SAFE: Η ΕΕ ενεργοποιεί επενδυτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για την άμυνα και την ασφάλεια

SAFE: Η ΕΕ ενεργοποιεί επενδυτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για την άμυνα και την ασφάλεια
European Union Soldier. Soldier with flag Europe, EU flag on a military uniform. Camouflage clothing Photo: Shutterstock
Με το νέο εργαλείο SAFE, η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινιάζει μια φιλόδοξη στρατηγική κοινών αμυντικών προμηθειών, ενισχύοντας τη βιομηχανική παραγωγή και συνδέοντας παράλληλα την Ουκρανία με τον ευρωπαϊκό αμυντικό πυρήνα.

Σε μια ιστορική απόφαση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε τη δημιουργία του SAFE, ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατευθύνει επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ σε κρίσιμες αμυντικές προμήθειες.

Το SAFE (Support for Ammunition and armaments through Financing and European cooperation) στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης, χρηματοδοτώντας επείγουσες και μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι ο απαραίτητος εξοπλισμός θα είναι διαθέσιμος όταν χρειάζεται, αντιμετωπίζοντας τα υφιστάμενα κενά και ενισχύοντας τη συνολική αμυντική ετοιμότητα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Άνταμ Σουάπκα, υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας, το SAFE θα επιτρέψει στην Ένωση να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία, ενισχύοντας τη διασύνδεση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δραστηριότητες που θα επιχορηγηθούν μέσα από το SAFE έχουν καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025 και αφορούν δύο βασικούς τομείς:

  • Πυρομαχικά και πύραυλοι, με έμφαση στα συστήματα πυροβολικού και δυνατότητες πλήγματος ακριβείας, την προστασία κρίσιμων υποδομών, τον κυβερνοχώρο και τη στρατιωτική κινητικότητα.
  • Συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, ικανότητες επιφανείας και υποβρυχίων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και αντίμετρα, στρατηγικές αερομεταφορές, διαστημικά μέσα και προστασία αυτών, αλλά και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακού πολέμου.

Σε όλα τα προγράμματα, οι συμβάσεις προμήθειας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 65% των κατασκευαστικών στοιχείων του τελικού προϊόντος προέρχεται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. — περιορίζοντας την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή αυτάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: