Μητσοτάκης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Πάνω από 25 δισ. ευρώ στην Άμυνα την επόμενη 20ετία
- 25/06/2025, 11:32
- SHARE

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Χάγη συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπέμποντας μηνύματα στρατηγικής αποφασιστικότητας τόσο για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας όσο και για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ελλάδα: Πρωταγωνίστρια στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήδη δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την Άμυνα – ποσοστό που την καθιστά σταθερά μεταξύ των κορυφαίων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αμυντικών δαπανών. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εθνικών και συμμαχικών δυνατοτήτων, η χώρα θα δαπανήσει πάνω από 25 δισ. ευρώ την επόμενη 20ετία.
«Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω, έχουμε υπερβεί το 3%. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε τα επόμενα 20 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στην άμυνα πρέπει να είναι ισοβαρής και δεσμευτική για όλα τα 32 μέλη της Συμμαχίας.
Η Σύνοδος της Χάγης χαρακτηρίζεται από την πρόταση-σταθμό για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035, μια πρόταση που έτυχε ευρείας αποδοχής, με μόνη εξαίρεση την Ισπανία η οποία εξασφάλισε σχετική ευελιξία. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που συνιστά υπερδιπλασιασμό του σημερινού στόχου του 2%, και αποτελεί προσωπικό «καμάρι» του προεδρεύοντος της Συνόδου, Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ «ειρηνοποιός» και η ανατροπή στο αφήγημα
Για πρώτη φορά στη δεύτερη του θητεία, ο Πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος για να συμμετάσχει ενεργά στη Σύνοδο, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προθυμία των Ευρωπαίων να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της συλλογικής αμυντικής ευθύνης.
Η διάρκεια της φετινής Συνόδου περιορίστηκε σε μόλις τρεις ώρες, με στόχο –όπως σχολιάστηκε παρασκηνιακά– να μην υπάρξει κόπωση από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες για το χαμηλό ποσοστό συνεισφοράς τους στον κοινό προϋπολογισμό άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, χαιρετίζοντας την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, την οποία απέδωσε στην επιτυχία της αμερικανικής διπλωματίας υπό τον πρόεδρο Τραμπ. Ωστόσο, επισήμανε ότι «μόνο μέσω ενεργούς διπλωματίας μπορεί να βρεθεί λύση στην περιοχή».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επίλυση του προβλήματος της αστάθειας στην περιοχή», σημείωσε, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και διαμεσολάβησης στην Ανατολική Μεσόγειο.