O ΑΔΜΗΕ ζητά αποζημίωση για καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ που κινδυνεύει να «παγώσει»

O ΑΔΜΗΕ ζητά αποζημίωση για καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ που κινδυνεύει να «παγώσει»
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης μιλάει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του ΑΔΜΗΕ, στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης προειδοποιεί πως το φιλόδοξο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ κινδυνεύει να εκτροχιαστεί αν οι ρυθμιστικές αρχές δεν προχωρήσουν άμεσα σε αποφάσεις για τη διασφάλιση χρηματοδότησης.      

Η καθυστέρηση στην έκδοση ρυθμιστικών αποφάσεων από τις αρχές Ελλάδας και Κύπρου απειλεί την πρόοδο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη. «Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση χωρίς αποδείξεις ότι θα πληρωθούμε», δήλωσε ο κ. Μανουσάκης. Ο ίδιος ανέφερε πως τυχόν νέα καθυστέρηση από τις ρυθμιστικές αρχές θα εκτροχιάσει το project, το οποίο αποτελεί κρίσιμη υποδομή διασύνδεσης Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης.

Σε συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ στο Bloomberg, ο Μανουσάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί το έσοδο της περιόδου 2024-2025 για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου Great Sea Interconnector, μέσα από τις αποφάσεις των Ρυθμιστών των δύο χωρών.

Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε πως οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής ο Διαχειριστής ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την ανάκτηση των δαπανών, προκειμένου το έργο να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν ο ΑΔΜΗΕ πλησιάζει τραπεζικά ιδρύματα για να εξασφαλίσει δανεισμό, οι δανειστές ζητούν έγγραφα που δείχνουν ότι υπάρχει ανάκτηση εσόδου», σχολίασε, προσθέτοντας ότι για να προχωρήσει το έργο, θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να μπορεί να λάβει δάνειο.

Το έργο Great Sea Interconnector συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 657 εκατ. ευρώ στο σκέλος της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ενώ όσον αφορά τη διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ, αναμένεται να παρουσιαστεί η σχετική μελέτη κόστους-οφέλους στις κυπριακές και ισραηλινές αρχές, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του Διαχειριστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: