Το ευρώ ξεπερνά το… bitcoin – Το ισχυρό comeback και η απειλή για το δολάριο

Το ευρώ ξεπερνά το… bitcoin – Το ισχυρό comeback και η απειλή για το δολάριο
A cyclist rides past the 'Euro Sculpture' by German artist Ottmar Hörl in front of the former seat of the European Central Bank (ECB) at the Eurotower, ahead a press conference on the Eurozone's monetary policy, in Frankfurt am Main, western Germany, on June 5, 2025. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το ράλι του ευρώ μπορεί να έχει και συνέχεια, με θετικές επιπτώσεις για τα stablecoins που συνδέονται με το ενιαίο νόμισμα

Ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα στον κόσμο κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και την εκρηκτική πορεία του bitcoin, σε μια εξέλιξη που μέχρι πρόσφατα θα φάνταζε αδιανόητη.

Τον Ιούνιο, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου (EUR/USD) σημείωσε άνοδο σχεδόν 4%, φτάνοντας στο 1,1786, ξεπερνώντας το 2,4% κέρδος του bitcoin τον ίδιο μήνα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι και τα δύο assets εμφανίζουν σχεδόν παρόμοια απόδοση από τις αρχές του έτους, με κέρδη άνω του 13%.

Και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το ράλι του ευρώ μπορεί να έχει και συνέχεια, με θετικές επιπτώσεις για τα stablecoins που συνδέονται με το ενιαίο νόμισμα, τα οποία ήδη επωφελούνται από την άνοδό του.

Η γερμανική «εξαίρεση» 

Η έννοια του αμερικανικού εξαιρετισμού, δηλαδή της ελκυστικότητας των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, ήταν για χρόνια βασικός στυλοβάτης της ισχύος του δολαρίου. Ωστόσο, το αφήγημα αυτό φαίνεται να αλλάζει υπό τη δεύτερη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι φόβοι για εκτίναξη των ελλειμμάτων και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους πυροδοτούν ανησυχίες για μια νέα «δημοσιονομική κρίση».

Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη Γερμανία, η οποία προχωρά σε ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο: εξαίρεση των δαπανών για άμυνα (άνω του 1% του ΑΕΠ) από το «φρένο χρέους», δημιουργία Ταμείου Υποδομών ύψους 500 δισ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια, εκ των οποίων τα 100 δισ. θα κατευθυνθούν άμεσα στο Ταμείο Κλιματικής Μετάβασης, δυνατότητα των κρατιδίων να εμφανίζουν ετήσια ελλείμματα έως 0,35% του ΑΕΠ.

Η επίδραση αυτού του πακέτου στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να γίνει αισθητή από το 2026 και να παραμείνει έντονη τουλάχιστον μέχρι το 2027, με θετικές συνέπειες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η διάσπαση της σχέσης επιτοκίων – ισοτιμίας

Η δυναμική αυτή αλλάζει το επενδυτικό αφήγημα. «Αρχικά υπήρχε υπερέκθεση σε δολάρια και αμερικανικά assets, όμως πλέον παρατηρείται στροφή προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η Γερμανία αυξάνει τις δαπάνες σε άμυνα και υποδομές», εξηγεί ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικής στην Bannockburn Capital Markets.

Παλαιότερα, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων διετίας είχε στενή συσχέτιση με την πορεία της ισοτιμίας EUR/USD. Όμως, από τον Μάρτιο και μετά, αυτή η συσχέτιση έχει αποδυναμωθεί. Ο λόγος; Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ πλέον δεν θεωρούνται δείγμα οικονομικής ευρωστίας, αλλά αναγκαιότητα για τη χρηματοδότηση των διογκούμενων ελλειμμάτων.

«Το δολάριο μοιάζει να έχει αποσυνδεθεί από τα επιτόκια, αλλά στην ουσία οι ΗΠΑ πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερο premium για να αντισταθμίσουν την πολιτική αβεβαιότητα και την εμφανή πρόθεση για ένα ασθενέστερο δολάριο», σημειώνει ο Chandler.

Το επιτοκιακό σκηνικό ευνοεί το ευρώ

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια οκτώ φορές κατά 25 μονάδες βάσης σε έναν χρόνο, το ευρώ συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου. Στο εξής, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πιθανές κινήσεις της Fed.

«Η διαφορά επιτοκίων δεν είναι ευνοϊκή για το δολάριο, αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ σχεδόν ολοκλήρωσε τον κύκλο μειώσεων (ίσως απομένει άλλη μία), ενώ η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια έως και 125 μονάδες βάσης τους επόμενους 12-18 μήνες, εφόσον η αμερικανική ανάπτυξη παραμείνει υποτονική», επισημαίνει ο Marc Ostwald, επικεφαλής οικονομολόγος της ADM Investor Services International.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές στρέφονται στο hedging

Ένας επιπλέον λόγος που στηρίζει το ευρώ είναι οι κινήσεις αντιστάθμισης (hedging) των ευρωπαϊκών θεσμικών επενδυτών. Παραδοσιακά, το δολάριο αποτελούσε φυσικό hedge για τους Ευρωπαίους που τοποθετούνται σε αμερικανικές μετοχές. Ωστόσο, η θετική συσχέτιση μεταξύ του S&P 500 και του δολαρίου έχει πλέον διαρραγεί, προκαλώντας μαζική αύξηση των ποσοστών αντιστάθμισης.

Σύμφωνα με τον Jordan Rochester, επικεφαλής στρατηγικής FICC στη Mizhou, τα ευρωπαϊκά funds αύξησαν το ποσοστό αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου από 61% τον Ιανουάριο στο 74% τον Απρίλιο, ενώ ιστορικά έχουν φτάσει ακόμη και στο 80%. Και υπάρχει περιθώριο για ακόμη υψηλότερα ποσοστά.

Ο Enric A., χρηματοοικονομικός αναλυτής, εκτιμά ότι λιγότερο από το 20% των ευρωπαϊκών θεσμικών επενδυτών καλύπτει σήμερα πλήρως την έκθεσή του στο δολάριο και προβλέπει ότι η αύξηση των hedge ratios θα συνεχιστεί, ενισχύοντας περαιτέρω το ευρώ. «Υψηλότερα ποσοστά αντιστάθμισης σημαίνουν περισσότερες αγορές ευρώ και περισσότερες πωλήσεις δολαρίων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα μεταβάλλονται και η προοπτική μειώσεων επιτοκίων από τη Fed παραμένει στο τραπέζι, η ισοτιμία EUR/USD ενδέχεται να διατηρήσει τη δυναμική της. Ακόμη και αν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παρουσιάσει επιβράδυνση, το ευρώ δείχνει να έχει σημαντική στήριξη — και ίσως βρεθεί στην πρωτοπορία των νομισματικών εξελίξεων, ξεπερνώντας ακόμη και την απόδοση πιο… εκρηκτικών assets όπως το bitcoin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: