Τέμπη: Μία συν μία προτάσεις προανακριτικής για τον Καραμανλή
- 19/05/2025, 08:11
- SHARE

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπόθεση της προανακριτικής έρευνας για τα Τέμπη σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αφού σήμερα αναμένεται η κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει έλεγχο για κακούργημα δρομολογώντας ένα «γαϊτανάκι» εξελίξεων τις επόμενες εβδομάδες. Στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να καθορίσει την στάση της. Αυτά ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ετοιμάζονται να καταθέσουν από κοινού αντίστοιχη πρόταση.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει την δική του πρόταση στην Βουλή σήμερα αργά το μεσημέρι. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις του ενώ αναμένεται να γίνει μία συνολική συζήτηση για τον χειρισμό της υπόθεσης και την στάση του κόμματος στις διεργασίες των επόμενων ημερών.
Ιδίως από την στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η στιβαρότητα της πρότασης για την σύσταση προανακριτικής όσον αφορά το νομικό της σκέλος, δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια ελιγμών στην Νέα Δημοκρατία. Κυρίως μετά την δέσμευσή της όταν πως «δεν θα αποτελέσει εμπόδιο» στην έρευνα.
Άλλωστε η πρόταση σύσταση προανακριτικής θα βασίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στα στοιχεία της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή μέσω του Αρείου Πάγου. Κατά κύριο λόγο εκείνα που τεκμηριώνουν την προγενέστερη του δυστυχήματος των Τεμπών γνώση των προβλημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Θυμίζουμε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα προτείνει η Βουλή να διεξάγει προανακριτικού χαρακτήρα έρευνα για παράβαση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικά (Διατάραξη Ασφάλειας Μεταφορών) σε βαθμό κακουργήματος. Τα αδικήματα θα αφορούν -κατ’ αρχήν- τον πρώην υπουργό Μεταφορών.
Επίσης τους υφυπουργούς Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Συνολικά το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ είναι πως εφόσον υπηρεσιακοί παράγοντες για την ίδια υπόθεση διώκονται από την δικαιοσύνη για κακουργηματικά αδικήματα δεν μπορεί να συμβεί κάτι διαφορετικό για τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Ακολουθία
Η κατάθεση πρότασης από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ενεργοποιήσει μία ακολουθία εξελίξεων. Η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι στο δίλλημα του είτε να καταψηφίσει την πρόταση, είτε να καταθέσει δική της, ζητώντας την διερεύνηση αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος. Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει πως αρχικά θα μελετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και θα πράξει αναλόγως.
Έως στιγμής πάντως οι διαρροές από τον κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απορρίπτουν τον βασικό ισχυρισμό της εκτιμώντας πως «το επιχείρημα ο υφιστάμενος κατηγορείται για κακούργημα, άρα πρέπει και ο προϊστάμενος να κατηγορηθεί πάλι για κακούργημα, είναι αντίθετο και στην νομική επιστήμη και στην κοινή λογική. Κάθε άνθρωπος, κάθε φυσικό πρόσωπο, έχει ξεχωριστή αντιμετώπιση στην ποινική δικαιοσύνη, με βάση τα πραγματικά περιστατικά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά
Η υπόθεση της προανακριτικής για τον Καραμανλή δεν πρόκειται να είναι όμως υπόθεση μόνος του δίπολου κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Θέμα χρόνου είναι – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- να υπάρξει σύντομα και δεύτερη πρόταση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Τα δύο κόμματα διαθέτουν άλλωστε ην κοινοβουλευτική δύναμη για μία τέτοια πρωτοβουλία μια αθροίζουν 36 βουλευτές.
Οι βάσεις για μία τέτοια πρωτοβουλία φαίνεται πώς έχουν «μπει» στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Αλέξη Χαρίτση. Αμφότερα τα κόμματα μελετούν την δικογραφία που έχει κατατεθεί και συνεργάζονται για τα νομικά επιχειρήματα που μπορεί να τεκμηριώσουν μια κοινή του πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Κομβικό ρόλο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παίζει ο Βασίλης Καλαματιανός ενώ από την πλευρά της Νέας Αριστεράς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Όπως όλα δείχνουν και αυτή η πρόταση θα ζητά την διερεύνηση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα. Βασιζόμενη κατά κύριο λόγο στα στοιχεία της δικογραφίας και σε κατηγορίες περί παραβίασης των άρθρων του ποινικού κώδικα για την ασφάλεια των μεταφορών. Δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι θα έχει μεγάλες διαφορές από αυτήν που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.
Όχι στο μοντέλο Τριαντόπουλου
Ανεξαρτήτως πάντως από τις προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα κατατεθούν ένα ζήτημα στο οποίο θα «συμπλεύσει» η αντιπολίτευση είναι να μην ακολουθηθεί και στην περίπτωση του Κωσταντίνου Καραμανλή το «μοντέλο Τριαντόπουλου».
Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση της προανακριτικής για το «μπάζωμα» στα Τέμπη με ελεγχόμενο τον Χρήστο Τριαντόπουλο η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε (μετά από αίτημα του ιδίου) την παραπομπή του θέματος σε 5μελές δικαστικό συμβούλιο. «Παίρνοντας» έτσι την προανακριτική έρευνα από το κοινοβούλιο και αποφεύγοντας την διερεύνηση από τους βουλευτές που θα περιλάμβανε πλήθος μαρτύρων, -ανάμεσά τους και κορυφαία πολιτικά στελέχη- η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων.
Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτή η πρακτική. Αντίστοιχα όμως θεωρείται ως δεδομένη κίνηση τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Κίνα: «Κολλημένη» η αγορά ακινήτων για 2 χρόνια – Ο αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών
- Ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη
Πηγή: news247