Έφη Λαζαρίδου: Η γυναίκα πίσω από τον μετασχηματισμό της αγροδιατροφής στην Ελλάδα
- 22/05/2025, 14:00
- SHARE

Σε μια εποχή που η αγροδιατροφή δοκιμάζεται από κλιματικές απειλές, δημογραφικές ανισορροπίες και παραγωγικές στρεβλώσεις, η κα. Έφη Λαζαρίδου ηγείται με όραμα και πράξη του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά». Από το 2018, μέσα από εμβληματικά προγράμματα, στρατηγικές συνεργασίες και μια ολιστική προσέγγιση που συνδέει την καινοτομία με την παράδοση, ο οργανισμός έχει καταφέρει να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής υπαίθρου και να αναδείξει νέες προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα. Η ίδια, έχοντας τιμηθεί ως Manager of the Year για το 2024, αποκαλύπτει τις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου, τη σημασία της ηγεσίας με κοινωνικό αποτύπωμα και το όραμα για έναν αγροδιατροφικό μετασχηματισμό που ξεκινά από τη βάση, με τους ανθρώπους της υπαίθρου στο επίκεντρο.
Κα Λαζαρίδου καλησπέρα σας. Τα τελευταία 7 χρόνια ηγείστε ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζει την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Αναφέρεστε συχνά στην κρισιμότητα του και στην ανάγκη να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος στην Ελλάδα ;
Προτού μιλήσουμε ειδικά για την Ελλάδα αξίζει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αγροδιατροφή, ο κρίσιμος τομέας που εξασφαλίζει την τροφή και την επιβίωσή μας, αντιμετωπίζει παγκοσμίως εξαιρετικά σημαντικές προκλήσεις. Από τη μία έχουμε έναν διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό, γεγονός που δημιουργεί επισιτιστική πίεση σε θέματα επάρκειας και ασφάλειας. Χρειάζεται δηλαδή να παράγουμε περισσότερη τροφή, ασφαλή, θρεπτική, ποιοτική, και προσβάσιμη σε όλους. Από την άλλη έχουμε την κλιματική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με τις μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές απειλούν την γεωργική παραγωγή και οδηγούν σε ερημοποίηση μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ταυτόχρονα, οι κοινότητες της υπαίθρου που είναι σε μεγάλο βαθμό επιφορτισμένες με την γεωργική παραγωγή αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα επιβίωσης και ολοένα μειώνονται πληθυσμιακά. Οι προβλέψεις μιλούν από μόνες τους: Μέχρι το 2050 θα πρέπει να παράγουμε 70% περισσότερη τροφή την ίδια στιγμή που η καλλιεργήσιμη γη θα έχει αυξηθεί μόλις κατά 10%, το 95% των εδαφών θα είναι υποβαθμισμένα και το 68% του πληθυσμού θα ζει πλέον σε αστικές περιοχές.
Μιλώντας τώρα για την Ελλάδα, τα ζητήματα του κλάδου είναι γνωστά και καταγεγραμμένα. Και δυστυχώς παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα.
Ειδικά το πρόβλημα της ερήμωσης της περιφέρειας και των νησιωτικών περιοχών λόγω γήρανσης του πληθυσμού και μετακίνησης πολλών νέων προς τα αστικά κέντρα αποτελεί πλέον μείζον κοινωνικό αλλά και εθνικό θέμα. Ο κοινωνικός και ο παραγωγικός ιστός διαρρηγνύεται με ορατές συνέπειες, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές και τα νησιά μας. Σοβαρό ζήτημα για τη χώρα μας αποτελεί και η τεράστια έλλειψη γνώσης και σύγχρονων πρακτικών στη γεωργία που οδηγεί σε μη αποδοτικές και όχι ανταγωνιστικές πρακτικές. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο οργανισμός EIT-Food, ανέφεραν ότι το 94,1% των Ελλήνων που ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα κατέχουν μόνο πρακτικές γνώσεις χωρίς κάποια εξειδίκευση, ενώ ο αντιστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 72%.
Παράλληλα υπάρχουν σημαντικές κλαδικές στρεβλώσεις. Ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες αγρότες να μην είναι σε θέση να υιοθετήσουν αποδοτικές πρακτικές, να αξιοποιήσουν τεχνολογικές λύσεις ή να πετύχουν οικονομίες κλίμακας ή σκοπού. Και φυσικά σε όλα αυτά προστίθενται και θέματα διεθνούς εμπορικής δραστηριότητας και ανταγωνισμού, όπως οι αθέμιτες πρακτικές, οι γεωπολιτικές αναταραχές και οι πρόσφατες τάσεις προστατευτισμού των αγορών.
Ποια είναι η συμβολή του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά στην αντιμετώπισή τους;
Ως οργανισμός δουλεύουμε με προσήλωση προς την εξισορρόπηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου που εντάσσονται στην σφαίρα της δραστηριότητάς μας. Πολλές από τις δράσεις μας βοηθούν τους επωφελούμενους μας -παραγωγούς και επιχειρηματίες του τροφίμου- στο να παράγουν πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους και αναπτύσσοντας τελικά βιώσιμες εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και με την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά και πολλών άλλων φορέων, ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας σε περιοχές που χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Ενδεικτικά αναφέρω τις δράσεις μας στη Βόρεια Εύβοια μετά τις πυρκαγιές που άγγιξαν συνολικά περισσότερους από 8.000 επαγγελματίες και κατοίκους των πληγέντων περιοχών και την στήριξη στους κτηνοτρόφους της Καρδίτσας μετά τον κυκλώνα Ιανό με αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου. Στέκομαι ιδιαίτερα στην πρόσφατη, μεγάλης κλίμακας παρέμβασή μας για την επανεκκίνηση της μελισσοκομίας στη Θεσσαλία μετά τον Daniel, κατά την οποία παράχθηκαν και παραδόθηκαν περισσότερα από 30.000 βελτιστοποιημένα βασιλικά κελιά σε 394 πληγέντες μελισσοκόμους και εκδόθηκε η συλλογική ειδική έκδοση (white paper) αναφορικά με την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.
Υπερήφανοι είμαστε και για τα ευρείας κλίμακας προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, όπου μετασχηματίζουμε ολόκληρες περιοχές, εκσυγχρονίζοντας την αγροτική παραγωγή, στηρίζοντας την ανάπτυξη μεταποιητικής δραστηριότητας και δημιουργώντας συλλογικά επιχειρηματικά σχήματα. Παραδείγματα οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στον Πάρνωνα με επίκεντρο τη Βαμβακού και στην Αρχαία Ολυμπία με επίκεντρο τις Μηλιές, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην πρώτη περίπτωση και του Ιδρύματος Φολόη στη δεύτερη. Πέρα από την τεχνική υποστήριξη σε επιλεγμένες καλλιέργειες, σε αυτές τις περιοχές προχωρήσαμε και στην ίδρυση δύο Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και ενός Γυναικείου Συνεταιρισμού (στη Βαμβακού), οι οποίοι λειτουργούν βάσει επιχειρηματικού σχεδίου και ήδη δημιουργούν υπεραξία για τις τοπικές κοινότητες.
Θα πρέπει να αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και τα εξειδικευμένα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, όπως είναι το πρόγραμμα ΑΓΡΟΑΝΕΛΙΞΗ για μικρές μεταποιητικές μονάδες, καθώς βοηθούν μικρές επιχειρήσεις και οικοτεχνίες, να «σταθούν στα πόδια τους», να αναπτύξουν νέα διαφοροποιημένα, ανταγωνιστικά προϊόντα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και εν τέλει να συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη της υπαίθρου.
Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη στρατηγική και το όραμα που έχετε θέσει για τον οργανισμό; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους εστιάζετε για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα;
Αποστολή μας είναι να συμβάλουμε ενεργά και αποτελεσματικά προς μια σύγχρονη αγροδιατροφή και σε αυτό το πλαίσιο ο οργανισμός μας στηρίζει τον τομέα, σε πολλαπλά επίπεδα.
