Ποια χώρα βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία

Ποια χώρα βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία
Education technology concept. Schoolboy learning in the room. Online school. EdTech. Photo: Shutterstock
Από τον Σεπτέμβριο, οι μαθητές αποκτούν προσωπικούς λογαριασμούς AI, σε μια πρωτοβουλία που καθιστά τη χώρα πρωτοπόρο της ψηφιακής εκπαίδευσης.

Η Εσθονία, μια μικρή χώρα 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια του ευρωπαϊκού χάρτη της εκπαίδευσης. Στον τελευταίο γύρο της αξιολόγησης PISA του ΟΟΣΑ, η χώρα βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης στα μαθηματικά, τις επιστήμες και τη δημιουργική σκέψη, ξεπερνώντας ακόμη και τη Φινλανδία. Πίσω από αυτήν την εντυπωσιακή επίδοση, βρίσκεται η στρατηγική απόφαση να ενσωματωθεί η ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση — και τώρα, η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2025, οι μαθητές 16 και 17 ετών θα αποκτήσουν τους δικούς τους λογαριασμούς AI, μέσω του εθνικού προγράμματος «AI Leap». Μέχρι το 2027, η δωρεάν πρόσβαση σε κορυφαία εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχει επεκταθεί σε 58.000 μαθητές και 5.000 εκπαιδευτικούς. Οι αρχές βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την OpenAI, προκειμένου η Εσθονία να λειτουργήσει ως πιλοτική χώρα για την ενσωμάτωση των προηγμένων εργαλείων AI στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετα με τη γενικευμένη ανησυχία που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης για την ψηφιακή αποσύνδεση στα σχολεία, η Εσθονία ενθαρρύνει τη χρήση των smartphones και βλέπει τις νέες τεχνολογίες ως ευκαιρία, όχι απειλή. «Τα κινητά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς», αναφέρουν εκπαιδευτικοί της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι τοπικοί κανόνες τηρούνται με συνέπεια.

Το ψηφιακό «άλμα του τίγρη» που ξεκίνησε ήδη από το 1997 με γενναίες επενδύσεις στην τεχνολογική υποδομή, εξελίσσεται σήμερα σε ένα νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό οικοσύστημα που φέρνει την Εσθονία στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας στην παιδεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: