηρεάζοντας περισσότερους από 96 εκατομμύρια ανθρώπους, ιδίως στη νότια Αφρική, τη νότια Ασία και το Κέρας της Αφρικής.
Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν συνθήκες που μοιάζουν με λιμό υπερδιπλασιάστηκε σε 1,9 εκατομμύρια – ο υψηλότερος από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση για την παγκόσμια έκθεση το 2016.
Ο υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών έφτασε σε ανησυχητικά επίπεδα, αναφέρει η έκθεση. Σχεδόν 38 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονταν οξέως σε 26 διατροφικές κρίσεις, μεταξύ άλλων στο Σουδάν, την Υεμένη, το Μάλι και τη Γάζα.
Ο αναγκαστικός εκτοπισμός επιδείνωσε επίσης την πείνα. Σχεδόν 95 εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων, ζούσαν σε χώρες που αντιμετώπιζαν επισιτιστικές κρίσεις, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κολομβία.
Παρά τη ζοφερή γενική τάση, το 2024 σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, η Κένυα και η Γουατεμάλα, η επισιτιστική ανασφάλεια υποχώρησε λόγω της ανθρωπιστικής βοήθειας, της βελτίωσης των συγκομιδών, της υποχώρησης του πληθωρισμού και της μείωσης των συγκρούσεων.
Για να σπάσει ο κύκλος της πείνας, η έκθεση έκανε έκκληση για επενδύσεις στα τοπικά επισιτιστικά συστήματα. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η στήριξη της τοπικής γεωργίας μπορεί να βοηθήσει τους περισσότερους ανθρώπους, με αξιοπρέπεια, με χαμηλότερο κόστος», δήλωσε ο Πόλσεν.
Πηγή: reuters.com