Πρόβλημα για την αγορά των κρίσιμων ορυκτών η συγκεντροποίηση – Ο ρόλος της Κίνας
- 21/05/2025, 15:45
- SHARE

Η αγορά των κρίσιμων ορυκτών διατρέχει κίνδυνο οδυνηρών διαταραχών μετά τη συγκέντρωση του σε λίγες χώρες, ιδίως στον τομέα της διύλισης και της μεταποίησης, και με την εξάπλωση των εξαγωγικών περιορισμών, σημειώνειτα σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέγειας(IEA) που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Το Reuters σημειώνει πως η χρήση κρίσιμων ορυκτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, λόγω των έργων ενεργειακής μετάβασης, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, η αποθήκευση σε μπαταρίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο κλάδος έχει συγκεντρωθεί σε λίγους μεγάλους παίκτες.
«Ακόμη και σε μια αγορά με επαρκή προσφορά, οι αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε διαταραχές της προσφοράς, είτε αυτές οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, τεχνικές βλάβες ή διαταραχές του εμπορίου», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.
«Ο αντίκτυπος μιας διαταραχής της προσφοράς μπορεί να είναι εκτεταμένος, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας», πρόσθεσε.
Το μέσο μερίδιο των τριών κορυφαίων προμηθευτών εξευγενισμένων υλικών προβλέπεται να μειωθεί μόνο οριακά έως το 2035, στο 82%, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα συγκεντροποίησης που παρατηρήθηκαν το 2020, σύμφωνα με την IEA.
Η Κίνα, η κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τις δυνατότητες διύλισης με ταχύτερο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο έως το 2035, ενώ έχει επίσης προσθέσει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης της δυναμικότητας ανακύκλωσης μπαταριών από το 2020.
Αυτή η υψηλή συγκέντρωση αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχής της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, ιδίως με τον αυξανόμενο αριθμό μέτρων ελέγχου των εξαγωγών κρίσιμων ορυκτών.
Παρόμοιες τάσεις αναμένονται στον τομέα της εξόρυξης, με χαμηλότερη διαφοροποίηση για τον χαλκό, το νικέλιο και το κοβάλτιο, ενώ η συγκέντρωση αναμένεται να μειωθεί με την εξόρυξη λιθίου, γραφίτη και σπάνιων γαιών.
Όσον αφορά τον χαλκό, τα τρέχοντα σχέδια εξόρυξης δείχνουν πιθανή έλλειψη προσφοράς κατά 30% έως το 2035, λόγω της μείωσης της ποιότητας των μεταλλευμάτων, της αύξησης του κόστους κεφαλαίου, των περιορισμένων ανακαλύψεων πόρων και των μακρών χρόνων παράδοσης.
Η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση λιθίου ως αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής μετάβασης αναμένεται να οδηγήσει την αγορά σε έλλειμμα έως τη δεκαετία του 2030, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη νέων έργων λιθίου είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι για τον χαλκό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Τουρκία: Σε επαφές με την καναδική Candu για νέα πυρηνικά εργοστάσια – Το σχέδιο για την Ανατολική Θράκη
- Προειδοποιήσεις του ΔΝΤ στις ΗΠΑ για «μάζεμα» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων
Πηγή: reuters.com