Ηλεκτρονικό εμπόριο: Στην κορυφή της αξιολόγησης η Ελλάδα για διαφάνεια και ψηφιακά πιστοποιητικά

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Στην κορυφή της αξιολόγησης η Ελλάδα για διαφάνεια και ψηφιακά πιστοποιητικά
Dynamic pricing and Inflation in e-commerce. Business growth concept, inflation, higher food costs and grocery prices Photo: Shutterstock
Η Ελλάδα καταγράφει θεαματική πρόοδο στη διευκόλυνση του εμπορίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, φτάνοντας το 84% στην παγκόσμια αξιολόγηση για το 2025 και αγγίζοντας κορυφαίες επιδόσεις στη διαφάνεια και το paperless εμπόριο.          

Σημαντική βελτίωση στη διευκόλυνση του εμπορίου έχει επιτύχει η τελωνειακή διοίκηση της ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας, που διεξάγει κάθε δύο χρόνια ο ΟΗΕ για την ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση του εμπορίου.

Η έρευνα αφορά 180 οικονομίες παγκοσμίως και 62 μέτρα ψηφιακής και βιώσιμης διευκόλυνσης του εμπορίου. Η συνεχής άνοδος της Ελλάδας επιβεβαιώνεται στα αποτελέσματα της εφετινής χρονιάς, με βαθμολογία 72,2% – 87,5% στους βασικούς τομείς διευκόλυνσης του εμπορίου.

Συγκριτικά, η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της την τελευταία εξαετία, έχοντας – με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ – επιτύχει πλήρη διαφάνεια και έχει σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο στις διατυπώσεις και στο άυλο εμπόριο.

•Συνολική Βαθμολογία: Από 62,4% το 2019, σε 77,4% το 2023 και σχεδόν 84% το 2025.

•Διαφάνεια: Από 62,4% το 2019 σε 100% το 2023 και παραμένει σταθερή έκτοτε.

•Διατυπώσεις: Βελτιώθηκαν από 79,2% σε 87,5%, αντανακλώντας τον εκσυγχρονισμό των τελωνειακών διαδικασιών.

•Θεσμική Συνεργασία: Παραμένει σταθερή στο 77,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

•Εμπόριο χωρίς χαρτί: Σχεδόν διπλασιάστηκε από 48,2% το 2019 σε 81,5%, αντανακλώντας την εκτεταμένη ψηφιοποίηση.

•Διασυνοριακό Εμπόριο χωρίς χαρτί: Αυξήθηκε ραγδαία από το 33,3% το 2019 και βελτιώθηκε στο 72,2% το 2025.

Στο Ηλεκτρονικό εμπόριο και το paperless διασυνοριακό εμπόριο, η Ελλάδα παρουσιάζει άριστες επιδόσεις στη νομοθεσία για ηλεκτρονικές συναλλαγές (100%) και την ηλεκτρονική ανταλλαγή Πιστοποιητικών Καταγωγής (100%).

Συγκριτικά, χαμηλότερες είναι οι επιδόσεις (66,67%) σε τομείς επιτάχυνσης αποστολών, δημοσίευση μέσων χρόνων αποδέσμευσης, συνεργασίας σε θέματα διαμετακόμισης.

Πεδίο για βελτιωμένες επιδόσεις καταγράφεται στην άμεση απελευθέρωση για το ηλεκτρονικό εμπόριο και στη διαδικασία ανταλλαγής τελωνειακών διασαφήσεων.

Πολύ υψηλές είναι οι επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς, που σχετίζονται με τη διευκόλυνση του εμπορίου ως προς τις διατυπώσεις και τη διαμετακόμιση, όπως διαχείριση ρίσκου, επεξεργασία δεδομένων προ-άφιξης, εκ των υστέρων έλεγχοι, περιορισμός φυσικών ελέγχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: