«Καταφύγιο» ορυκτών στην Ευρώπη – Το σχέδιο της Κομισιόν για τις επόμενες κρίσεις

«Καταφύγιο» ορυκτών στην Ευρώπη – Το σχέδιο της Κομισιόν για τις επόμενες κρίσεις
EU flags waving in front of European Parliament building. Brussels, Belgium Photo: Shutterstock
Σε προσχέδιο στρατηγικής που επικαλούνται οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία αποθεμάτων κρίσιμων ορυκτών λόγω αυξανόμενων γεωπολιτικών και κυβερνο-απειλών.          

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα κρίσιμων ορυκτών, ως προληπτικό μέτρο έναντι πιθανών διαταραχών στον εφοδιασμό εξαιτίας γεωπολιτικών εντάσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο, το οποίο επικαλείται προσχέδιο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο περίπλοκο και επιδεινούμενο τοπίο κινδύνων, με αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συγκρούσεις, τις εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς και υβριδικές και κυβερνο-απειλές», αναφέρεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το έγγραφο προειδοποιεί ότι αυτό το περιβάλλον υψηλού κινδύνου τροφοδοτείται από «αυξημένη δραστηριότητα ακτιβιστών χάκερ, κυβερνοεγκληματιών και κρατικά υποστηριζόμενων ομάδων», σύμφωνα με το FT.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προσχέδιο του εγγράφου, το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα και ενδέχεται να τροποποιηθεί, αναφέρει επίσης ότι υπάρχει «περιορισμένη κοινή κατανόηση για το ποια είναι τα βασικά αγαθά που απαιτούνται για την προετοιμασία σε καταστάσεις κρίσης, υπό το πρίσμα ενός ταχέως μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος κινδύνων».

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη Στρατηγική της για την «Ένωση Ετοιμότητας», καλώντας τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τα αποθέματά τους σε κρίσιμο εξοπλισμό και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να διατηρούν τουλάχιστον 72 ώρες βασικών προμηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η στρατηγική σχεδιάστηκε για να προετοιμάσει το μπλοκ απέναντι σε κινδύνους όπως φυσικές καταστροφές, κυβερνοεπιθέσεις και γεωπολιτικές κρίσεις – συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου ένοπλης επίθεσης κατά χωρών της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: