Τέμπη: Κατά της άρσης ασυλίας των 14 βουλευτών αποφάνθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- 08/07/2025, 11:31
- SHARE

Στις 17 Ιουλίου ολοκληρώνει τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Παρά τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης η διαδικασία οδηγείται στο τέλος της, μετά και την επιλογή του Κώστα Καραμανλή να καταθέσει υπόμνημα και να μην προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής.
Ο πρώην υπουργός, σε σύντομο υπόμνημα, 144 λέξεων, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράβαση καθήκοντος ή άλλη αξιόποινη πράξη, ενώ ζητά από την Ολομέλεια της Βουλής να κινήσει ποινική διαδικασία, προκειμένου να ακολουθήσει ανακρατική διαδικασία από τακτικό δικαστικό λειτουργό, σύμφωνα με το άρθρο 86 του ΣΥντάγματος, υιοθετόντας την στρατηγική του Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος επίσης δεν είχε εμφανιστεί στην Προανακριτική, αλλά έστειλε έγγραφο απολογητικό σημείωμα.
Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ήταν έντονες, καθώς άμεσα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστέρα και ΚΚΕ κατήγγειλαν την επίσπευση του τέλους της έρευνας ως μεθόδευση αποχωρώντας από τη συνεδρίαση, ενώ κάλεσαν να συνεχιστεί η διαδικασία με νέες καταθέσεις και εξέταη κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.
Κατά της άρσης ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Την ίδια ώρα σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για το αίτημα άρσης ασυλίας 14 βουλευτών που συμμετείχαν στην Προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Μαρίας Καρυστιανού, την οποία είχε καταθέσει στις 10 Απριλίου. Το πρωί της Δευτέρας, η κ. Καρυστιανού, συνοδευόμενη από την δικηγόρο της αλλά και την οικογένεια Παπαγγελή παρέδωσε στη Βουλή υπόμνημα, μαζί με 1,3 εκατ. υπογραφές πολιτών που ζητούν πλήρη κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «Θέλουμε να σταματήσει η ατιμωρησία. Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει η Βουλή με το αίτημά μας».
Η επιτροπή αποφάσισε να μην αρθεί η ασυλία των 14 βουλευτών της ΝΔ, με το κυβερνών κόμμα να τάσσεται κατά της άρσης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά να δηλώνουν «παρών» και Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας να ψηφίζουν «ναι».
Πηγές της πλειοψηφίας έκριναν ότι η στάση, ακόμα και συστημικών κομμάτων, για ποινική αξιολόγηση της ψήφου των βουλευτών, δημιουργεί «κακό προηγούμενο», όταν μάλιστα το Σύνταγμα προβλέπει ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».
Το αίτημα άρσης ασυλίας είχε υποβληθεί κατόπιν της από 10-4-2025 μηνυτήριας αναφοράς της Μαρίας Καρυστιανού, για τις φερόμενες ως τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις
α) της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα),
β) της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα) και
γ) της εσχάτης προδοσίας (άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα), λόγω του ότι οι εν λόγω βουλευτές «υπερψήφισαν και υπέγραψαν το από 04-04-2025 πόρισμα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου».
Οι 14 βουλευτές για τους οποίους είχε κατατεθεί αίτημα άρσης ασυλίας είναι οι Παναγής Καππάτος, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Βρεττάκος, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιος Ζεμπίλης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Περικλής Μαντάς, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Τζίνα Οικονόμου, Σταύρος Παπασωτηρίου, και Ασημίνα Σκόνδρα.
Η απόφαση για άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών θα ληφθεί από την ολομέλεια της Βουλής, σε συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: