Μετανάστες με… εισιτήριο για τα Βαλκάνια: Η στρατηγική Τραμπ και οι επενδύσεις του Οργανισμού του στη Σερβία

Μετανάστες με… εισιτήριο για τα Βαλκάνια: Η στρατηγική Τραμπ και οι επενδύσεις του Οργανισμού του στη Σερβία
(FILES) US President Donald Trump speaks in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, on March 3, 2025. US President Donald Trump signed a new travel ban June 4, 2025 targeting 12 countries, saying it was spurred by an attack on a Jewish protest in Colorado that authorities blamed on a man they said was in the country illegally. (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP) Photo: AFP
Το Bloomberg αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, την εμπλοκή του Τραμπ Τζούνιορ και τον ρόλο που παίζουν επενδύσεις όπως ο νέος Trump Tower στο Βελιγράδι.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χώρες των Βαλκανίων, και κυρίως με τη Σερβία, προκειμένου να δεχθούν μετανάστες που απελαύνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποκάλυψαν πηγές του Bloomberg. Οι σχετικές επαφές διεξάγονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής της αμερικανικής κυβέρνησης να εντοπίσει πρόθυμα κράτη για να υποδεχθούν άτομα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν γίνει δεκτά στη χώρα επί της προεδρίας Μπάιντεν.

Παρότι δεν έχουν προκύψει ακόμη συμφωνίες, τα περιφερειακά γραφεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αναλάβει να προωθήσουν τις προτάσεις, ενώ ήδη αναζητούνται εναλλακτικοί προορισμοί για απελαθέντες από χώρες όπως η Κούβα, η Αϊτή, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δίνει το πράσινο φως για την άρση της προστασίας τους.

Αν και η Σερβία δεν είχε προηγουμένως αναφερθεί ως πιθανός προορισμός, η ανάμειξη του Οργανισμού Trump με επενδυτικά σχέδια στο Βελιγράδι ενισχύει το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Εκεί σχεδιάζεται η ανέγερση του Trump Tower, σε ένα project υπό την επίβλεψη εταιρείας που συνίδρυσε ο Τζάρεντ Κούσνερ, με τον ίδιο τον Τραμπ Τζούνιορ να έχει αναλάβει ενεργό ρόλο. Ο Οργανισμός Trump έχει παραχωρήσει δικαιώματα χρήσης του brand, με τον Έρικ Τραμπ και τον Τραμπ Τζούνιορ να διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σχέση Τραμπ – Βούτσιτς είναι ιδιαίτερα στενή. Ο πρόεδρος της Σερβίας έχει αναδειχθεί σε βασικό σύμμαχο του αμερικανού προέδρου στα Βαλκάνια, ενώ έχει δεχθεί προσωπικά τον Τραμπ Τζούνιορ σε δείπνα και επιχειρηματικές επαφές. Μάλιστα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, έχει τιμηθεί με τη σημαντικότερη πολιτική διάκριση της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συζητήσεις για τις απελάσεις εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ, με νομικά ερείσματα που αντλούνται από την περίοδο πολέμου. Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε νόμο που επιτρέπει την απέλαση «εχθρικών αλλοδαπών» σε περιπτώσεις απειλής εθνικής ασφάλειας, εγείροντας νέα νομικά και ηθικά ερωτήματα.

Παρόμοιο μοντέλο έχει εφαρμοστεί από την Ιταλία με την Αλβανία, όπου δημιουργήθηκαν κέντρα φιλοξενίας μεταναστών με ιταλική χρηματοδότηση, αν και η συμφωνία συνάντησε σημαντικά εμπόδια στα δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

font