Ο πληθωρισμός είναι εδώ – Τα στοιχεία της Eurostat και οι συσχετισμοί με το «ισχυρό» ευρώ
- 02/07/2025, 09:06
- SHARE

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάϊο, τόσο στην Ευρωζώνη όσο ειδικότερα στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τη μεταβλητότητα των τιμών την ώρα που δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη ο αντίκτυπος παραγόντων όπως οι αμερικανικοί δασμοί αλλά και το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στην ευρωζώνη στο 2% τον Ιούνιο από 1,9% τον Μάιο, με αύξηση του δείκτη στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο 4,6% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σε 3,6% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο (και 2,6% τον Απρίλιο). Αν και στα τρόφιμα σημειώθηκε αποκλιμάκωση του δείκτη, στο 2,5% από 2,8% αντίστοιχα, μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (3,1% από 3,2% αντίστοιχα) καταγράφεται σημαντική αύξηση στην ενέργεια, της τάξης του 1,9% (από -2,7% στην Ευρωζώνη) και στις υπηρεσίες 5,4% (από 3,3% στην Ευρωζώνη).
Εντωμεταξύ, το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης των επενδυτών από το αμερικανικό νόμισμα μετά τους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, έχει ανοίξει μια συζήτηση για δυνητικές επιπτώσεις σε εξαγωγές και τουρισμό. Το ευρώ σκαρφάλωσε χθες στα 1,18 δολάρια. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να μελετά τυχόν επιπτώσεις στον πληθωρισμό από περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολ.. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos που μίλησε στο Bloomberg, αν και δεν ανησυχούν για τα τρέχοντα επίπεδα όσο για την ταχύτητα ανόδου του ευρώ, εκτιμούν ότι μια άνοδος πέραν των 1,20 δολαρίων θα μπορούσε δυσκολέψει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η συγκυρία που συνδέεται με τις πιέσεις στο δολάριο όπως για παράδειγμα, οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου να ανακοινώσει πρόωρα την πρότασή του για το διάδοχο του Τζ. Πάουελ στην ηγεσία της Fed αλλά και οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς με προθεσμία μέχρι 9 Ιουλίου για μια εμπορική συμφωνία.
Οι επενδυτές είναι προσηλωμένοι στις εξελίξεις που έχουν επηρεάσει τη νομισματική πολιτική, η οποία θα ήταν πιο χαλαρή χωρίς τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου, όπως υποστήριξε χθες ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας Fed που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 4,25%-4,50 τον περασμένο μήνα. Από την πλευρά της η ΕΚΤ έχοντας μειώσει οκτώ φορές το επιτόκιο καταθέσεων από πέρυσι τον Ιούνιο φτάνοντας στο 2%, είναι πιθανό να μην προχωρήσει σε νέα μείωση στην επόμενη συνεδρίασή της σε λίγες εβδομάδες, προσβλέποντας και σε επιβεβαίωση του στόχου για πληθωρισμό 2%, φράγμα που δοκιμάστηκε τον Ιούνιο.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με καταναλωτική έρευνα της ΕΚΤ για τον Μάιο οι Ευρωπαίοι πολίτες προβλέπουν χαμηλότερο πληθωρισμό, αύξηση εισοδημάτων και σταθερά αυξημένο κόστος στέγασης για τους επόμενους 12 μήνες ενώ εκφράζουν λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικότερα σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους 12 μήνες, οι προσδοκίες των καταναλωτών μειώθηκαν κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,8%. Οι προσδοκίες για τα επόμενα τρία χρόνια μειώθηκαν επίσης, κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,4%, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τα επόμενα πέντε χρόνια παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,1% για έκτο συνεχόμενο μήνα. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε τον Μάιο, αντιστρέφοντας την αύξηση που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους καταναλωτές με χαμηλότερα εισοδήματα είναι ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες για τα υψηλότερα εισοδήματα. Επίσης οι νεότεροι (ηλικίας 18-34 ετών) αναφέρουν χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (35-54 και 55-70 ετών).