Gen Z & Millennials επενδύουν σε κάρτες Pokémon – Τι κρύβεται πίσω από τη νέα φρενίτιδα;

Gen Z & Millennials επενδύουν σε κάρτες Pokémon – Τι κρύβεται πίσω από τη νέα φρενίτιδα;
Cards of the pokemon card collection of Jens Ishoey Prehn and his brother Per Ishoy Nielsen are displayed in Niva, eastern Denmark on November 25, 2022. Jens Ishoey Prehn and his brother are included in the Guinness Book of Records for their pokemon collection. They have almost 35000 different pokemon cards. (Photo by Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Photo: AFP
Οι κάρτες Pokémon και αθλητών κατακτούν ξανά τον κόσμο, ξεπερνώντας σε αποδόσεις το χρηματιστήριο και δημιουργώντας μια νέα γενιά συλλεκτών-επενδυτών.  

Οι κάρτες Pokémon και οι αθλητικές συλλεκτικές κάρτες ξεπερνούν τον δείκτη S&P 500 με ετήσιες αποδόσεις που αγγίζουν το 46%, προκαλώντας φρενίτιδα συλλογής μεταξύ των ανδρών της Gen Z και των Millennials για τις πιο πολύτιμες κάρτες. Αν και οι περισσότεροι fans δεν πλουτίζουν μέσω αυτής της παράπλευρης δραστηριότητας μεταπώλησης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η «φούσκα» αυτή πρόκειται να εκτονωθεί—ειδικά τώρα που ονόματα όπως ο Logan Paul συμμετέχουν στον πυρετό.

Η Gen Z και οι Millennials συμφωνούν: η εμμονή τους με τα Pokémon δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.

Παρά το γεγονός ότι το ιαπωνικό franchise πλησιάζει την 30ή επέτειό του, οι νεαροί άνδρες συνεχίζουν να έχουν ως αποστολή ζωής το να «τα πιάσουν όλα»—και δαπανούν εκατοντάδες, ακόμη και εκατομμύρια δολάρια, για να συλλέξουν κάρτες.

Μέρος της «λογικής των αγοριών» είναι ότι η επένδυση στις κάρτες μπορεί να αποφέρει σημαντικές αποδόσεις—και ίσως αυτό να έχει κάποια βάση.

Οι κάρτες Pokémon έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη αύξηση αξίας μεταξύ όλων των κατηγοριών καρτών: άνοδος 3.261% σε διάστημα 20 ετών, σύμφωνα με δεδομένα της Card Ladder που παρατέθηκαν στο Fortune. Ακόμη και σε ετήσιο επίπεδο, η μέση κάρτα Pokémon αυξάνεται σχεδόν κατά 46%—ποσοστό που ξεπερνά τις αποδόσεις «καυτών» μετοχών όπως η Nvidia το 2025 ή τη μέση ετήσια απόδοση του δείκτη S&P 500 που είναι 12%.

Παρόλο που οι κάρτες πρέπει να είναι σπάνιες και σε άριστη κατάσταση για να αποφέρουν σημαντικό κέρδος, ο πυρετός της αγοράς έχει αδειάσει τα ράφια καταστημάτων όπως τα Walmart και Target—και έχει οδηγήσει ορισμένα καταστήματα στο να επιβάλλουν όρια ή και προσωρινές παύσεις πώλησης. Στο διαδίκτυο, η μεταπώληση φτάνει νέα ύψη.

Οι χρήστες στο eBay αναζήτησαν τη λέξη «Pokemon» σχεδόν 14.000 φορές ανά ώρα μέσα στο 2024, σύμφωνα με τον Adam Ireland, Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Συλλεκτικών ειδών της eBay. Ο συνδυασμός του Pokémania με τη συνεχιζόμενη ζήτηση στις αθλητικές κάρτες (χάρη σε αθλητές όπως η Caitlin Clark και ο Michael Jordan) έχει δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα για τη βιομηχανία καρτών. Η συνολική μικτή αξία των καρτών στο eBay αυξάνεται για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα.

«Το χόμπι των συλλεκτικών καρτών έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, που τροφοδοτείται από την τεχνολογία, την καινοτομία, την κοινότητα και μια εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στη σύγχρονη δημιουργικότητα—με νέα σετ, ιστορίες και χαρακτήρες—και την παλιά καλή νοσταλγία», λέει ο Ireland στο Fortune.

Τα social media τροφοδοτούν την τρέλα με τις κάρτες—μαζί και κάποιες κακές οικονομικές αποφάσεις

Κανένας influencer δεν έχει ενισχύσει τόσο πολύ το ενδιαφέρον για τις κάρτες Pokémon όσο ο Logan Paul. Ο YouTuber—γνωστός και για τις περιπέτειές του στην επαγγελματική πάλη, την πυγμαχία και την επιχειρηματικότητα—έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για την αγορά καρτών και έχει αποκομίσει έσοδα από τα εκατομμύρια views που συγκεντρώνουν τα βίντεό του.

«Νοσταλγία + επιχείρηση = η νέα τέχνη», έγραψε στα social media, αφού δαπάνησε 200.000 δολάρια για κάρτες.

«Αυτά τα αντικείμενα αυξάνονται τρελά σε αξία, καθώς τα συλλεκτικά κομμάτια γίνονται πλέον έργα τέχνης με χαμηλή προσφορά και υψηλή ζήτηση».

