Πιο ήπιοι δασμοί για το Λονδίνο στην εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Πιο ήπιοι δασμοί για το Λονδίνο στην εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Photo: Shutterstock
Η Ε.Ε. προσπαθεί να αποφύγει τιμωρητικούς δασμούς έως και 50%, υπογράφοντας προσωρινή συμφωνία με τις ΗΠΑ, την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αποσπά ευνοϊκότερους όρους από την Ουάσινγκτον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά σε μια προσωρινή εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προεδρία Τραμπ, η οποία προβλέπει διατήρηση των δασμών στο 10% για κρίσιμα προϊόντα — έναντι υψηλότερων ποσοστών που απειλούν να τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Παρότι το ποσοστό αυτό ευθυγραμμίζεται με τους βασικούς δασμούς που συμφωνήθηκαν με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρυξέλλες δεν εξασφαλίζουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στην αμερικανική αγορά.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ζητούν επιπλέον δασμούς 17% για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ε.Ε., ενώ τα ευρωπαϊκά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου παραμένουν εκτεθειμένα σε δασμούς ύψους 50%, χωρίς καμία εγγύηση απαλλαγής. Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η συμφωνία Λονδίνου–Ουάσινγκτον ήταν καλύτερη, καθώς περιλάμβανε ειδικές ποσοστώσεις για αυτοκίνητα και μηδενικά τέλη για μέταλλα, αν και δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί πλήρως.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ συνεχίζονται και αναμένεται να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι «μια επιστολή» μπορεί να συμφωνηθεί εντός εβδομάδας, διαφορετικά τα τιμολόγια για τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα αυξηθούν στο 20% ή και στο 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες, ακολούθησε μια πιο «επιχειρηματική» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, προσφέροντας και δεσμεύσεις για την τήρηση αμερικανικών προϋποθέσεων αναφορικά με την Κίνα, καθώς και δασμολογικές ποσοστώσεις για βόειο κρέας και βιοαιθανόλη. Ενδεικτικά, το Λονδίνο απέσπασε προνομιακή μεταχείριση ακόμη και για τις εν εξελίξει έρευνες τύπου Section 232 σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά και τα μικροτσίπ.

Η Ε.Ε. από την άλλη, φαίνεται να πληρώνει το τίμημα μιας πιο «διστακτικής» τακτικής. Όπως τόνισε η Άννα Καβατσίνι, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «η μη άμεση αντίδραση στους παράνομους δασμούς του Τραμπ ήταν λάθος, περιορίζοντας τώρα τη δυνατότητα της Επιτροπής να μειώσει τους ισχύοντες δασμούς».

Παράλληλα, η Κομισιόν ετοιμάζει πακέτο αντιμέτρων ύψους 95 δισ. ευρώ, πέρα από τα υπάρχοντα 21 δισ., το οποίο περιλαμβάνει δασμούς σε αεροσκάφη, ποτά και τρόφιμα – υπό την προϋπόθεση έγκρισης από τα κράτη-μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: