Reuters: Η Ουκρανία θα ζητήσει από την ΕΕ να ηγηθεί των κυρώσεων στη Ρωσία
- 21/05/2025, 11:16
- SHARE

Η Ουκρανία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ηγηθεί των πιέσεων απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω της έλλειψης κινήσεων από τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ για αυστηρότερες κυρώσεις προς τη Μόσχα, ανέφερε την Τετάρτη το Reuters.
Μια «λευκή βίβλος» της Ουκρανίας που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ΕΕ, ζητώντας από τις χώρες της Ένωσης μια πιο επιθετική και ανεξάρτητη θέση όσον αφορά τις κυρώσεις, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ουάσινγκτον.
Μεταξύ των 40 σελίδων συστάσεων περιλαμβάνονται εκκλήσεις για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ από άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και θα τα στέλνει στην Ουκρανία. Τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να ζητήσουν αποζημίωση από τη Ρωσία.
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει μια σειρά από μέτρα για να εφαρμόσει τις κυρώσεις της με μεγαλύτερη ισχύ πέρα από το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης ξένων εταιρειών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της για να βοηθήσουν τη Ρωσία, και «της θέσπισης δευτερογενών κυρώσεων για τους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου».
Τέτοιες δευτερογενείς κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν μεγάλους αγοραστές όπως η Ινδία και η Κίνα, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα που η Ευρώπη έχει μέχρι στιγμής διστάσει να κάνει. Ο Τραμπ το είχε συζητήσει δημοσίως πριν λάβει την απόφαση να μην δράσει προς το παρόν.
Το Κίεβο καλεί επίσης την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί περισσότερο τη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφικό τρόπο σχετικά με τις κυρώσεις, ώστε να αποτρέψει μεμονωμένα κράτη μέλη από το να μπλοκάρουν μέτρα που διαφορετικά απαιτούν ομοφωνία.
Αφού μίλησε με τον Πούτιν τη Δευτέρα, ο Τραμπ επέλεξε να μην επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, διαψεύδοντας τις ελπίδες των Ευρωπαίων ηγετών και του Κιέβου που τον πίεζαν εδώ και εβδομάδες να εντείνει την πίεση στη Μόσχα.
Ο Τραμπ μίλησε με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν και τους είπε ότι δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις τώρα και να δώσει χρόνο για να γίνουν συνομιλίες, δήλωσε στο Reuters πρόσωπο που γνωρίζει τη συνομιλία.
Η ΕΕ και η Βρετανία επέβαλαν ούτως ή άλλως πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τρίτη, λέγοντας ότι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Ουάσινγκτον θα τους ακολουθήσει.
Όμως οι Ευρωπαίοι συζητούν ανοιχτά τρόπους με τους οποίους μπορούν να διατηρήσουν την πίεση στη Μόσχα εάν η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον διατεθειμένη να συμμετάσχει.
Δημόσια, η Ουκρανία προσπαθεί να αποφύγει κάθε υπόνοια κριτικής προς την Ουάσινγκτον από τότε που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχτηκε μια κατσάδα από τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.
Η λευκή βίβλος των κυρώσεων υπογραμμίζει τις «πρωτοφανείς» κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ μέχρι στιγμής και μιλάει για τις δυνατότητές τους να κάνουν περισσότερα. Περιλαμβάνει επίσης μια αυστηρή αξιολόγηση της δέσμευσης της κυβέρνησης Τραμπ στις μέχρι τώρα προσπάθειες συντονισμού.
«Σήμερα, στην πράξη, η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει να συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις διακυβερνητικές πλατφόρμες που επικεντρώνονται στις κυρώσεις και τον έλεγχο των εξαγωγών», αναφέρεται.
Η Ουάσινγκτον είχε επιβραδύνει τις εργασίες στην ομάδα παρακολούθησης για την επιβολή των ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, διέλυσε μια ομοσπονδιακή ομάδα εργασίας που επικεντρώθηκε στη δίωξη των παραβιάσεων των κυρώσεων και μετέθεσε έναν σημαντικό αριθμό εμπειρογνωμόνων σε θέματα κυρώσεων σε άλλους τομείς, προστίθεται.
Σημείωσε ότι είχαν καταρτιστεί δύο δυνητικά σημαντικά πακέτα κυρώσεων των ΗΠΑ – ένα από την κυβέρνηση και ένα άλλο από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ που τάσσεται υπέρ του Τραμπ – αλλά ήταν «αβέβαιο» αν ο Τραμπ θα υπέγραφε κάποιο από αυτά.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ είχε επιβραδύνει τον ρυθμό των οικονομικών αντιμέτρων και του πολυμερούς συντονισμού, αλλά «δεν θα πρέπει να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαλαρώσει την πίεση των κυρώσεων», ανέφερε.
«Αντιθέτως, θα πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για να αναλάβει η ΕΕ ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό».
Η ανησυχία
Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η απομάκρυνση της Ουάσινγκτον από τη δυτική συναίνεση σχετικά με τις κυρώσεις θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αμφιταλαντεύσεις στην ΕΕ, η οποία παραδοσιακά απαιτεί συναίνεση για σημαντικές αποφάσεις.
«Η αμερικανική αποχώρηση από το καθεστώς κυρώσεων (θα) αποτελούσε ένα τεράστιο χτύπημα στην ενότητα της ΕΕ. Τεράστιο», δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσία. Μεγάλο μέρος του αντίκτυπου των αμερικανικών κυρώσεων προέρχεται από την κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο, την οποία το ευρώ δεν μπορεί να ισοφαρίσει.
Παρόλα αυτά, η ελάφρυνση των αμερικανικών κυρώσεων για τη Ρωσία δεν θα ωθούσε σε σημαντική επιστροφή ξένων επενδυτών και επενδύσεων αν η Ευρώπη κρατούσε σθεναρή στάση, δήλωσε ο Κρεγκ Κένεντι, ειδικός σε θέματα ρωσικής ενέργειας στο Κέντρο Ντέιβις του Χάρβαρντ.
«Η Ευρώπη κρατάει πολύ περισσότερα χαρτιά από ό,τι νομίζετε», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Αναφορές για ετοιμασίες επίθεσης του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
- Αυξάνεται η πίεση της Ευρώπης προς το Ισραήλ: Διπλωματικά ρήγματα και ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Πηγή: reuters.com