Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Νέα στρατηγική για πιο «ευαίσθητες» αποφάσεις σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Νέα στρατηγική για πιο «ευαίσθητες» αποφάσεις σε έναν απρόβλεπτο κόσμο
epa11272526 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 11 April 2024. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, η νέα προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας θα επιτρέπει πιο διαφοροποιημένες και προσεκτικά διατυπωμένες αποφάσεις πολιτικής

Σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία και τις πληθωριστικές πιέσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχωρά σε στοχευμένες αλλαγές στη νομισματική της στρατηγική, με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας και της ανταπόκρισης στις προκλήσεις. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στο Σίντρα της Πορτογαλίας, η νέα προσέγγιση θα επιτρέπει πιο διαφοροποιημένες και προσεκτικά διατυπωμένες αποφάσεις πολιτικής.

«Η επικαιροποιημένη στρατηγική μας δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις μας λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τη βασική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό και την οικονομία, αλλά και τους περιβάλλοντες κινδύνους και την αβεβαιότητα — μέσω της κατάλληλης χρήσης σεναρίων και αναλύσεων ευαισθησίας», τόνισε η Λαγκάρντ.

Η ίδια αναφέρθηκε στο έτος 2021 ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν η ταχεία επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την κυκλοφορία των εμβολίων προκάλεσε απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού. Όπως επεσήμανε, η χρήση αναλύσεων σεναρίων τότε θα μπορούσε να είχε αποκαλύψει την ευρεία γκάμα πιθανών εξελίξεων στον πληθωρισμό και να μείωνε τον κίνδυνο παροχής υπερβολικής βεβαιότητας στο κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ συμπίπτουν με τη δημοσίευση της σχεδόν ενός έτους αξιολόγησης της στρατηγικής της ΕΚΤ, η οποία κατέληξε σε συστάσεις για πιο προσεκτική στάθμιση των «διπλής κατεύθυνσης» κινδύνων στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, η ΕΚΤ σκοπεύει να αναθεωρήσει τη χρήση των εργαλείων που αξιοποιεί για την επίτευξη του στόχου πληθωρισμού 2%.

Η κίνηση αυτή αποτελεί έμμεση παραδοχή της ανάγκης προσαρμογής μετά το σοκ του μεταπανδημικού πληθωρισμού, που αιφνιδίασε την ΕΚΤ και της άσκησε δριμεία κριτική για καθυστερημένη αντίδραση μέσω επιτοκιακών αυξήσεων.

«Η αξιολόγηση της στρατηγικής μας ήταν μια άσκηση εξέλιξης, όχι επανάστασης — και, στην πραγματικότητα, πολλές από τις προτάσεις της εφαρμόζονται ήδη στην τρέχουσα πρακτική μας», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η νέα στρατηγική έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στον στόχο του πληθωρισμού και στην εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα σε ένα γεωπολιτικά ρευστό περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: