Νεκροί από το χτύπημα των Χούθι στο ελληνόκτητο Eternity C – Γιατί έχει μπει στο στόχαστρο η ελληνική ναυτιλία

Νεκροί από το χτύπημα των Χούθι στο ελληνόκτητο Eternity C – Γιατί έχει μπει στο στόχαστρο η ελληνική ναυτιλία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πάνω από 20 ελληνόκτητα πλοία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Ιανούαριο του 2024 μέχρι και σήμερα, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

Φόβοι για τρεις νεκρούς από την επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Eternity C, που συνεχίζεται εδώ και 16 ώρες εκφράζονται από την ναυτιλιακή εφημερίδα TradeWinds.

Την Δευτέρα, η εφημερίδα ανέφερε ότι δύο άτομα αγνοούνταν από το Eternity C, με σημαία Λιβερίας, το οποίο χτυπήθηκε από ρουκέτες και drones, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές. Έκτοτε διαπιστώθηκε ότι αγνοείται ακόμα ένας ναυτικός, με αναλυτές να δηλώνουν στο Reuters, ότι πρόκειται για τις πρώτες απώλειες ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Ιούνιο του 2024.

Οι δύο νεκροί έχουν ήδη επιβεβαιωθεί από την διπλωματική αποστολή της Λιβερίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Στο Eternity C, συμφερόντων της Cosmoship του Νίκου Σάββα, δεν υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ναυτιλία, με τα ελληνόκτητα πλοία να βρίσκονται επανειλημμένα στο στόχαστρο των ανταρτών της Υεμένης.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Νοέμβριο του 2023 έως σήμερα τουλάχιστον 24 πλοία ελληνικών συμφερόντων έχουν δεχθεί επιθέσεις, με την ελληνική εμπορική ναυτιλία, να αποτελεί, όπως όλα δείχνουν βασικό στόχο των Χούθι από την αρχή των επιθέσεών τους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα «γαλανόλευκα» πλοία που βρέθηκαν στο στόχαστρο των Χούθι

Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα οι Χούθι έχουν χτυπήσει τρία ελληνόκτητα πλοία, προκαλώντας καταστροφές, απώλειες και σκορπώντας τρόμο και ανασφάλεια στα πληρώματα.

Στις 21 Αυγούστου 2024 το τάνκερ Sounion δέχθηκε επίθεση με πυραύλους και drones, με αποτέλεσμα το πλοίο να τυλιχθεί στις φλόγες και να υποστεί σοβαρές ζημιές. Το πλήρωμα διασώθηκε, ωστόσο το συμβάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας.

Φέτος και συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες, στις 6 Ιουλίου, στόχος των ανταρτών της Υεμένης έγινε το ελληνικής διαχείρισης φορτηγό πλοίο Magic Seas, το οποίο και «χτύπησαν» με πυραύλους, drones από αέρος αλλά και πλωτό drone – βόμβα. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο και οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι το βύθισαν, χωρίς όμως η πληροφορία να επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.

Μία ημέρα αργότερα, στις 7 Ιουλίου 2025, το ελληνόκτητο πλοίο Eternity C υπέστη σοβαρές ζημιές, από drones και επίθεση ταχύπλοων με οπλισμένους επιτεθέμενους, με δύο άτομα του πληρώματος να τραυματίζονται, ενώ όπως έγινε γνωστό σήμερα τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν.

Η πρώτη επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2024, στο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου «Ζωγραφιά», με ναυτικούς πυραύλους. Το πλοίο υπέστη ζημιές, χωρίς όμως να τραυματιστούν τα 24 μέλη του πληρώματος. Τον Φεβρουάριο πολλά πλοία που ανήκουν ή ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές δέχθηκαν επιθέσεις από τους Χούθι, όπως και το MV «Sea Champion», με ελληνική σημαία, που χτυπήθηκε στον Κόλπο του Άντεν. Σημειώθηκαν δύο απόπειρες επίθεσης με πυραύλους σπου εξερράγησαν σε κοντινή απόσταση από το πλοίο, προκαλώντας ζημιές σε παράθυρο, ωστόσο το πλήρωμα δεν υπέστη τραυματισμό. Επίθεση δέχθηκε και το MV «Star Iris», με σημαία Νήσων Μάρσαλ, ενώ διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα μεταφέροντας καλαμπόκι από τη Βραζιλία, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, ενώ το πλοίο υπέστη μικρές ζημιές. Τον ίδιο μήνα επίθεση από πυραύλους των Χούθι δέχθηκε και το ελληνόκτητο πλοίο «Star Nasia».

Τον Απρίλιο τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι και τρία drones από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα εκτοξεύτηκαν στα ανοικτά των ακτών της Μόκα, στοχεύοντας το MV «Cyclades», πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου ελληνικής ιδιοκτησίας, με σημαία Μάλτας. Το πλοίο συνέχισε κανονικά το ταξίδι του για το επόμενο λιμάνι προσέγγισης, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Τον Μάιο του 2024 και συγκεκριμένα στις 18 του μήνα, οι Χούθι στόχευσαν ακόμη ένα ελληνόκτητο πλοίο, το M/T «Wind», υπό σημαία Παναμά, ένα πετρελαιοφόρο, το οποίο χτύπησαν με βαλλιστικό πύραυλο, που προκάλεσε πλημμύρα στο πλοίο, με αποτέλεσμα προσωρινά να χαθεί η πρόωση και το πηδάλιο. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Λίγες ημέρες μετά, στις 28 Μαΐου οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα, τρεις από τους οποίους έπληξαν το M/V «Laax», το οποίο ταξίδευε με σημαία Νήσων Μάρσαλ και συνέχσε κανονικά το ταξίδι του, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Τον ίδιο μήνα σημειώθηκε απόπειρα επίθεσης με πυραύλους και κατά του MV «Yannis», 68 ναυτικά μίλια ανοικτά της λιμενικής πόλης Hodeida της Υεμένης, που όμως δεν προκάλεσε προβλήματα ούτε στο πλήρωμα, ούτε στο πλοίο.

Περί τα μέσα Ιουνίου του 2024 ακόμα ένα ελληνόκτητο καράβι, το φορτηγό πλοίο «Tutor», με σημαία Λιβερίας δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι, με έναν νεκρό ναυτικό από τις Φιλιππίνες.

Γιατί στοχεύονται τα ελληνικά πλοία;

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε ποντοπόρα πλοία, με μεγάλο μέρος του στόλου της να δραστηριοποιείται στη μεταφορά καυσίμων και εμπορευμάτων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, με τη συνεχή παρουσία ελληνικών bulk carriers και tankers στην περιοχή να αυξάνει και στατιστικά την πιθανότητα να γίνουν στόχος επίθεσης.

Παράλληλα, οι Χούθι έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρούν κάθε πλοίο που έχει οποιαδήποτε σχέση με δυτικές η φιλοϊσραηλινές κυβερνήσεις «εχθρικό», με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στην «μαύρη λίστα» της ένοπλης οργάνωσης.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις επιθέζεις, ενώ έχει ζητήσει να ενισχυθεί η ναυτική παρουσία στην περιοχή από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ με διαβήματα προς τον ΟΗΕ, έχει τονίζει ότι η εμπορική ναυτιλία δεν μποεί να αποτελεί «παράπλευρη απώλεια» γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση «Aspides» από την ΕΕ, που ως στόχο έχει την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, με την αποτελεσματικότητα του μέτρου ωστόσο να αμφισβητείται, λόγω κυρίως της δυσκολίας εντοπισμού και πρόβλεψης των επιθέσεων.

Με τις επιθέσεις των Χούθι να αποτελούν τη νέα… κανονικότητα, ένας από τους πιο ζωτικούς εμπορικούς διαύλους του πλανήτη έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη. Οι Έλληνες εφοπλιστές, με ισχυρή ναυτική παρουσία πληρώνουν βαρύ τίμημα, ενώ οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν αν η διεθνής κοιντότητα μπορεί να εγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ή αν ο φόβος θα συνεχίσει να κυβερνά τα περάσματα της Ερυθράς Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: