Η γυναίκα που έβαλε τη Lenovo σε παγκόσμια τροχιά

Η γυναίκα που έβαλε τη Lenovo σε παγκόσμια τροχιά

Η Τζίνα Κιάο γνώριζε λιγότερες από 100 λέξεις στα αγγλικά όταν ανέλαβε να βοηθήσει τη Lenovo να αγοράσει τον κλάδο υπολογιστών της IBM.

της Αλίσα Άμπκοβιτς

H Τζίνα Κιάο, αντιπρόεδρος παγκόσμιων ανθρώπινων πόρων της Lenovo, μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2005. Ο λόγος που άφησε το Πεκίνο ήταν για να βοηθήσει με την εξαγορά του κλάδου προσωπικών υπολογιστών της IBM απ’ τη Lenovo – και εκείνη την περίοδο γνώριζε λιγότερες από 100 λέξεις στα αγγλικά.

«Η εταιρεία μας έλαβε την απόφαση να ορίσει τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα της. Τότε σκέφθηκα ότι ίσως ήταν ώρα για μένα να τα παρατήσω» είπε η Κιάο στη διεθνή σύνοδο Most Powerful Women του Fortune στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα.

Η Κιάο τελικά δεν εγκατέλειψε τη Lenovo. Αντίθετα, ενεπλάκη σε διαπραγματεύσεις με την IBM και εν τέλει έμαθε ταχύτατα μια πληθώρα αγγλικών λέξεων, και μάλιστα εξειδικευμένων, όπως π.χ. ‘defined-benefit plan’ («σχέδιο ορισμένου οφέλους»).

Το στέλεχος της Lenovo, που είναι μάλιστα και συγγραφέας του βιβλίου The Lenovo Way: Managing a Diverse Global Company for Optimal Performance, βρέθηκε στην εταιρεία πριν από 24 χρόνια, ως γραμματέας του ιδρυτή. Σταδιακά, ανέβηκε στην εταιρική ιεραρχία, δουλεύοντας πρώτα στο μάρκετινγκ και μετά αναλαμβάνοντας επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας στρατηγικής και σχεδιασμού.

«Πολλοί άνθρωποι με ρωτάνε: ‘Μήπως έχεις βαρεθεί να δουλεύεις τόσα χρόνια στην ίδια εταιρεία;’. Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν βαριέμαι ποτέ. Ακόμα νοιώθω αμήχανη και νευρική» δήλωσε, προσθέτοντας ότι της αρέσει να θέτει προκλήσεις στον εαυτό της.

Στη σκηνή της συνόδου, η Κιάο μοιράστηκε με το κοινό τα διδάγματα που έμαθε η Lenovo μέσα από τη συμφωνία με την IBM το 2005. H εταιρεία συνειδητοποίησε ότι η ηγετική της ομάδα δεν διέθετε παγκόσμια εμπειρία – και πολλά μέλη της, όπως η Κιάο, δεν γνώριζαν αγγλικά. «Δεν γνώριζα πώς να συνεργαστώ με άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο από μένα, και εκείνη την εποχή η εταιρική μας απόδοση δεν ήταν και τόσο καλή».

Πλέον, η Lenovo έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενοποίηση των διαφόρων κουλτούρων εντός της εταιρείας, και αξιολογεί και τα ηγετικά της στελέχη βάσει της διαπολιτισμικής τους ικανότητας.

Στο τέλος της κουβέντας, η Κιάο έδωσε και μια συμβουλή στο κοινό: «Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να διδαχθείς απ’ τα λάθη σου. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να επεκτείνεις το comfort zone σου».