Δασμοί: Τέλος χρόνου για διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Το νέο τελεσίγραφο

Δασμοί: Τέλος χρόνου για διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Το νέο τελεσίγραφο
Photo: Shutterstock
1η Αυγούστου η νέα προθεσμία Τραμπ. Τα διλήμματα για την Ευρώπη και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες που αποφασίζουν για ρήτρα διαφυγής  

Με ένα μπαράζ επιστολών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να ενημερώνει εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, από την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα μέχρι την Μιανμάρ, για υψηλότερους δασμούς σε αγαθά που εξάγουν στη χώρα του από την 1η Αυγούστου αναθεωρώντας έτσι το χρονικό περιθώριο για τελικές διαπραγματεύσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται προς το παρόν εκτός παραληπτών.

Το περίγραμμα της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ δεν έχει ξεκαθαρίσει και άρα εκτός απροόπτου η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί για λίγες ημέρες ή εβδομάδες -πέραν την αρχικής προθεσμίας της 9ης Ιουλίου, αν ληφθεί υπόψη και το νέο τελεσίγραφο της 1ης Αυγούστου- ενώ εξετάζονται διάφορα σενάρια. Σε αυτά είναι και πιθανές εξαιρέσεις από τον βασικό δασμό που έχει επιβληθεί στην ΕΕ, ύψους 10%, όπως σε αεροσκάφη, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά, όπως μεταφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα ικανοποιούσε μερίδα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία αλλά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός χωρών που ανησυχούν για τις εξελίξεις αφού δεν υπάρχουν προς το παρόν κάποιες ελπίδες ότι θα εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Πάντως μέχρι να υπογραφεί εμπορική συμφωνία οι δασμοί θα παραμένουν στο 10% με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα περιθώρια μείωσης των επιβαρύνσεων κυρίως στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το 25%, καθώς και στον χάλυβα και το αλουμίνιο από το 50%.

Σημειώνεται ότι η αξία του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών ΕΕ-ΗΠΑ ανήλθε σε 1,7 τρισ. ευρώ ή 2 τρισ. δολ. το 2024, σύμφωνα με την Eurostat. Το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχει το αργό πετρέλαιο και ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αεροσκάφη και τα αυτοκίνητα. Από την άλλη μεριά, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα, αυτοκίνητα, αεροσκάφη, χημικά, ιατρικά εργαλεία, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ΕΕ είχε εγκρίνει τον Απρίλιο, σε απάντηση των αμερικανικών δασμών στα μέταλλα, αντίμετρα, ήτοι δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 21 δισ. ευρώ που στοχεύουν σε προϊόντα όπως η σόγια καθώς και διαμάντια, γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαράζ επιστολών για δασμούς από 1η Αυγούστου

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ είχε προειδοποιήσει την Κυριακή τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ότι θα επαναφέρει τους συντελεστές που είχε ανακοινώσει 2 Απριλίου από τον επόμενο μήνα για τις χώρες που δεν θα ολοκληρώσουν νέες εμπορικές συμφωνίες. Έτσι ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε χθες να αποστέλλει μηνύματα σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, για δασμούς 25% από την 1η Αυγούστου, οι οποίοι όπως διευκρινίστηκε δεν θα συνδυαστούν με προηγούμενους δασμούς σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο. Επίσης, ανακοίνωσε δασμούς 25% σε αγαθά από την Τυνησία, τη Μαλαισία και το Καζακστάν, 30% από τη Νότια Αφρική και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, 32% από την Ινδονησία, 35% από τη Σερβία και το Μπαγκλαντές, 36% από την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη και 40% από το Λάος και τη Μιανμάρ.

Οι ανακοινώσεις αναστάτωσαν τις χρηματιστηριακές αγορές προκαλώντας πτώση στις τιμές ενώ πιο ψύχραιμα αντιδρούν σήμερα οι ασιατικές αγορές.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει μόνο δύο συμφωνίες, με Βρετανία και Βιετνάμ ενώ με την Κίνα υπάρχει το πλαίσιο συμφωνίας του Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί 145% που επιβλήθηκαν στην πλειοψηφία των εισαγόμενων από την Κίνα προϊόντων και η απάντηση της Κίνας με δασμούς 125% στις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ ανετράπη σε συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στη Γενεύη όπου αποφασίστηκε μείωση δασμών από τις ΗΠΑ στο 30% και από την Κίνα στο 10%.

Στη σκιά των εξελίξεων το Ecofin αποφασίζει για ρήτρα διαφυγής

Εν κατακλείδι, οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έλαβαν άλλη μια παράταση για διαπραγματεύσεις μέχρι την 1η Αυγούστου ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χειρίζεται το θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε τα κράτη μέλη για την τρέχουσα κατάσταση. Σημειώνεται ότι με φόντο τις εξελίξεις αυτές συνεδριάζουν χθες και σήμερα Eurogroup και Ecofin με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ειδικότερα, στο Eurogroup χθες οι υπουργοί Οικονομικών προχώρησαν στην επανεκλογή ως προέδρου του Paschal Donohoe, υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και συζήτησαν θέματα δημοσιονομικού συντονισμού, ψηφιακού ευρώ και περαιτέρω ενίσχυσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Σήμερα Τρίτη, 8 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να εγκρίνει την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης ανοίγοντας τον δρόμο για την υποβολή του έκτου αιτήματος πληρωμής, 3,9 δισ. ευρώ αλλά και να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Για την Ελλάδα, η Κομισιόν εισηγείται θετικά στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής με έτος αναφοράς το 2024. Πρακτικά, η αύξηση των αμυντικών δαπανών των επόμενων ετών δεν θα μετράει στο όριο της ετήσιας αύξησης δαπανών που έχει τεθεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες δημιουργώντας δυνατότητες για την κυβέρνηση προκειμένου να σχεδιάσει επιπλέον παροχές για το 2026 φτάνοντας στο 1,5 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: