Δασμοί 50% και παζάρια εκατομμυρίων – Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης της E.E. με τον Τραμπ

Δασμοί 50% και παζάρια εκατομμυρίων – Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης της E.E. με τον Τραμπ
EU US Tariffs and European Union tariff trade war with the United States as a Europe USA economic dispute and American financial disagreement over import and exports as a 3D illustration. Photo: Shutterstock
Με το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 50% να κρέμεται πάνω από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με φόντο τον προστατευτισμό Τραμπ και τη μάχη για επενδύσεις.  

Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες και πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για μια συμφωνία με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα επιτρέπει ελάφρυνση των δασμών με αντάλλαγμα την αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις την Παρασκευή μετά από έναν γύρο συνομιλιών στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και τους ειπώθηκε ότι μια κατ’ αρχήν τεχνική συμφωνία είναι κοντά, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ΕΕ έχει προθεσμία μέχρι τις 9 Ιουλίου για να ολοκληρώσει μια εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ προτού οι δασμοί σε σχεδόν όλες τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ εκτοξευθούν στο 50%. Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς σε σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θέλει να επαναφέρει την εγχώρια μεταποίηση.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Γκιλ, δήλωσε ότι «σημειώθηκε πρόοδος προς μια Συμφωνία επί της Αρχής κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα» και «η Επιτροπή θα επανέλθει τώρα σε επαφή με τις ΗΠΑ επί της ουσίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

Οποιαδήποτε συμφωνία τελικά εξαρτάται από τον Τραμπ και τα αναμενόμενα σενάρια για την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν μια κατ’ αρχήν συμφωνία που διατηρεί την τρέχουσα εκεχειρία χωρίς την εισαγωγή νέων δασμών· τη συνέχιση των συνομιλιών χωρίς συμφωνία και την έναρξη ισχύος ειδικών ανά χώρα δασμών που είχαν ανασταλεί· ή τις ΗΠΑ να θεωρούν ότι η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τους όρους που έθεσε και να ανακοινώνουν περισσότερους μονομερείς δασμούς, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε τον περασμένο μήνα την ιδέα ενός λεγόμενου κανόνα αντισταθμιστικών μέτρων που θα παρείχε δασμολογική ελάφρυνση στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Η Επιτροπή, η οποία χειρίζεται εμπορικά θέματα για την ΕΕ, δεν έχει εγκρίνει μηχανισμό αντιστάθμισης για τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα εκτρέψει την παραγωγή και τις επενδύσεις από την Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μια συμφωνία που περιλαμβάνει καθολικούς δασμούς 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της, αλλά θέλει οι ΗΠΑ να δεσμευτούν σε χαμηλότερους δασμούς από αυτούς σε βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ πιέζει επίσης τις ΗΠΑ για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις, ώστε να μειωθεί ουσιαστικά ο δασμός 25% της Ουάσινγκτον στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, καθώς και ο δασμός 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Οι πηγές προειδοποίησαν ότι οι συζητήσεις παρέμεναν δύσκολες και τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τι είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Οποιαδήποτε αρχική συμφωνία πιθανότατα θα είναι βραχυπρόθεσμη και μη νομικά δεσμευτική, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν επίσης μια συμφωνία για τα μη δασμολογικά εμπόδια, το ψηφιακό εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια.

Ορισμένες πρωτεύουσες έχουν δηλώσει ότι θέλουν μια γρήγορη συμφωνία και δεν επιθυμούν κλιμάκωση, ενώ άλλες θέλουν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος απαντώντας στους δασμούς Τραμπ με αντίμετρα.

Η ΕΕ επιδιώκει μια αρχική συμφωνία-πλαίσιο με τις ΗΠΑ που να επιτρέπει μια προσέγγιση δύο σταδίων, η οποία θα καλύπτει πρώτα μη δασμολογικά ζητήματα και στη συνέχεια τις λεπτομέρειες των καθολικών δασμών του Τραμπ, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο πλευρές συζητούν επίσης τα γεωργικά πρότυπα και τους δασμολογικούς συντελεστές, όπου, σύμφωνα με μια από τις πηγές, οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να περιορίσουν τους συντελεστές στο 17% από το αρχικά προγραμματισμένο 20%. Ακόμα και έτσι, όμως, το ποσοστό είναι υψηλότερο απ’ ότι πριν την έλευση Τραμπ.

Οι συνομιλίες για τους δασμούς του Τραμπ στα αυτοκίνητα, καθώς και στον χάλυβα και το αλουμίνιο ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και δεν αναμένεται να επιλυθούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά την οικονομική ασφάλεια, οι δύο πλευρές αναζητούν κοινό έδαφος για τον έλεγχο των εξερχόμενων και εισερχόμενων ξένων επενδύσεων, καθώς και για τον έλεγχο των εξαγωγών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης να συμπεριληφθούν οι δημόσιες συμβάσεις σε οποιαδήποτε συμφωνία.

«Θέλουμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά θα γνωρίζετε ότι ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ικανοποιητική συμφωνία», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Θα υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό συμφέρον όπως απαιτείται — με άλλα λόγια, όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι».

Η ΕΕ ενέκρινε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα ως απάντηση στους δασμούς μετάλλων που επέβαλε ο Τραμπ. Στοχεύουν σε πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες των ΗΠΑ και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως η σόγια από τη Λουιζιάνα, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, καθώς και γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.

Το μπλοκ έχει επίσης ετοιμάσει έναν πρόσθετο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε απάντηση στους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς και τους δασμούς του Τραμπ στην αυτοκινητοβιομηχανία. Θα στοχεύουν σε βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών της Boeing Co., των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και του μπέρμπον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: