Φοροδιαφυγή: Ελέγχεται πολυτελής διαβίωση των «φτωχών» και θυρίδες

Φοροδιαφυγή: Ελέγχεται πολυτελής διαβίωση των «φτωχών» και θυρίδες
Safe deposit boxes inside bank vault. Open deposit box with key Photo: Shutterstock
Στο στόχαστρο αναντιστοιχία εισοδημάτων-δαπανών. Στο μικροσκόπιο 2,8 εκατ. φορολογούμενοι που δηλώνουν 10-20 χιλ. ευρώ εισόδημα.

Με στόχο να αποκαλύψει κρυμμένα εισοδήματα και να σπάσει άλλον ένα θύλακα φοροδιαφυγής η φορολογική αρχή ελέγχει τυχόν αναντιστοιχία εισοδημάτων – δαπανών σε 2,8 εκατ. φορολογούμενους που εμφάνισαν στις περσινές τους δηλώσεις χαμηλά έσοδα, της τάξης των 10 με 20 χιλ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα που αποκαλύπτουν περιπτώσεις φορολογούμενων που εμφανίζουν μεγάλες δαπάνες, ακόμη και πάνω από 100 χιλ. ευρώ αν και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα -έως και 10 φορές χαμηλότερα από τις δαπάνες-, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιστρατεύει σύγχρονα εργαλεία για την αποκάλυψη φοροφυγάδων.

Στη φαρέτρα της διαθέτει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που βοηθούν στις διασταυρώσεις στοιχείων από συναλλαγές μέσω POS, δαπάνες σε καταστήματα και υπηρεσίες, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.α.. Οι έλεγχοι αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν πολυτελή διαβίωση, με υψηλές καταναλωτικές δαπάνες και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν δώσουν πειστικές απαντήσεις, εφόσον κληθούν από τις φορολογικές αρχές που θα εντοπίσουν σημαντικές διαφορές εισοδημάτων και δαπανών, απειλούνται με φορολόγηση αυτής της διαφοράς με 33% και επιπλέον πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι για το 2025 προβλέπονται έλεγχοι με διασταυρώσεις σε πάνω από 120.000 περιπτώσεις και 10.000 πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και να διασφαλιστεί ότι όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα πράγματι ζουν με αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλεγχος παράνομου πλούτου

Εντωμεταξύ, με στόχο να εντοπίσει υποθέσεις φοροδιαφυγής και να δεσμεύσει τυχόν προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων προς όφελος του Δημοσίου, η φορολογική διοίκηση προωθεί αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε το 2023. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημιούργησε ομάδα εργασίας προκειμένου να αναπτύξει σχέδιο που θα επιτρέπει το άνοιγμα θυρίδων και την καταγραφή του περιεχομένου τους σε περιπτώσεις που έχει επιβληθεί ή διαταχθεί απαγόρευση κίνησης, κατάσχεση ή δέσμευση. Η ομάδα εργασίας, στελεχωμένη με ειδικούς του ΣΔΟΕ, της ΑΑΔΕ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θα ετοιμάσει πόρισμα το οποίο θα παραδώσει στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Σημειώνεται ότι με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο η Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ μπορεί να προβαίνει στην αξιοποίηση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχεμένων, πριν από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης που καθορίζει την τύχη τους, με σκοπό την κάλυψη αναγκών φορέων της γενικής κυβέρνησης, των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου κοινωφελούς σκοπού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: