Ανδρέας Κονδύλης: Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα από έργα και νέες υπηρεσίες
- 12/07/2025, 11:05
- SHARE

Βρίσκεται στα Νότια Προάστια της Αθήνας και ξεχωρίζει για την όμορφη παραλιακή ζώνη, την ιστορική του σημασία ως πατρίδα του Θουκυδίδη και τις σύγχρονες υποδομές του. Μάλιστα, ο Δήμος Αλίμου τα τελευταία χρόνια, επενδύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με εκτεταμένα έργα και ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται εξ ολοκλήρου online από το 2020.
Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μιλά στο White Paper για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όσα σχεδιάζονται και την παρακαταθήκη που ευελπιστεί να αφήσει στις επόμενες γενιές.
Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σχέδιά σας, όσον αφορά την αστική ανάπτυξη και πώς σκοπεύετε να διατηρήσετε παράλληλα την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης;
Είναι ήδη σε εξέλιξη σημαντικά σχέδια ανάπτυξης, σε όλη την έκταση του παραλιακού μετώπου μας, με κυριότερα την ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου και την επένδυση στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγ. Κοσμά. Πολλοί ίσως δεν το γνωρίζουν, αλλά ο Αγ. Κοσμάς ανήκει στον Δήμο Αλίμου.
Σε όλα τα επενδυτικά σχέδια, ο Δήμος μας καταθέτει πάντα τις δικές του, πλήρεις και ρεαλιστικές προτάσεις που συμπληρώνουν τις επενδύσεις. Ενδεικτικά, για τη Μαρίνα προτείναμε και εξασφαλίσαμε: τη δημιουργία και λειτουργία μιας ολοκαίνουριας Δημοτικής Πινακοθήκης-πολιτιστικού κέντρου, ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες μέσα στις αγορές και στις αρχαιότητες της πόλης μας, την παραμονή του Κολυμβητηρίου μας μέσα στη Μαρίνα με την ταυτόχρονη αναβάθμισή του κ.α.
Στο πλαίσιο αυτών των επενδύσεων, η πολιτεία αποφάσισε το 2016 να παραχωρήσει στον Δήμο ένα μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου, ώστε να προχωρήσουμε στην ήπια και ολοκληρωμένη ανάδειξή του με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Όλα αυτά, με βιώσιμο τρόπο για την τοπική κοινωνία, δηλαδή με ορισμένα έσοδα για τον Δήμο και, κυρίως, με σχεδιασμό που στοχεύει στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων μας.
Δυστυχώς, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, η δέσμευση του κράτους δεν έχει υλοποιηθεί, κυρίως λόγω της ΕΤΑΔ, της κρατικής εταιρείας διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, γεγονός που εμποδίζει τις προσπάθειές μας για όσα σας προανέφερα.
Δεδομένης της σημασίας της βιωσιμότητας, ποια μέτρα λαμβάνει ο Δήμος για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος και την προώθηση των χώρων πρασίνου;
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι καθημερινά σταθερή προτεραιότητα. Ενδεικτικά, θυμίζω τον μεγάλο αγώνα μας ενάντια στα «bonus» του Ν.Ο.Κ. και τα ψηλά κτήρια – ένας αγώνας που συνεχίζεται.
Προχωρούμε σε «πράσινες» αναπλάσεις, όπως στην οδό Κουμουνδούρου, με ποδηλατόδρομους, νέους χώρους πρασίνου, βιοκλιματικά υλικά, προάγοντας τις μετακινήσεις χωρίς αυτοκίνητο και μειώνοντας τη θερμοκρασία μέσα στην πόλη.
Μέσω του προγράμματος «Πράσινο παντού», αποξηλώνου με άσφαλτο και τσιμέντο, δημιουργώντας παρτέρια, νησίδες πρασίνου και αλσύλλια.
Υλοποιούμε τακτικούς εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών και βυθών, σε συνεργασία με αθλητές κατάδυσης, συλλόγους αυτοδυτών, σχολεία, εθελοντικές οργανώσεις, το Χαμόγελο του Παιδιού, προσφέροντας παράλληλα ένα πολύτιμο βιωματικό μάθημα για τα παιδιά.
Τι είδους πρόσθετες βελτιώσεις μπορούν να περιμένουν οι κάτοικοι στις δημόσιες υπηρεσίες;
Ήδη, οι κάτοικοι έχουν δει ουσιαστική βελτίωση στις υπηρεσίες κατά τη θητεία μας. Θα τολμούσα να πω ότι, σε σχέση με το παρελθόν, έχουν γίνει τεράστια άλματα προς τα μπροστά, προς το «άψογο» και «υποδειγματικό».
Η αποκομιδή των απορριμμάτων και η καθαριότητα της πόλης είναι σε υψηλό επίπεδο, ενώ έχουμε εισαγάγει νέα ρεύματα ανακύκλωσης, όπως ο καφέ κάδος για βιοαπόβλητα και ο μωβ για ρούχα. Δημιουργήσαμε Δημοτική Συγκοινωνία με νέα λεωφορεία που αγοράσαμε και οργανώσαμε σε 2 τοπικές γραμμές, ενώ διεκδικού με τη βελτίωση των γραμμών ΟΑΣΑ.
Από το 2020, είμαστε ο πρώτος Δήμος που παρέχει ψηφιακά το σύνολο των υπηρεσιών του: από πιστοποιητικά έως σύνθετες οικονομικές ή τεχνικές διαδικασίες, ο πολίτης εξυπηρετείται από κινητό ή υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να έρθει στο Δημαρχείο. Πρωτοπορούμε στα κοινωνικά προγράμματα, καθώς είμαστε από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που δημιουργήσαμε, μεταξύ άλλων, Κοινωνικό Πλυντήριο, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Παντοπωλείο και ΚΕΠ Υγείας.
Αντίστοιχες καινοτομίες μπορούν να αναμένουν οι πολίτες στο άμεσο μέλλον. Τα «θεμέλια» έχουν ήδη μπει, με έργα όπως το νέο Κλειστό Γήπεδο.
Τι είδους έργα βρίσκονται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη;
Αυτή την περίοδο υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομών, όπως: το νέο Κλειστό Γήπεδο (5,1 εκατ. ευρώ), η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας με αναπλάσεις οδών και πεζοδρομίων (3 εκατ. ευρώ), η ανακαίνιση του πεζοδρόμου Αγ. Δημητρίου (600 χιλ. ευρώ), η πράσινη πολιτιστική διαδρομή (1,2 εκατ. ευρώ), το αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Κανάρη (~1 εκατ. ευρώ), η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων (2,25 εκατ. ευρώ), η κατασκευή ποδηλατοδρόμου από το ΜΕΤΡΟ Άνω Καλαμάκι ως την παραλία (2,8 εκατ. €) και το νέο Δημαρχείο Αλίμου (άνω των 8 εκατ. €).
Παράλληλα, συνεχίζονται μικρότερα έργα, όπως ανακαινίσεις παιδικών χαρών, αναπλάσεις με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και έργα της Περιφέρειας Αττικής (ασφαλτοστρώσεις κ.ά.).