Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις πωλήσεις junk bonds – Επενδυτική στροφή λόγω των δασμών του Τραμπ

Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις πωλήσεις junk bonds – Επενδυτική στροφή λόγω των δασμών του Τραμπ
Photo: pixabay.com
Οι πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλού ρίσκου εκτινάχθηκαν σε ιστορικά επίπεδα τον Ιούνιο, καθώς επενδυτές στρέφονται μακριά από τις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για τους δασμούς Τραμπ. Δείτε ποιοι εκδότες επωφελούνται και πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις.

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο οι πωλήσεις junk bonds στην Ευρώπη, καθώς εταιρείες χαμηλής αξιολόγησης εκμεταλλεύονται τη φυγή κεφαλαίων από τις αγορές των ΗΠΑ, λόγω φόβων για τις επιπτώσεις των δασμών που επιβάλλει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο εμπόριο.

Οι εκδόσεις χρέους από εταιρείες υψηλού κινδύνου, πολλές εκ των οποίων στο παρελθόν δυσκολεύονταν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά, ανήλθαν περίπου στα 23 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan. Το ποσό αυτό ξεπερνά το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ, που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2021, κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.

Ο Ιούνιος κατέγραψε επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό συμφωνιών που έχει καταγραφεί ποτέ, με 44 εκδόσεις, σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook.

«Η αγορά πνίγεται από νέες συμφωνίες», ανέφερε επενδυτής σε ευρωπαϊκό hedge fund που δραστηριοποιείται στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ανταποκρίνονται στη μείωση του κόστους δανεισμού, λόγω αυξημένης ζήτησης από επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων μετακινούν κεφάλαια μακριά από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης εμπορικής πολιτικής του Τραμπ και ανησυχιών για τις τεράστιες δανειακές ανάγκες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παρόλο που η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ ανέκαμψε δυναμικά το δεύτερο τρίμηνο, η γενικευμένη στροφή από τις αγορές ομολόγων σε δολάρια συνεχίστηκε, συμβάλλοντας στην υποχώρηση του δολαρίου που σηματοδοτεί το πιο αδύναμο ξεκίνημα έτους εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Ταυτόχρονα, τα ευρωπαϊκά funds υψηλής απόδοσης κατέγραψαν επτά συνεχόμενες εβδομάδες εισροών, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

Η ζήτηση στην Ευρώπη υπήρξε τόσο ισχυρή, ώστε εταιρείες όπως ο κατασκευαστής σφαιρών Czechoslovak Group και η παραγωγός υποκατάστατων βουτύρου Flora, κατάφεραν την τελευταία εβδομάδα να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων που προηγουμένως ήταν δύσκολα προσβάσιμες.

«Υπάρχει τεράστια ρευστότητα που αναζητά επένδυση… Είναι η εποχή που οι επενδυτές εξερευνούν τα όρια του εφικτού», δήλωσε ο Ben Thompson, επικεφαλής των αγορών κεφαλαίου leveraged finance στην περιοχή EMEA της JPMorgan.

Η συμφωνία της Flora, η οποία ανήκει στην KKR, ήταν η πρώτη από εκδότη με αξιολόγηση τριπλό C, μία από τις χαμηλότερες βαθμίδες στην κλίμακα πιστοληπτικής αξιολόγησης, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Η αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνο χρέος επέτρεψε επίσης στη Flora να εκδώσει ομόλογα υπό το νορβηγικό δίκαιο, ένα καθεστώς που παραδοσιακά επιβάλλει χαλαρότερες υποχρεώσεις γνωστοποιήσεων και προστασίας των επενδυτών σε σύγκριση με άλλες δυτικές αγορές.

Η Flora τιμολόγησε ομόλογα ύψους 400 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα με απόδοση 8,625%, περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από άλλες εκδόσεις με παρόμοια πιστοληπτική αξιολόγηση, ενώ πέρυσι η εταιρεία είχε αναγκαστεί να αποσύρει άλλη έκδοση ομολόγων.

Η CSG, με έδρα την Πράγα, κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να τιμολογήσει νέα πενταετή χρέη σε δολάριο και ευρώ με αποδόσεις 6,5% και 5,25% αντίστοιχα. Αυτό σηματοδοτεί δραστική μείωση του κόστους δανεισμού της σε σύγκριση με την τελευταία της χρηματοδότηση, ένα ομόλογο ύψους 775 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο, το οποίο, όπως είχαν αναφέρει οι Financial Times, πωλήθηκε σε εταιρείες private credit με επιτόκιο άνω του 11%.

Στην αγορά για την προσφορά νέου χρέους σε ευρώ προς τους επενδυτές βρίσκεται και η Carnival, η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρων στον κόσμο, η οποία τα τελευταία χρόνια αναγκαζόταν να τιμολογεί συμφωνίες εξασφαλισμένες με τα πλοία της με διψήφια επιτόκια.

Τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης, δηλαδή το επιπλέον επιτόκιο που πρέπει να πληρώνουν οι ριψοκίνδυνοι εκδότες πάνω από τα κρατικά ομόλογα, έχουν υποχωρήσει από πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες τον Απρίλιο, στις 3,1 ποσοστιαίες μονάδες στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ice BofA.

«Μπορείς να εκδώσεις ομόλογα πολύ υψηλού κινδύνου με πολύ ελκυστικά επιτόκια αυτή τη στιγμή. Η αγορά “φλέγεται”», δήλωσε επενδυτής ομολόγων υψηλής απόδοσης. «Υπάρχουν εισροές στο κομμάτι της αγοράς μας καθώς οι επενδυτές αναζητούν διαφοροποίηση μακριά από τις ΗΠΑ.»

Η εμπορική πολιτική του Προέδρου Τραμπ έχει οδηγήσει πολλούς μεγάλους επενδυτές να επανεξετάσουν την μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητη προτίμησή τους για τις ΗΠΑ, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

«Υπάρχει τεράστιος όγκος κεφαλαίων που εισρέει στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων… και αρχίζουμε να βλέπουμε μεγαλύτερους διαχειριστές να εστιάζουν περισσότερο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Thompson.

Εκδότες με προβληματικό παρελθόν, ή εκείνοι που προσφέρουν σύνθετα και μειωμένης εξασφάλισης εργαλεία, όπως τα ομόλογα payment-in-kind, στα οποία οι τόκοι μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν και να αποπληρωθούν μαζί με το κεφάλαιο στη λήξη, έχουν επίσης βρει πρόθυμους επενδυτές με σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια.

Ο κολοσσός υποδημάτων Skechers τιμολόγησε την περασμένη εβδομάδα ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ, παράλληλα με ομόλογα 2,2 δισ. δολαρίων που περιλάμβαναν δυνατότητα payment-in-kind, με το ευρωπαϊκό σκέλος να αυξάνεται από την αρχική προσφορά των 750 εκατ. ευρώ.

«Οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι απελπισμένοι να επενδύσουν», δήλωσε τραπεζίτης στον χώρο του leveraged finance.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: