Πανελλαδικές 2025: Στην τελευταία… στροφή οι υποψήφιοι – Εκκίνηση για τα Ειδικά Μαθήματα
- 14/06/2025, 09:01
- SHARE

Με την εξέταση στο μάθημα των Ισπανικών άνοιξε σήμερα, Σάββατο 14 Ιουνίου, η αυλαία των Ειδικών Μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025, για υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που διεκδικούν θέση σε σχολές για τις οποίες απαιτείται πρόσθετη εξέταση.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται την Τρίτη 17 Ιουνίου με τα Αγγλικά και την Τετάρτη 18 Ιουνίου με τα Γερμανικά. Ακολουθούν οι εξετάσεις στο Ελεύθερο Σχέδιο (19/6) και το Γραμμικό Σχέδιο (20/6), ενώ το Σάββατο 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στη Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία. Οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, στα Γαλλικά την Τρίτη 24 Ιουνίου και στα Ιταλικά την Τετάρτη 25 Ιουνίου.
Η διάρκεια των εξετάσεων διαφέρει: τρεις ώρες για τις ξένες γλώσσες, έξι ώρες για τα σχέδια, 3,5 ώρες για τη μουσική θεωρία και 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο για τη μουσική εκτέλεση. Οι υποψήφιοι οφείλουν να προσέρχονται εγκαίρως, ανάλογα με το μάθημα, με ώρα έναρξης είτε στις 08:30 είτε στις 10:00.
Τελευταία μαθήματα και για ΕΠΑΛ – Γυμνάσια
Την ίδια περίοδο, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται στα τελευταία μαθήματα ειδικότητας (Ψύξη-Κλιματισμός, Κινητήρες Αεροσκαφών, Κεντρικές Θερμάνσεις), ολοκληρώνοντας έτσι το κύριο σκέλος των εξετάσεων. Την ίδια μέρα λήγουν και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές γυμνασίου.
Παράλληλα, ξεκινούν τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 27 Ιουνίου οι Υγειονομικές Εξετάσεις και Πρακτικές Δοκιμασίες των υποψηφίων για τις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Ανακοινώσεις και Μηχανογραφικό
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού αναμένονται στα τέλη Ιουνίου, συνοδευόμενες κατά πάσα πιθανότητα από στατιστικά στοιχεία. Αυτά θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την εκτίμηση των βάσεων εισαγωγής.
Η επόμενη κρίσιμη φάση αφορά τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων, που όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου. Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν έως το τέλος Ιουλίου, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το 2025.