Athex Tech Summit: Ψηφιακό επενδυτικό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις
- 19/05/2025, 12:45
- SHARE

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλώς η ψηφιοποίηση ορισμένων επιχειρησιακών ή λειτουργικών διαδικασιών των εταιρειών, που και εκεί αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις είναι πίσω, αλλά είναι ο μετασχηματισμός που επιτρέπει νέα επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα στις δυνατότητες τις οποίες προσφέρει η τεχνολογία. Και στον τομέα αυτό χρειάζονται αρκετές επενδύσεις τις οποίες, ακόμη, δεν έχουμε δρομολογήσει». Αυτό είναι, μόνο, ένα τμήμα των συζητήσεων και των συμπερασμάτων που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του Athex Tech Summit 2025, με τον Καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (eBusiness) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Δουκίδη να παρουσιάζει σχετική έρευνα σκιαγραφώντας τι μέλλει γενέσθαι στις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι προγραμματισμένες επενδύσεις της προσεχούς 3ετίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας περιορίζονται στο μισό όσων πραγματικά απαιτούνται. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις που απαιτούνται εκτιμώνται στα 3 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των επενδύσεων που προγραμματίζονται για τα επόμενα τρία χρόνια κινείται μόλις στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ. «Έχουμε μια ανάγκη για περίπου 3 δις. ευρώ capex επενδύσεις σε πληροφορική και ψηφιακές τεχνολογίες τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ αυτές που προγραμματίζονται φτάνουν σε ύψος 1,5 δις. ευρώ. Εδώ βλέπουμε το πρόβλημα ποσοτικοποιημένο, για πρώτη φορά, το οποίο αναμένουμε να ενταθεί από το 2026, αν αυτή η τάση συνεχιστεί. Το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) σταματάει, Άρα, εάν αυτές οι οργανωμένες ελληνικές επιχειρήσεις -στις οποίες βασιζόμαστε για να αναπτύξουμε το ΑΕΠ και να έχουμε οικονομική ευρωστία- δεν επενδύουν, με την ανάλυση του αρχικού ευρήματος θα δούμε και το πρόβλημα» επεσήμανε ο Γ. Δουκίδης από το βήμα του συνεδρίου.
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η ελληνική φέτα
15/05/2025Ψηφιακό χάσμα ηγεσίας
Επιπλέον, ο κ. Δουκίδης αναφέρθηκε -κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Grand Thornton– και στο «ψηφιακό χάσμα ηγεσίας», που όπως είπε αφορά στις προσδοκίες και στην πραγματικότητα. «Πρόκειται για την απόσταση ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουν οι οργανισμοί ότι κάνουν και σε αυτό που πραγματικά πετυχαίνουν στο πεδίο της τεχνολογίας. Οι επιχειρήσεις θεωρούν πως βρίσκονται σε στάδιο μετασχηματισμού, όμως στην πραγματικότητα παραμένουν εγκλωβισμένες στα αρχικά στάδια, χωρίς στρατηγική ετοιμότητα ή πλήρη ενσωμάτωση ψηφιακής κουλτούρας» δήλωσε ο ίδιος. Από την έρευνα προκύπτει ότι αν και η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έχει αποκτήσει ψηφιακά εργαλεία, όπως το ERP (86%), η διαχείριση αποθηκών (71%) και η διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες (71%), μόλις το 19% δηλώνει τελικώς ότι αξιοποιεί πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών.
Αυτά τα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες, μόνο 1 στις 2 έχει επιχειρηματικά πλεονεκτήματα από αυτές τις τεχνολογίες και μάλιστα μόνο το 7% αποκομίζει όλα τα επιχειρηματικά οφέλη σε πλήρη βαθμό (μείωση κόστους, αύξηση παραγωγικότητας, αύξηση πωλήσεων και ανταγωνιστικότητας).
Επιπλέον, το 46% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει διαμορφώσει μια στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά μόνο 1 στις 3 έχει κατανοήσει, σε κάποιο βαθμό, ότι ο μετασχηματισμός που πρέπει να υλοποιήσει είναι επιχειρησιακός, με μόνο τις μισές να δηλώνουν ότι έχουν αποκομίσει επιχειρηματικό οφέλη από τον τομέα του IT.
Οι επιχειρήσεις ανά τεχνολογία
Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται αρκετά βήματα πίσω στην υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ειδικότερα, το 30% των εταιρειών στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει κάποιο ξεκάθαρο πλάνο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με κύρια έμφαση στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και στη λήψη αποφάσεων, με μόνο το 15% να έχει μια πιο οργανωμένη και ξεκάθαρη στρατηγική, ενώ τελικά πλήρως έτοιμο για επιτυχημένη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μόλις το 4%. Ωστόσο, η Ελλάδα με το 4% πετυχαίνει καλύτερη θέση από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη Δανία και την Πορτογαλία, που τρέχουν με υπερδιπλάσιους ρυθμούς.