Ψηφιακό Δημόσιο, λιγότεροι φόροι και ισχυρός ιδιωτικός τομέας: Το πλάνο της κυβέρνησης ως το 2027

Ψηφιακό Δημόσιο, λιγότεροι φόροι και ισχυρός ιδιωτικός τομέας: Το πλάνο της κυβέρνησης ως το 2027
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) Photo: AFP
Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στο συνέδριο του Economist το κυβερνητικό πλάνο για μια πιο δυναμική, ανταγωνιστική και «έξυπνη» Ελλάδα, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, τη μάχη κατά της γραφειοκρατίας και τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.  

Πέντε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για «κινήσεις – κλειδιά» με στόχο μια πιο ισχυρή Ελλάδα.

Μιλώντας στο 29ο ετήσιο συνέδριο του Economist ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

1. Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τον επόμενο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. «Θα κινηθούν σε πολλά επίπεδα, αλλά κυρίως στην περαιτέρω μείωση των φόρων, κατά κύριο λόγο για την μεσαία τάξη. Η οποία γίνεται δυνατή βασικά χάρη στην μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τους υψηλούς σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμούς ανάπτυξης», είπε.

2. Στη μάχη με το βαθύ κράτος. «Μετά τις επιτυχίες που είχαμε με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την φοροδιαφυγή, την ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ, την εισαγωγή ψηφιακών διαδικασιών στην υγεία, η μάχη θα δοθεί σε δύο κύριους τομείς. Τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΟΣΕ. Όπως τα καταφέραμε στους άλλους τομείς θα τα καταφέρουμε και σε αυτούς τους δύο. Πριν από τις εκλογές θα υπάρχουν απτά δείγματα γι’ αυτό».

3. Στην ξεχωριστή μάχη που έχει να κάνει με τη λειτουργία του Δημοσίου. «Παρά την πρόοδο, έχουμε ακόμα ‘’ιστορίες καθημερινής τρέλας’’. Θα κάνουμε το Δημόσιο πιο φιλικό στον πολίτη, την διάδραση με τις δημόσιες υπηρεσίες πιο απλή. Και θα εντείνουμε τις προσπάθειες για την αξιολόγηση διευρύνοντας το πεδίο στην εκπαίδευση και εισάγοντας την αξιολόγηση εκ μέρους των ασθενών στην υγεία. Θα προχωρήσουμε επίσης με την ψηφιακή κάρτα εργασίας στο Δημόσιο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

4. Στην εθνική στρατηγική για τα ύδατα. «Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και η Ελλάδα είναι 19η παγκοσμίως από πλευράς επικινδυνότητας για λειψυδρία. Έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις, αλλά χρειάζεται μία συνεκτική εθνική στρατηγική η οποία θα αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό του σχεδιασμού και της διαχείρισης των υδάτων. Αυτή θα είναι μία από τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

5. Το κοινωνικό πεδίο, τομέας στον οποίο με την ενεργοποίηση των τριών νέων ευρωπαϊκών ταμείων προστίθενται καινούργια όπλα για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο προϋπολογισμός των τριών ταμείων ισούται με μισό Ταμείο Ανάκαμψης και με τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων: Η αναβάθμιση του μετρό, η προμήθεια νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, ένα νέο πιο γρήγορο «Εξοικονομώ» καθώς και δράσεις για την στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα προχωρήσουμε μπροστά», υπογράμμισε, «γνωρίζοντας ότι οι πολίτες δεν στέκονται απλώς σε όσα έχουν γίνει αλλά διεκδικούν και σωστά περαιτέρω παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, ενίσχυση του εισοδήματος και πιο ισχυρή Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις κυριότερες επιτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής σημειώνοντας μεταξύ άλλων το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2024, το ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους οίκους αξιολόγησης, την μείωση της ανεργίας κάτω από 8% για πρώτη φορά μετά το 2008 και την πρόταση εξαγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου από το Euronext.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς κανένα δισταγμό τις μεταρρυθμίσεις και κατά την δεύτερη τετραετία αναφέροντας ενδεικτικά: Την εισαγωγή των ιδιωτικών πανεπιστημίων, την μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τις παρεμβάσεις για επιτάχυνση της δικαιοσύνης, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το τέλος του χρόνου, τη νέα στρατηγική για ενίσχυση των εξαγωγών και τον στόχο για μείωση της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά 25%.

«Όλα αυτά, τόνισε, υπογραμμίζουν την πολιτική βούληση για προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: