Δεύτερος διαδοχικός μήνας συρρίκνωσης για τη βρετανική οικονομία – Πρόκληση για Στάρμερ

Δεύτερος διαδοχικός μήνας συρρίκνωσης για τη βρετανική οικονομία – Πρόκληση για Στάρμερ
epa06749215 The United Kingdom flag during Celebrations of the British Royal Wedding in Sydney, Australia, 19 May 2018. Britain's Prince Harry and his fiancee Meghan Markle will marry at Windsor Castle, Britain the same day. EPA/JEREMY NG AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συρρίκνωση για δεύτερο συνεχή μήνα κατέγραψε η βρετανική οικονομία τον Μάιο, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών αλλά και των πρόσφατων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 0,1% τον Μάιο, μετά τη μεγαλύτερη πτώση 0,3% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο. Η εξέλιξη αιφνιδίασε τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, καθώς ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Τα απογοητευτικά στοιχεία δημιουργούν νέα πίεση στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και στη νέα υπουργό Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, καθώς η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια οικονομία που εμφανίζει αδυναμίες εν μέσω εμπορικών αναταράξεων και υψηλής φορολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Μάιο, η μεταποίηση και οι κατασκευές σημείωσαν πτώση, ενώ οι υπηρεσίες ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,1%. Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η εικόνα στις λιανικές πωλήσεις, την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, προειδοποίησε πως η παρατεταμένη αβεβαιότητα οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αναβολή επενδύσεων.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η οικονομία είχε παρουσιάσει δυναμική χάρη στην αύξηση της παραγωγής των εξαγωγικών επιχειρήσεων που έσπευσαν να προλάβουν τους δασμούς των ΗΠΑ. Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησε με προκλήσεις, καθώς οι εμπορικές δυσκολίες και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Παρά τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση Στάρμερ με τις ΗΠΑ για μείωση των δασμών στις αρχές Μαΐου, οι προοπτικές για την υπόλοιπη χρονιά παραμένουν επιφυλακτικές.

Την ίδια στιγμή, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν να αποκλιμακώνονται, οι αγορές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Αύγουστο και πιθανόν σε νέες μειώσεις έως το τέλος του έτους, με περαιτέρω κινήσεις να τοποθετούνται και στο 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: