Αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης: Γιατί οι «μεγάλοι παίκτες» εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ
- 26/05/2025, 18:20
- SHARE

Η επιθετική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στις πολιτικές καθαρής ενέργειας και η γενικότερη αστάθεια που χαρακτηρίζει την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ οδηγούν τους μεγάλους επενδυτές στην πόρτα της εξόδου. Ο νέος επενδυτικός χάρτης φαίνεται να διαμορφώνεται ήδη με καθοριστική μετατόπιση των κεφαλαίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς πιο σταθερές αγορές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς.
Ο λόγος; Η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να καταργήσουν βασικά φορολογικά κίνητρα του νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) του 2022, πλήττοντας καίρια την αγορά της καθαρής τεχνολογίας και θέτοντας εν αμφιβόλω επενδυτικά σχέδια δισεκατομμυρίων. «Οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πλέον ο πιο αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός όπως συνέβαινε πριν από λίγους μήνες», υπογραμμίζει ο Alex Bibani, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allianz Global Investors, που διαχειρίζεται κεφάλαια 650 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Παρότι η Γερουσία ενδέχεται να μπλοκάρει το νομοσχέδιο της Βουλής, η ζημιά –σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων– έχει ήδη γίνει: η αβεβαιότητα εγκαθίσταται, το ρυθμιστικό ρίσκο αυξάνεται και η εμπιστοσύνη κλονίζεται. «Τα οικονομικά των έργων και οι ροές κεφαλαίων μπορεί τώρα να μετακινηθούν προς περιοχές πιο θεσμικά σταθερές», σημειώνει ο Bibani.
Η Allianz GI, η Amundi και η UBS δηλώνουν ανοιχτά ότι περιορίζουν την έκθεσή τους στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η Amundi έχει διαπιστώσει «μαζική επανατοποθέτηση» των πελατών της, ενώ η UBS κάνει λόγο για σημαντικές εκροές από αμερικανικά μετοχικά funds.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση, τα 30ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ είδαν τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται στο 5,1% και το δολάριο υποχώρησε. Στο παρασκήνιο, ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε περαιτέρω την αβεβαιότητα, δηλώνοντας πως «δεν αναζητά συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προαναγγέλλοντας δασμούς.
Για τον Tyler Christie, πρώην στέλεχος της BlackRock και σημερινό επικεφαλής του Decarbonization Partners, το πρόβλημα είναι συστημικό: «Η ακραία αστάθεια στην πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί αβεβαιότητα που διαχέεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει. «Αντιθέτως, η ευρωπαϊκή πολιτική εμφανίζεται πιο συνεκτική και προβλέψιμη από ποτέ».
Οι επενδυτές, αναζητώντας πλέον όχι μόνο αποδόσεις αλλά και θεσμική συνέπεια, στρέφουν την προσοχή τους ξανά στην Ευρώπη. Όπως τονίζει ο Christie, «το πλήγμα στον IRA είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι το ίδιο σταθερός επενδυτικός εταίρος όπως στο πρόσφατο παρελθόν».