Στο κλινικό πρόγραμμα της Takeda, προτεραιότητα έχει πάντα ο Ασθενής

Στο κλινικό πρόγραμμα της Takeda, προτεραιότητα έχει πάντα ο Ασθενής
Οι δραστηριότητες και οι προτεραιότητές μας πηγάζουν από τις ανάγκες των ασθενών και διαμορφώνονται βάσει αυτών.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουλούσιος, Medical Head Greece, Cyprus and Malta, Takeda Hellas

«Πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τη μοριακή επιστήμη και τις τεχνολογίες αιχμής σε θεραπείες που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από σπάνιες και σοβαρές ασθένειες; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα βελτιώνοντας την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία χρόνιων ή απειλητικών για τη ζωή ασθενειών»;

Αυτά είναι τα κεντρικά ερωτήματα που διέπουν τις δραστηριότητές μας στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης στην Takeda, μίας από τις κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο. Για περισσότερα από 240 χρόνια, αναζητούμε απαντήσεις μέσα από πρωτοποριακά ερευνητικά και κλινικά προγράμματα, εστιάζοντας σε θεραπευτικές περιοχές με ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες: την ογκολογία, τις σπάνιες μεταβολικές, ανοσολογικές, και αιματολογικές διαταραχές, τις παθήσεις του γαστρεντερικού με έμφαση στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, τις θεραπείες με βάση το πλάσμα, καθώς και τα εμβόλια.

Σήμερα περισσότερες από 25 νέες μοριακές οντότητες βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο με την πλειοψηφία τους να συνιστούν εξειδικευμένες μορφές θεραπείας, όπως βιολογικοί παράγοντες, κυτταρικές θεραπείες και μικρομόρια, ενώ άνω του 50% των υπό ανάπτυξη φαρμάκων έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τον χαρακτηρισμό του «ορφανού» για τουλάχιστον μία ένδειξη. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η δραστηριότητα αυτή υποστηρίζεται από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργασιών που περιλαμβάνει περισσότερες από 180 εταιρείες βιοτεχνολογίας, ακαδημαϊκά κέντρα και οργανώσεις ασθενών, επιτρέποντάς μας να εμβαθύνουμε στην καλύτερη κατανόηση των νοσημάτων και στη βελτίωση του σχεδιασμού και της υλοποίησης των αντίστοιχων κλινικών μελετών.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αξιοποιώντας προηγμένα ψηφιακά εργαλεία, τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα πραγματικού κόσμου (Real World Evidence), επιταχύνουμε την επιλογή των κατάλληλων συμμετεχόντων και βελτιώνουμε τα πρωτόκολλα των κλινικών μελετών διευρύνοντας την εκπροσώπηση διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων σε αυτές. Όλα τα παραπάνω καθίστανται εφικτά χάρη σε σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας, οι οποίες ενδεικτικά για το 2023 ανήλθαν στα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Πολύ σημαντική είναι η φιλοσοφία πίσω από τις επενδύσεις αυτές: «επικεντρωνόμαστε στην καινοτομία που θα αποδώσει το μέγιστο όφελος για τους ασθενείς, καθώς σε αυτούς πρωτίστως δεσμευόμαστε με βάση τη θεμελιώδη και διαχρονική αρχή της Takeda». Οι δραστηριότητες και οι προτεραιότητές μας πηγάζουν από τις ανάγκες των ασθενών και διαμορφώνονται βάσει αυτών. Η αντίληψη αυτή αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της εργασιακής μας κουλτούρας αλλά και της επιχειρηματικής στρατηγικής, η οποία βασίζεται στο μοντέλο ΑΣΘΕΝΗΣ – ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ – ΦΗΜΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με τη δεδομένη σειρά.

Πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση αξιολογείται σε προτεραιότητα η επίδραση που μπορεί να επιφέρει στους ασθενείς, σε συνάρτηση με την εμπιστοσύνη των επαγγελματιών υγείας, των συνεργατών και της κοινωνίας, γεγονός που θα ενισχύσει τη φήμη της εταιρείας και θα προωθήσει την υγιή ανάπτυξή της. Από τη θέση του Ιατρικού Διευθυντή της Takeda Ελλάδας, διαπιστώνω καθημερινά πως οι κλινικές μελέτες αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα εφαρμογής αυτής της φιλοσοφίας στην πράξη. Ξεκινούν από την ανάγκη να προσφέρουμε νέες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς, οικοδομούν ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με την ελληνική επιστημονική κοινότητα, ενισχύουν τη φήμη της εταιρείας ως ισχυρού εταίρου στο ευρύτερο οικοσύστημα των κλινικών μελετών και τελικά υποστηρίζουν την επιχειρηματική της ανάπτυξη μέσω της παροχής καινοτόμων θεραπειών.

Στην Ελλάδα η Takeda έχει αξιόλογη παρουσία στον τομέα των κλινικών μελετών, εστιάζοντας στις θεραπευτικές περιοχές της Ογκολογίας, της Γαστρεντερολογίας, των θεραπειών με βάση το πλάσμα και των Σπανίων Παθήσεων. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στη χώρα μας διενεργούνται διεθνείς κλινικές μελέτες υψηλής προτεραιότητας για την εταιρεία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η Ελλάδα ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που συμμετείχε σε τέτοιας κλίμακας κλινικά προγράμματα. Πιστεύουμε ότι η χώρα διαθέτει υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό και ολοένα βελτιούμενες υποδομές, ώστε να αναδειχθεί σε κομβικό πυλώνα καινοτομίας και κλινικής έρευνας στην Ευρώπη.

Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκουμε να συμβάλουμε κι εμείς, με ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στο παγκόσμιο οικοσύστημα κλινικών μελετών, υποστηρίζοντας ακόμη και εσωτερικά μεταξύ των global τμημάτων της εταιρείας το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας. Θα πρέπει ασφαλώς να καμφθούν περαιτέρω ορισμένα εμπόδια γραφειοκρατικής φύσεως και να ενισχυθούν τα κίνητρα για επενδύσεις στην κλινική έρευνα. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμμετέχουμε ενεργά ως Takeda Hellas στο διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, ώστε να επωφεληθούν από κάθε δυνατότητα καινοτομίας οι συνάνθρωποί μας που τη χρειάζονται περισσότερο.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης η Takeda ακολουθεί μια παγκόσμια στρατηγική σύναψης στρατηγικών συνεργασιών και μεγιστοποίησης των επενδύσεών της σε κλινικά προγράμματα φάσης 3, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε νέες και καινοτόμες θεραπείες. Έχοντας ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα, προσβλέπουμε σε μια σειρά από καταθέσεις φακέλων προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές σε πολλαπλές ενδείξεις μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη συντελεστεί αρκετά θετικά βήματα ώστε η καινοτομία να γίνει περισσότερο προσβάσιμη σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα, επιταχύνοντας τη διάγνωση και βελτιώνοντας τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Η ίδρυση κέντρων εμπειρογνωμοσύνης και η θεσμοθέτηση και επικείμενη λειτουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με σπάνιες παθήσεις αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η Takeda Hellas θα συνεχίσει την υποστήριξη κάθε αντίστοιχης προσπάθειας, συμμετέχοντας ενεργά στο δημόσιο διάλογο για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Επιπλέον, η αναθεώρηση της πολιτικής τιμολόγησης και αποζημίωσης των ορφανών φαρμάκων και η δημιουργία ειδικού προϋπολογισμού για αυτά, ο εξορθολογισμός των υποχρεωτικών επιστροφών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της κλινικής έρευνας αποτελούν θετικά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή.

C-ANPROM/GR/NON/0020/MAY25