Μαζί με την στήριξη της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας για την οποία μιλήσαμε ήδη, η δεύτερη κύρια δραστηριότητά μας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στον πρωτογενή τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε επιλέξει καίριους τομείς όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε μέγιστο αποτύπωμα. Αυτοί περιλαμβάνουν μελισσοκομία, πτηνοτροφία, ελαιοκομία, καλλιέργεια μαστίχας και εκεί στηρίζουμε την υιοθέτηση σύγχρονων, κλιματικά έξυπνων πρακτικών στο πεδίο, μετασχηματίζοντας τους και εξασφαλίζοντας τη μελλοντική τους βιωσιμότητα. Για να το πετύχουμε έχουμε επενδύσει στις συνεργασίες με όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, με πολλές εταιρίες, εκατοντάδες επαγγελματίες κύρους ενώ φέρνουμε know-how και από τις ΗΠΑ μέσω στρατηγικής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey. Παράλληλα αξιοποιούμε σύγχρονα εργαλεία και μεθοδολογίες Τrain-the-Τrainer και Farmer-2-Farmer learning.
Φυσικά υπάρχουν και άλλου τύπου παρεμβάσεις μας στρατηγικού χαρακτήρα, όπως είναι ενδεικτικά, οι πρωτοβουλίες μας για διασύνδεση της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία στον τομέα της αγροδιατροφής. Έτσι εργαζόμαστε συστηματικά με δράσεις μέσα στα πανεπιστήμια, εμπλέκοντας φοιτητές, ερευνητές, spin offs και startups του κλάδου σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης νέων τεχνολογικών λύσεων καινοτόμων ιδεών, όπου τα ζητούμενα τίθενται από τις ίδιες τις εταιρίες και τη βιομηχανία.
Μια και μιλήσατε παραπάνω για καινοτομία στην αγροδιατροφή και την εμπλοκή των φοιτητών μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω για αυτό; Πώς ο οργανισμός σας το πετυχαίνει αυτό;
Αναμφίβολα η πιο επιτυχημένη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα είναι η το TrophyΤροφή, ένα εγχείρημα που εδώ και 7 χρόνια στηρίζει την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος αγροδιατροφικής καινοτομίας. Στόχος του είναι η δημιουργία, ανάδειξη και επιβράβευση πρωτοποριακών επιχειρηματικών ιδεών και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγροτεχνολογία, την τεχνολογία τροφίμων και τα agrologistics, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένα σε καινοτόμες τεχνολογίες, ακόμη και σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Ουσιαστικά φέρνουμε κοντά τις επιχειρήσεις με τα πανεπιστήμια, τους ερευνητικούς φορείς και φυσικά τους φοιτητές προκειμένου να διαχυθούν νέες γνώσεις και να αναπτυχθούν νέες ιδέες.
Κομβικό ρόλο στην πρωτοβουλία κατέχουν τα Meet-ups που πραγματοποιούμε σε όλη την Ελλάδα, όπου φοιτητές, startuppers και νέοι επιστήμονες από τον αγροδιατροφικό τομέα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, προωθώντας νέες βιώσιμες και διαφοροποιημένες επιχειρηματικές προτάσεις. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν με επιχειρήσεις, κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου της αγροδιατροφής και να λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς.
Για το 2025 θα πραγματοποιηθούν 8 Meet-ups σε 7 πόλεις στην Ελλάδα, όπου θα προσφερθούν πάνω από 50 ώρες συμβουλευτικής υποστήριξης για τις επιχειρηματικές ιδέες που θα επιλεχθούν. Παράλληλα, θα διεξαχθούν δεκάδες panels & fireside chats, στις οποίες συμμετέχουν έμπειροι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και ειδικοί του τομέα, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις στους συμμετέχοντες.
Οι καλύτερες ιδέες που προκύπτουν από κάθε Μeet-up διαγωνίζονται μέσω διαδικτυακής αξιολόγησης και ψηφοφορίας από επιτροπή ειδικών, με την νικήτρια ομάδα να ανακοινώνεται στην τελική, εμβληματική εκδήλωση του Trophy- Τροφή στο τέλος της χρονιάς.
Σε μια εποχή που η καινοτομία παίζει κομβικό ρόλο, πώς ενθαρρύνετε τη χρήση της τεχνολογίας και της έρευνας στην αγροδιατροφή; Υπάρχουν παραδείγματα συνεργασίας με ερευνητικά κέντρα που θα θέλατε να μοιραστείτε;
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε όλα μας τα προγράμματα έχουμε ως προτεραιότητα την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών και την διάχυση καινοτομιών που προέρχονται από την επιστημονική έρευνα. Ταυτόχρονα, ως οργανισμός συμβάλλουμε και εμείς ενεργά στην ανάπτυξη καινοτομίας μέσα από τη συμμετοχή μας σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, κυρίως στα θέματα carbon farming και εξυγίανσης του εδάφους.
Θα σταθώ όμως σε 2 συγκεκριμένα παραδείγματα με απτά αποτελέσματα. Το πρώτο αφορά την πρωτοβουλία Open innovation που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την KONVA για το brand TRATA όπου δόθηκε η δυνατότητα σε ομάδες φοιτητών, ερευνητών και σε νεοφυείς επιχειρήσεις να αναζητήσουν λύσεις για παραγωγή θαλάσσιων τροφές από συνθετικές και εναλλακτικές πρωτεϊνες με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Το δεύτερο αφορά την συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάδειξη Ισχυρισμών Υγείας για τοπικά προϊόντα και προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ και η μετέπειτα αξιοποίηση αυτών των ισχυρισμών ως στοιχεία ανάπτυξης ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Με την εμπειρία σας και την επιτυχία που έχει σημειώσει ο οργανισμός, τι θα συμβουλεύατε τους νέους επαγγελματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της αγροδιατροφής; Ποιες δεξιότητες θεωρείτε απαραίτητες για την επιτυχία σε αυτόν τον κλάδο;
Η πρώτη συμβουλή είναι να τολμήσουν μια και ο κλάδος παρά τις δυσκολίες παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες, κυρίως λόγω της ανάγκης για παραγωγή ποιοτικών τροφίμων με βιώσιμες πρακτικές που τα επόμενα χρόνια θα βαίνει συνεχώς εντεινόμενη. Πάντα βέβαια με προσανατολισμό σε σύγχρονες, βιώσιμες πρακτικές που εξασφαλίζουν εξυγίανσή των εδαφών και εξοικονόμηση νερού – ζητήματα κρίσιμα πλέον και στην Ελλάδα.
Βλέπουμε πανευρωπαϊκά την τάση προς συνένωσή των εκμεταλλεύσεων για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας και θα δούμε τελικά να επιβιώνουν οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές προσπάθειες που θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε τεχνολογία και οικονομίες κλίμακας ή σκοπού. Έτσι οι συνεργασίες είναι αναγκαίες μια και τα μεγαλύτερα σχήματα θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Η δεύτερη συμβουλή λοιπόν είναι η συνεργασία που θα εξασφαλίσει και το απαιτούμενο μέγεθος, είτε μέσω συλλογικών σχημάτων όπως ομάδες ή σύγχρονοι συνεταιρισμοί, είτε μέσω επιχειρηματικών συνεργειών.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η υπεραξία βρίσκεται στη μεταποίηση του τροφίμου και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός μια και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται ατυποποίητο και ανώνυμο. Η τρίτη συμβουλή επομένως αφορά την μεταποιητική δραστηριότητα ως σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για παραγωγούς που θέλουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη υπεραξίας.
Συνοψίζοντας, να τονίσω ότι πλέον οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την αγροδιατροφή – είτε στον πρωτογενή τομέα είτε στη μεταποίηση- είναι πρωτίστως επιχειρηματίες. Και αυτό από μόνο του απαιτεί υπομονή, δυνατότητα υπολογισμού ρίσκου, αποφασιστικότητα και ευελιξία.
Να κάνουμε όμως και μια κάπως πιο προσωπική ερώτηση, τέλη του 2024 διακριθήκατε ως Manager of the Year. Πώς αισθάνεστε για αυτή την αναγνώριση και τι σημαίνει για εσάς προσωπικά αλλά και για τον οργανισμό “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”;
Όταν λαμβάνεις μια τέτοια σημαντική διάκριση, σε έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο θεσμό όπως είναι το Manager of The Year, είναι λογικό να νιώθεις επαγγελματική υπερηφάνεια και συγκίνηση: αποτελεί ένα σημείο – αναφοράς και μια σημαντική επιβράβευση σε μια πολύχρονη επαγγελματική πορεία. Για μένα προσωπικά, ήρθε και ως επιβεβαίωση για την απόφαση μου να αφοσιωθώ τα τελευταία 7 χρόνια, στον μετασχηματισμό του τομέα της αγροδιατροφής μεταπηδώντας από το management consulting. Μία εμπειρία που με έχει ωριμάσει, μεταμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο που προσέρχομαι, σκέφτομαι και δρω στην εργασία μου. Και κυρίως κάνοντάς με να συνειδητοποιήσω το τεράστιο προνόμιο να εργάζομαι καθημερινά με Αποστολή, Σκοπό και Προσφορά, αποκλειστικά και μόνο για το κοινό καλό.
Φυσικά μια τέτοια διάκριση ποτέ δεν είναι αποκλειστικά προσωπική. Οι μάνατζερ είναι οργανικά μέλη ευρύτερων συνόλων που αλληλοεπιδρούν και συνεργάζονται με κοινές Αξίες προς μία κοινή Κατεύθυνση. Έτσι οποιαδήποτε προσωπική διάκριση του/της επικεφαλής αντανακλά συνολικά τα επιτεύγματα και το αποτύπωμα την Ομάδας και των μελών της.
Στη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα υψηλών επιδόσεων, την “Dream Team” μου όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, με ταλαντούχους, άξιους επαγγελματίες που εργάζονται με ακεραιότητα και αφοσίωση. Κατά αυτή την έννοια, λοιπόν, η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί μια ακόμη σημαντική διάκριση του οργανισμού μας, η οποία πιστοποιεί περαιτέρω τον ρόλο και το έργο μας στο ελληνικό οικοσύστημα της αγροδιατροφής.
Τέλος, θα σταθώ, αφενός, στο γεγονός ότι ένας επαγγελματικός θεσμός αναγνωρίζει τη συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο της χώρας και, αφετέρου, στο ότι αυτή η διάκριση τιμάει και τους αφανείς Ήρωες και Ηρωίδες της Υπαίθρου, που δημιουργούν το μέλλον της Αγροδιατροφής και των οποίων τα όνειρα υπηρετούμε ως Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Ως Manager of the year μπορείτε να μας πείτε ποια είναι κατά τη γνώμη σας, τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ηγέτη;
Στον επαγγελματικό στίβο, τίποτα δεν έχει και δεν δημιουργεί μεγαλύτερη αξία από μία αφοσιωμένη ομάδα υψηλών επιδόσεων. Και είναι υποχρέωση του ηγέτη και της ηγέτιδας να την αναπτύξει.
Από τα πρώτα μου χρόνια ως επαγγελματίας εμπνέομαι από την έννοια του servant leadership – της προσέγγισης δηλαδή που θέλει τους ηγέτες/ηγέτιδες να βρίσκονται στην υπηρεσία των ανθρώπων τους προκειμένου να ενδυναμώσουν, να ενθαρρύνουν και να αναπτύξουν αποτελεσματικά ομάδες και επαγγελματίες που θα τον/την ξεπεράσουν. Οι σημερινοί ηγέτες και ηγέτιδες έχουν χρέος να αναπτύξουν τους αυριανούς.
Σίγουρα, η ηγεσία είναι μία δυναμική ποιότητα που συνδυάζει χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ικανότητες και δεξιότητες, όπου κάποια μπορεί να είναι έμφυτα και κάποια χρειάζονται προσπάθεια και καλλιέργεια. Προσωπικά πιστεύω ότι ηγέτης/ ηγέτιδα κάποιος γίνεται με προσήλωση και καθημερινή δέσμευση να ξεπεράσει προσωπικές αδυναμίες και να γίνει ο ίδιος/α μοντέλο ακεραιότητας, εξέλιξης και προόδου. Δεν πιστεύω στην πανάκεια του «χαρίσματος». Σίγουρα η εγγενής ετοιμότητα που διαθέτουν κάποιοι/ες είναι ευλογία και προνόμιο, αλλά δεν αρκεί.
Το δικό μου, προσωπικό «μάντρα» ηγεσίας περιλαμβάνει τις έννοιες όραμα, κατεύθυνση, ανθεκτικότητα, πειθώ, ενδυνάμωση, έμπνευση, επικοινωνία, σύνεση, ταπεινότητα, αυτοκριτική και δέσμευση στην αυτοβελτίωση, αποφασιστικότητα και δυνατότητα να προχωράς σε διαρκώς μεταβαλλόμενα και ολοένα πιο αβέβαια περιβάλλοντα.
Κλείνοντας να σημειώσω ότι ειδικά στον τομέα της αγροδιατροφής η Ηγεσία έχει ιδιαίτερη αξία και στην Ελλάδα έχουμε σοβαρό έλλειμμα. Για αυτό το λόγο άλλωστε ο οργανισμός μας επενδύει στην ανάπτυξη της νέας γενιάς Ηγετιδών και Ηγετών της αγροδιατροφής μέσα από το μοναδικό εξειδικευμένο πρόγραμμα στην Ευρώπη «Agrifood Leadership» το οποίο υλοποιείται με επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αναμένεται σύντομα να ανοίξουν οι αιτήσεις και για τον κύκλο 2025-2026.
Χρειαζόμαστε επαγγελματίες, γυναίκες και άνδρες, που συνδυάζουν γνώσεις και ικανότητες, αντίληψη των λειτουργιών του οικοσυστήματος, μάκρο- και μίκρο-, οδηγούν πρωτοβουλίες, προκαλούν καινοτομίες, συνεργάζονται, και δημιουργούν δραστήρια, ευέλικτα και εξελίξιμα επιχειρηματικά παραγωγικά σχήματα. Αυτό απαιτεί συνεχή επιμόρφωση σε τεχνικά και επιχειρηματικά θέματα αιχμής, καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, ενδυνάμωση και αποτελεσματική δικτύωση στο υψηλότερο επίπεδο.
Τέλος, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας για τον οργανισμό “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”; Υπάρχουν νέα προγράμματα ή συνεργασίες που σχεδιάζετε ;
Ο βασικός στόχος του οργανισμού μας, δηλαδή η στήριξη και ο μετασχηματισμός της ελληνικής αγροδιατροφής προφανώς παραμένει και επικαιροποιείται σταθερά. Μας ενδιαφέρει όμως να αναπτύξουμε περαιτέρω και τη διεθνή μας παρουσία μέσα από συνεργασίες με θεσμικούς οργανισμούς.
Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της αγροδιατροφής συνολικά στην νοτιανατολική Μεσόγειο και θέλουμε να επενδύσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Αυτός είναι και ο λόγος που δραστηριοποιούμαστε πλέον πολύ ενεργά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την εξυγίανση το εδάφους και τη γεωργία άνθρακα.
Τον Δεκέμβριο του 2024 ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με την Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμου (FAO) του ΟΗΕ με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης, μικρής κλίμακας υδατοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας παραγωγούς από Αίγυπτο, Αλγερία, Λίβανο, Μαρόκο και Τυνησία.
Επίσης, σε συνεργασία με το CITI Foundation υλοποιούμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα κοινωνικής γεωργίας μετασχηματίζοντας την γεωργική παραγωγή στα αγροτικά καταστήματα κράτησης στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία που υλοποιείται σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και με τη συμμετοχή της ActionAid και της Πύλης Ελευθερίας
Από εκεί και πέρα, ως οργανισμός σταθερά σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μεγάλης κλίμακας βραβευμένα προγράμματα για την στήριξη της ελληνικής αγροδιατροφής σε συνεργασία με πανεπιστήμια, συνεταιρισμούς, τοπικούς φορείς, περιφέρειες και Δήμους, όπως το Agrifood Leadership, η Βασιλοτροφία και η Μαστιχοπαραγωγή.
Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Cultivating Hope – Harvesting Change Project» το οποίο ο οργανισμός μας υλοποιεί σε συνεργασία με την Praksis με τη χρηματοδότηση του CITI foundation και θα βοηθήσει συμπολίτες μας που βρίσκονται στο φάσμα της αστεγίας να βρουν απασχόληση στον κλάδο της αγροδιατροφής.
Φυσικά και άλλα προγράμματα για το 2025 βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωριμότητας για το 2025, οπότε σας συμβουλεύω να επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας και να μας ακολουθείτε στα κοινωνικά μας δίκτυα.