OpenAI: Για να εργαστείς στον δημιουργό του ChatGPT, η περιέργεια και η πρωτοβουλία μετρούν περισσότερο από ένα διδακτορικό
- 02/07/2025, 19:45
- SHARE

Σε μια εποχή όπου η αγορά εργασίας στην τεχνολογία συχνά δίνει έμφαση σε πτυχία κύρους και εξειδίκευση, η OpenAI, ο οργανισμός που ανέπτυξε το ChatGPT, ακολουθεί μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση. Όπως αποκάλυψαν σε πρόσφατο επεισόδιο του επίσημου podcast της εταιρείας οι Nick Turley (επικεφαλής του ChatGPT) και Mark Chen (Chief Research Officer), τα κύρια χαρακτηριστικά που αναζητούν στους υποψηφίους δεν είναι ακαδημαϊκά — αλλά καθαρά ανθρώπινα: περιέργεια, αυτενέργεια και προσαρμοστικότητα.
«Η περιέργεια είναι το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που αναζητώ στους ανθρώπους», δήλωσε ο Turley. «Όλα αλλάζουν διαρκώς και κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις. Εκείνο που μετράει είναι ποιος μπορεί να κάνει τις σωστές ερωτήσεις». Αυτή η φράση υπογραμμίζει μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τεχνολογική καινοτομία: δεν πρόκειται μόνο για τεχνική γνώση, αλλά για έναν ανοιχτό, ερευνητικό τρόπο σκέψης.
Ο Mark Chen επιβεβαίωσε το ίδιο σκεπτικό, αποκαλύπτοντας πως όταν εντάχθηκε στην OpenAI το 2018, δεν διέθετε επίσημη κατάρτιση στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, η ικανότητά του να εντοπίζει προβλήματα και να προτείνει λύσεις —χωρίς να του το ζητήσουν— ήταν το κλειδί για την επιτυχία του.
Η «αυτενέργεια» είναι ένας όρος που επανέρχεται συνεχώς στην κουλτούρα της OpenAI. Όπως δήλωσε ο πρώην VP καταναλωτικών προϊόντων Peter Deng, «Αν σε έξι μήνες εξακολουθώ να σου λέω τι να κάνεις, τότε σε προσέλαβα λάθος». Αυτή η φιλοσοφία αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο που γεννήθηκε το ίδιο το ChatGPT: ως ένα εσωτερικό «χακαθόν» μεταξύ διαφόρων ομάδων – από ερευνητές μέχρι υποδομές – που ανέλαβαν πρωτοβουλία να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο, χωρίς να περιμένουν επίσημες εντολές.
Η OpenAI δεν απορρίπτει τους ακαδημαϊκούς τίτλους, αλλά τους αντιμετωπίζει ως ένα από τα πολλά εργαλεία που μπορεί να έχει ένας υποψήφιος — όχι ως προαπαιτούμενο. Αυτό μεταφράζεται σε μια κουλτούρα αξιολόγησης βάσει πραγματικών ικανοτήτων, δημιουργικότητας και πρωτοβουλίας, και όχι με βάση τα διπλώματα ή τα βραβεία.