«Μετρητά στο στρώμα»: Η Ολλανδία προειδοποιεί για κυβερνοαπειλές και καλεί τους πολίτες να είναι έτοιμοι
- 23/05/2025, 18:46
- SHARE

Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας (DNB) εξέδωσε πρόσφατα επίσημη σύσταση προς τους πολίτες να διατηρούν στο σπίτι τους ένα μικρό ποσό μετρητών για τουλάχιστον τρεις ημέρες, ως μέτρο προετοιμασίας απέναντι σε ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες κρίσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών προσωρινά μη λειτουργικά.
Η σύσταση αυτή, που εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας ετοιμότητας με τίτλο «Κρατήστε το κεφάλι σας ψύχραιμο, αλλά έχετε και μετρητά», αφορά την αποθήκευση περίπου 70 ευρώ ανά ενήλικα και 30 ευρώ ανά παιδί, ποσά που θεωρείται ότι επαρκούν για βασικές ανάγκες (τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα, νερό) για τρεις ημέρες.
Αιτία για την ανακοίνωση στάθηκε η αυξανόμενη ανησυχία για την κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη. Η DNB και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς εντοπίζουν κλιμακούμενες απειλές από κακόβουλες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, τόσο από εγκληματικά δίκτυα όσο και από κρατικούς δρώντες. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται ιδίως οι τράπεζες, τα δίκτυα πληρωμών και τα ενεργειακά δίκτυα, τα οποία σε περίπτωση εκτεταμένης διακοπής μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε ψηφιακές συναλλαγές.
Η σύσταση της DNB δεν σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πρόληψης, ώστε οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενα ακραία σενάρια. Όπως επεσήμαναν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι, μια κρίση μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και από φυσικές καταστροφές, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ή τεχνικές αστοχίες.
Αφορμή για τη χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης αποτέλεσε και η πρόσφατη σοβαρή διακοπή ρεύματος σε Ισπανία και Πορτογαλία, η οποία παρέλυσε για ώρες τα συστήματα πληρωμών σε ολόκληρες περιοχές, προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε εμπορικές συναλλαγές και δημόσιες υπηρεσίες.
Η Ολλανδική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, προτρέπει επίσης επιχειρήσεις και θεσμούς να αξιολογήσουν τα επίπεδα ανθεκτικότητας των πληροφοριακών τους συστημάτων και να ενισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ενώ η κοινωνία ενθαρρύνεται να υιοθετήσει ένα πνεύμα «ψηφιακής ετοιμότητας» χωρίς πανικό.