Γιατί η Ρωσία απορρίπτει το Βατικανό ως χώρο ειρηνευτικών συνομιλιών

Γιατί η Ρωσία απορρίπτει το Βατικανό ως χώρο ειρηνευτικών συνομιλιών
Ukrainian and Russian flag on Ukraine geopolitical map. War, Conflict, Crisis concept in Europe. High quality photo Photo: Shutterstock
Παρά την πρόταση Τραμπ και τη θετική στάση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, η Μόσχα απορρίπτει το Βατικανό ως κατάλληλη έδρα διαπραγματεύσεων, επικαλούμενη θρησκευτικούς και γεωπολιτικούς λόγους — και δείχνει προς Ανατολάς.

Η Ρωσία δεν θεωρεί το Βατικανό κατάλληλο τόπο για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters από τρεις ανώτατες ρωσικές πηγές. Όπως αναφέρουν, η Αγία Έδρα δεν έχει το κατάλληλο πολιτικό και θρησκευτικό προφίλ για να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον τερματισμό της σύγκρουσης. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι δυτικές κυρώσεις καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη μετακίνηση Ρώσων αξιωματούχων προς τη Ρώμη.

Η πρόταση για το Βατικανό φέρεται να προήλθε από τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ είναι διατεθειμένος να φιλοξενήσει συνομιλίες. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επίσημα, περιοριζόμενο να δηλώσει πως «δεν έχει ληφθεί απόφαση».

«Το Βατικανό δεν θεωρείται σοβαρός μεσολαβητής. Περιβάλλεται από την Ιταλία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που έχει ταχθεί με την Ουκρανία και έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε μια από τις πηγές. Άλλος αξιωματούχος ανέφερε σαρκαστικά πως ο μόνος πιο ακατάλληλος τόπος θα ήταν η… Χάγη, έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία ανήκουν κυρίως στην Ανατολική Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, οι ρωσικές αρχές βλέπουν το θρησκευτικό υπόβαθρο του Βατικανού ως ακόμη έναν ανασταλτικό παράγοντα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την ιδέα «άκομψη», υπογραμμίζοντας τη θρησκευτική ασυμβατότητα.

Σε αντίθεση με το Βατικανό, η Μόσχα φέρεται να θεωρεί πιο κατάλληλα ως μέρη διαπραγμάτευσης χώρες όπως η Τουρκία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν — χώρες τις οποίες ο Πούτιν έχει επαινέσει για τον ρόλο τους στην αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης.

Η στάση αυτή της Ρωσίας επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επιλέγει ουδέτερους ή φιλικά προσκείμενους μεσολαβητές, απορρίπτοντας όσους συνδέονται στενά με τη Δύση ή τον καθολικό κόσμο, ενισχύοντας τη γεωπολιτική διάσταση της διαμάχης πέρα από το πεδίο των μαχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: