«Εκτός τόπου» οι αγορές της Ευρώπης, εν μέσω της εμπορικής αβεβαιότητας – Τι λέει η ΕΚΤ

«Εκτός τόπου» οι αγορές της Ευρώπης, εν μέσω της εμπορικής αβεβαιότητας – Τι λέει η ΕΚΤ
11 September 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main. The regular Governing Council meeting of the ECB will take place on Thursday (12.09.). Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι επενδυτές ενδέχεται να υποτιμούν τον κίνδυνο η οικονομία να έχει χειρότερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες.

Η άνοδος που εμφανίζουν οι χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη δεν αντικατοπτρίζει το αβέβαιο περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι γεωπολιτικές και εμπορικές αβεβαιότητες, σημείωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο της επισκόπησης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ, γίνεται λόγος για μια σειρά παλαιών και νέων κινδύνων που κυμαίνονται από τα κεφάλαια που εξαντλούν τα ταμειακά τους αποθέματα μέχρι τις υπερτιμημένες αγορές ακινήτων και το υψηλό δημόσιο χρέος.

Η ευρωτράπεζα ανέφερε ότι οι επενδυτές ενδέχεται να υποτιμούν τον κίνδυνο η οικονομία να έχει χειρότερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες, οι εμπορικές εντάσεις να κλιμακωθούν ή η αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής να μην υλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παρά τις απομειώσεις, οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν υψηλές, ενώ τα πιστωτικά περιθώρια εξακολουθούν να εμφανίζονται εκτός συγχρονισμού με τον υποκείμενο πιστωτικό κίνδυνο», ανέφερε στον πρόλογό του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, μετέδωσε το Reuters.

Η ΕΚΤ περιέγραψε τους δασμούς ως «μείζονα καθοδικό κίνδυνο», εκτιμώντας ότι μια αύξηση κατά μία τυπική απόκλιση σε έναν δείκτη που μετρά την αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική μειώνει τη μέση πρόβλεψη για την ανάπτυξη κατά 0,15% μετά από τέσσερα τρίμηνα.

Μια τέτοια αύξηση της αβεβαιότητας πίεσε επίσης τις τιμές των μετοχών των τραπεζών κατά 10,4% μετά από έξι μήνες και αύξησε το κόστος δανεισμού τους στην αγορά ομολόγων κατά 7% ανέφερε η ΕΚΤ.

Μεταξύ άλλων κινδύνων, η ΕΚΤ απαρίθμησε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τις συγκεντρωμένες επενδύσεις στις ιδιωτικές αγορές και τις αυξανόμενες – αν και ακόμη αδύναμες – διασυνδέσεις μεταξύ κρυπτονομισμάτων και παραδοσιακής χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: