Silicon Valley… της ακοής: Πώς η Δανία κυριαρχεί σε μια αγορά 14 δισ. που γλίτωσε τους δασμούς Τραμπ

Silicon Valley… της ακοής: Πώς η Δανία κυριαρχεί σε μια αγορά 14 δισ. που γλίτωσε τους δασμούς Τραμπ
Photo: pixabay.com
Με την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας να γλιτώνει από τον τελευταίο γύρο δασμών των ΗΠΑ, η δανέζικη «συστάδα» επιχειρήσεων συνεχίζει να ελέγχει σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς, διατηρώντας την τεχνολογική και παραγωγική της πρωτοκαθεδρία – και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Σε μια ζώνη μόλις 25 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Κοπεγχάγης, κρύβεται ένα από τα πλέον κερδοφόρα και ανθεκτικά οικοσυστήματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας: αυτό των ακουστικών βαρηκοΐας. Η Demant, η GN Store Nord και η WS Audiology – μαζί με την ελβετική Sonova – ελέγχουν το 99% της παγκόσμιας αγοράς, εκτιμώμενης αξίας 14 δισ. δολαρίων για το 2025. Και όλα δείχνουν ότι αυτή η κυριαρχία θα συνεχιστεί, ακόμη και εν μέσω εμπορικών πολέμων.

Ο κλάδος κατάφερε να εξαιρεθεί από το κύμα των αμερικανικών δασμών της προεδρίας Τραμπ, καθώς τα ακουστικά υπάγονται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς για άτομα με χρόνιες αναπηρίες. «Αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς ότι η σημερινή εξαίρεση θα διατηρηθεί», δήλωσε ο CEO της Sonova, Αρντ Καλντόβσκι. Πράγματι, παρά τους πρόσφατους δασμούς 10% της κυβέρνησης Τραμπ στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, ο συγκεκριμένος κλάδος παρέμεινε ανέπαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυριαρχία της Δανίας δεν είναι τυχαία. Ένα δίκτυο με ιστορία άνω των 100 ετών, σφυρηλατήθηκε από την ανάγκη, την καινοτομία και μια σειρά ευνοϊκών πολιτικών, όπως η παροχή δωρεάν ακουστικών από το κράτος. Ο Χανς Ντάιαμοντ ίδρυσε την πρώτη δανέζικη εταιρεία το 1904 και, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο γιος του Γουίλιαμ ξεκίνησε την τοπική παραγωγή, γεννώντας τον κλάδο όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Τα περισσότερα ακουστικά παράγονται εκτός ΗΠΑ – σε Πολωνία, Δανία, Κίνα και Μεξικό – με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δασμών παραμένει υπαρκτός, αν και η καταναλωτική επιβάρυνση θα ήταν τεράστια: ένα κορυφαίο ζευγάρι κοστίζει από 6.000 έως 8.000 δολάρια στις ΗΠΑ.

Η τεχνολογική πολυπλοκότητα λειτουργεί ως φραγμός εισόδου για νέους παίκτες, με εταιρείες όπως η Apple και η EssilorLuxottica να περιορίζονται στην αγορά ήπιας απώλειας ακοής. Τα ακουστικά των ευρωπαϊκών εταιρειών παραμένουν ασυναγώνιστα σε ποιότητα, με τους ασθενείς στις ΗΠΑ να ζητούν μοντέλα των Sonova και Demant χωρίς να γνωρίζουν ούτε το όνομα του κατασκευαστή.

Σε μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα για το διεθνές εμπόριο εντείνεται, η «Silicon Valley της ακοής» της Δανίας αποδεικνύεται υπόδειγμα ανθεκτικότητας και τεχνογνωσίας, διατηρώντας παγκόσμια πρωτοκαθεδρία σε μια αγορά που – προς το παρόν – δεν γνωρίζει δασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: