Ελληνική οικονομία: Τα δημοσιονομικά ρεκόρ και οι απειλές που βλέπει η Κομισιόν

Ελληνική οικονομία: Τα δημοσιονομικά ρεκόρ και οι απειλές που βλέπει η Κομισιόν
Greek Flag outside of Nikiforeio Junior High School at Kalymnos Island Photo: Shutterstock
Τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας επιβεβαιώνουν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αστερίσκοι για πληθωρισμό, εργασία, έλλειμμα.

Πληθωρισμός και έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένουν αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας, αν και με ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τη διετία 2025-2026, με πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ, που θα φτάσει το 4% του ΑΕΠ και επιταχυνόμενη μείωση του χρέους, επιβεβαιώνει δημοσιονομική πρόοδο και ανθεκτικότητα απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανάπτυξη φέτος αναμένεται στο 2,3% και το 2026 στο 2,2% τροφοδοτούμενη από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,7% κατ’ έτος και την αύξηση των επενδύσεων κατά 7,8% το 2025 και 7,3% το 2026, ως αποτέλεσμα και της ολοκλήρωσης μεγάλων έργων του ταμείου ανάκαμψης. Επίσης, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ φέτος και 4% του ΑΕΠ για το 2026 αλλά και μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 146,6% και 140,6% αντίστοιχα.

Ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη και ότι οι αυξήσεις μισθών ενδέχεται να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026, πάνω δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήτοι 2,1% και 1,7% αντίστοιχα για την ευρωζώνη και 2,3% και 1,9% αντίστοιχα για την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κίνδυνοι από τους αμερικανικούς δασμούς είναι μεν περιορισμένοι λόγω των χαμηλών σχετικά ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ ωστόσο το διεθνές περιβάλλον αναδύει προκλήσεις τόσο για τις εξαγωγές μας στον τομέα των υπηρεσιών όσο και για τον τουρισμό.

Επίσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει υψηλό, στα επίπεδα του 8% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της αύξησης εισαγωγών και κατανάλωσης σε συνδυασμό με το αρνητικό ισοζύγιο εισοδημάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ προβλέπεται περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό και αύξηση της απασχόλησης κατά 1,1% το 2025 και 0,9% το 2026, παρατηρούνται αρρυθμίες στον ιδιωτικό τομέα λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και αναντιστοιχίας δεξιοτήτων με τις κενές θέσεις εργασίας, τάσεις που ασκούν πίεση στην ανάπτυξη. Αναφορικά με τους μισθούς, αναμένεται αύξηση της ονομαστικής αμοιβής ανά εργαζόμενο κατά περίπου 4% το 2025 και κατά 3% το 2026. Η αύξηση των πραγματικών μισθών ανά εργαζόμενο υπολογίζεται σε 1,3%, κατά μέσο όρο ετησίως. Αν και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ευνοούν την αύξηση των μισθών, υπάρχουν αντίρροπες τάσεις από τη χαμηλή παραγωγικότητα και την περιορισμένη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Σημειώνεται ότι στην ΕΕ αναμένεται αύξηση των ονομαστικών μισθών κατά 3,9% το 2025 και 3% το 2026, με τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να ανακτούν αγοραστική δύναμη μετά την πληθωριστική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: