Ο «φόρος Google» βάζει στο στόχαστρο τις μεγάλες εταιρείες

Ο «φόρος Google» βάζει στο στόχαστρο τις μεγάλες εταιρείες
Photo:

Οι πολυεθνικές εταιρείες ίσως αναγκαστούν να βάλουν στην άκρη τις επιθετικές πολιτικές φοροαποφυγής που έχουν υιοθετήσει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία ανακοίνωσαν πρόσφατα μέτρα για να περιορίσουν το φαινόμενο της φοροαποφυγής, στο οποίο ολοένα και περισσότερο εμπλέκονται παγκόσμιες εταιρείες επιλέγοντας να τοποθετούν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι ειδικοί λένε ότι εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Starbucks θα είναι ανάμεσα στις πρώτες που να αναγκαστούν να πληρώσουν.

Ο προτεινόμενος νόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο – γνωστός και ως «φόρος Google» – θα υποχρεώσει τις πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν φόρο 25% στα κέρδη που βγάζουν στη Βρετανία, τα οποία συνέχεια μεταφέρονται σε χώρες χαμηλότερης φορολόγησης.

Ο νέος φόρος θα είναι αρκετά υψηλότερος από τον κανονικό συντελεστή ύψους 20% που πληρώνουν συνήθως οι εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο νόμος, που πρόκειται να θεσπιστεί τον Απρίλιο του 2015, αναμένεται να προσθέσει 1 δισεκατομμύριο λίρες στα δημόσια έσοδα σε μια περίοδο πέντε ετών.

Οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν αντιδράσει στη συγκεκριμένη εξέλιξη. Η Google, η Amazon και η Starbucks αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του CNN Money, ενώ και οι κυβερνήσεις των κρατών δεν έχουν υποδείξει συγκεκριμένες εταιρείες ως βασικές πρωταγωνίστριες του φαινομένου της φοροαποφυγής.

Πάντως, το γεγονός παραμένει ότι πολλές πολυεθνικές δεν παρανομούν καθώς μετακινούν τα χρήματά τους απ’ το ένα μέρος στο άλλο με σκοπό την καταβολή λιγότερων φόρων. Αυτό που κάνουν είναι ότι χρησιμοποιούν σύνθετες μεθόδους για να αποφύγουν τη φορολόγηση, αλλά τεχνικά μιλώντας δεν είναι παράνομες.

Χαρακτηριστικά, ο αμερικανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μάθιου Μπάρζαν, υπεραμύνθηκε των ενεργειών των αμερικανικών εταιρειών σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Αυτές οι εταιρείες είναι έξυπνες και χρησιμοποιούν διεθνείς κανόνες που ήδη υπάρχουν και έχουν θεσπιστεί απ’ όλους μας – από βρετανούς και αμερικανούς αξιωματούχους. Εμείς τους κάναμε τους κανόνες, και οι εταιρείες τους εκμεταλλεύονται».