Θαλάσσια τρομοκρατία χτυπά Έλληνες εφοπλιστές – Τα ελληνόκτητα τάνκερ στόχος φονικών εκρήξεων

Θαλάσσια τρομοκρατία χτυπά Έλληνες εφοπλιστές – Τα ελληνόκτητα τάνκερ στόχος φονικών εκρήξεων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στόχοι τα ελληνικά τάνκερ: Μυστηριώδεις εκρήξεις χτυπούν Έλληνες εφοπλιστές  

Σειρά μυστηριωδών επιθέσεων με νάρκες (limpet mines) σε πετρελαιοφόρα έχει προκαλέσει αναστάτωση στη διεθνή ναυτιλία, πυροδοτώντας σενάρια περί κρατικά υποκινούμενης δολιοφθοράς. Πέντε πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις από τις αρχές του έτους, με τελευταίο περιστατικό την περασμένη εβδομάδα, όταν το ελληνόκτητο Vilamoura υπέστη ζημιές ανοιχτά της Λιβύης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η μηχανή του.

Όλα τα πλοία που έχουν δεχθεί επίθεση είχαν καταπλεύσει σε ρωσικά λιμάνια λίγες εβδομάδες πριν τα περιστατικά, γεγονός που οδηγεί ορισμένους ειδικούς ασφαλείας να υποπτεύονται πιθανή εμπλοκή της Ουκρανίας. Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει επισήμως, αν και οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας διαθέτουν ιστορικό μυστικών επιχειρήσεων εναντίον ρωσικών συμφερόντων.

Ωστόσο, οι διαφορές στον τρόπο επίθεσης στο Vilamoura, το οποίο επλήγη στην καρίνα αντί για το πλάι, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι. Τέσσερα από τα πλοία είχαν επίσης προσεγγίσει λιμάνια στη Λιβύη, χώρα που ταλανίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις και εξαρτημένη από τα έσοδα των πετρελαϊκών εξαγωγών. Όλα τα δεξαμενόπλοια εμφανίζουν, επιπλέον, ιστορικό ανεφοδιασμών ανοικτά της Μάλτας.

Η επίθεση στο Vilamoura ακολούθησε παρόμοιο περιστατικό τον Ιανουάριο και τρία ακόμη τον Φεβρουάριο. Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν σημειωθεί στη Μεσόγειο, αν και ένα πλοίο επλήγη και στη Βαλτική Θάλασσα.

«Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, αλλά παραμένουν πολλές εναλλακτικές πιθανότητες, όπως Λίβυοι ή άλλοι κρατικοί δρώντες με τις απαραίτητες δυνατότητες και πιθανό κίνητρο», ανέφερε ο Martin Kelly, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών του EOS Risk Group.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έξαρση των επιθέσεων έχει θορυβήσει και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). «Θα παρακολουθούμε στενά αυτά τα περιστατικά και τις έρευνες γύρω από αυτά», δήλωσε πρόσφατα ο Arsenio Dominguez, γενικός γραμματέας του IMO.

Τέσσερα από τα δεξαμενόπλοια ανήκουν σε γνωστούς Έλληνες και Κύπριους εφοπλιστές. Το Vilamoura, που επλήγη πρόσφατα, ανήκει στον όμιλο Cardiff Group του Γιώργου Οικονόμου. Το Seacharm (χτυπήθηκε τον Ιανουάριο στα ανοικτά της Τουρκίας) και το Seajewel (τον Φεβρουάριο στην Ιταλία) ανήκουν στην Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου. Το Grace Ferrum, που υπέστη ζημιές ανοιχτά της Λιβύης τον Φεβρουάριο, ανήκει στην κυπριακή Cymare. Το Koala επλήγη σε έκρηξη στο ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λούγκα τον Φεβρουάριο και εντάχθηκε στη συνέχεια σε κυρώσεις της ΕΕ τον Μάιο λόγω παραβίασης περιορισμών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα υπόλοιπα δεξαμενόπλοια παραβίασαν τους κανόνες της G7 για την αγορά ρωσικού πετρελαίου άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι. Τα δεδομένα παρακολούθησης δείχνουν ότι τα προσβεβλημένα πλοία προσέγγιζαν κυρίως ρωσικά λιμάνια που διαχειρίζονται πετρέλαιο από το Καζακστάν, το οποίο δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Η TMS Tankers επιβεβαίωσε ότι το Vilamoura υπέστη «έκρηξη στη μηχανή» μεταφέροντας 1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου φορτωμένα στη Zuwetina της Λιβύης. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή ρύπανση. «Η μηχανή πλημμύρισε και το πλοίο έχασε την ικανότητα ελιγμών, αλλά η εισροή υδάτων σταμάτησε και το πλοίο παρέμεινε σταθερό», ανέφερε η εταιρεία.

Η Thenamaris επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν «περιστατικά ασφαλείας σε διαφορετικά χρονικά σημεία και γεωγραφικές τοποθεσίες στη Μεσόγειο Θάλασσα», σημειώνοντας ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει σε επιφυλακή, καθώς οι επιθέσεις αυξάνουν τους κινδύνους στις θαλάσσιες μεταφορές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων που δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times