Το 2022, κατέρριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για την πιο ακριβή κάρτα Pokémon που πουλήθηκε σε ιδιωτική συναλλαγή, αγοράζοντας την κάρτα Pikachu Illustrator βαθμού PSA 10 (ουσιαστικά τέλεια κατάσταση) έναντι 5,275 εκατ. δολαρίων.

«Αυτή η κάρτα μου κόστισε περισσότερο από το ράντσο μου. Το ράντσο μου των 84 στρεμμάτων», δήλωσε τότε ο Paul.

Άλλες πλατφόρμες όπως το TikTok είναι γεμάτες δημιουργούς περιεχομένου που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αγορά, το άνοιγμα και τη μεταπώληση καρτών.

Ωστόσο, για ορισμένους, η χαρά της συλλογής ή το κέρδος δεν προκύπτουν όπως τα είχαν φανταστεί. Σε πρόσφατη κλήση στην εκπομπή προσωπικής οικονομίας του Dave Ramsey, αποκαλύφθηκε πόσο μακριά έχει φτάσει η εμμονή για κάποιους νέους άνδρες.

«Τα έκανα θάλασσα. Πίσω από την πλάτη της εγκύου συζύγου μου, χρέωσα 26.000 δολάρια σε πιστωτική κάρτα μέσα σε τέσσερις μήνες», είπε ένας ακροατής.

«Σε τι τα ξόδεψες τα 26.000;» ρώτησε ο Ramsey.

«Σε κάρτες Pokémon—προσπαθώντας να αγοράσω πολλές και να τις πουλήσω online, αλλά δεν πέτυχε».

Όπως και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα, οι κάρτες μπορούν να θεωρηθούν ως «εμπορεύσιμο αγαθό» και ακόμα και ως τέχνη, σύμφωνα με τον Jason Howarth, Αντιπρόεδρο Μάρκετινγκ και Σχέσεων με Αθλητές στην Panini America, εταιρεία αθλητικών καρτών. Αλλά το αν πρέπει να θεωρείται επενδυτική ευκαιρία εξαρτάται από τις προθέσεις.

«Κάποιοι συλλέγουν επειδή το βλέπουν ως επένδυση. Άλλοι το κάνουν απλά για διασκέδαση», λέει.

Στη μεγάλη πλειοψηφία, οι συλλέκτες δεν παρασύρονται οικονομικά, αλλά βλέπουν το χόμπι ως μια ένοχη απόλαυση. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Ryan Hoge, Πρόεδρος της PSA, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες που αξιολογούν την κατάσταση και την αυθεντικότητα των καρτών. Δήλωσε ότι έχει προσωπικά δεκάδες χιλιάδες κάρτες, αλλά, όπως πολλοί, απολαμβάνει τη συλλογή τους, ακόμη κι αν είναι αποθηκευμένες σε μια ντουλάπα.

«Νομίζω πως μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν ένα διάλειμμα από τον ψηφιακό κόσμο, και αυτό είναι μια καλή διέξοδος», λέει στο Fortune ο Hoge. «Κρατάς κάτι στα χέρια σου, αλλά επίσης αλληλεπιδράς με μια κοινότητα ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα».

Τον περασμένο μήνα, σχεδόν 125.000 fans παρακολούθησαν τη δεύτερη ετήσια έκθεση της Fanatics (ιδιοκτήτριας της Topps) αφιερωμένη στα αθλητικά και συλλεκτικά είδη. Στην εκδήλωση, η influencer και πρώην αθλήτρια Livvy Dunne αγόρασε μια κάρτα του συντρόφου της, επαγγελματία παίκτη του μπέιζμπολ, έναντι 2.850 δολαρίων. Το National Sports Collectors Convention, που προσελκύει πάνω από 100.000 επισκέπτες, είναι προγραμματισμένο για το καλοκαίρι, κοντά στο Σικάγο.

Μια αγορά δισεκατομμυρίων βασισμένη στη νοσταλγία

Αν και η βιομηχανία καρτών βρέθηκε στα πρόθυρα εξαφάνισης μετά την υπερπαραγωγή της δεκαετίας του ’90, έχει πλέον ανακάμψει και ανθίζει. Σύμφωνα με το The Athletic, οι αθλητικές κάρτες αποφέρουν έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως για κατασκευαστές και λιανοπωλητές. Τα Pokémon έχουν παρόμοια επίδοση και ήταν το μοναδικό παιχνίδι που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια σε πωλήσεις πέρσι, σύμφωνα με δεδομένα της Circana.

Παρά το γεγονός ότι έχουν παραχθεί πάνω από 75 δισεκατομμύρια κάρτες Pokémon (αρκετές για να τυλίξουν τη Γη 165 φορές), η ζήτηση παραμένει τεράστια, σύμφωνα με τον Barry Sams, Αντιπρόεδρο Ανάπτυξης Παιχνιδιών και Στρατηγικής Κοινότητας της The Pokémon Company International.

«Με την έκρηξη της ζήτησης, τυπώνουμε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο για να προσφέρουμε όσες περισσότερες κάρτες γίνεται στους fans, διατηρώντας παράλληλα τα πρότυπα ποιότητας», δηλώνει στο Fortune.

«Όσοι μεγάλωσαν με τα Pokémon έχουν πλέον τα δικά τους παιδιά για να μοιραστούν αυτό το πάθος, και πολλές φορές, αυτό σημαίνει να ξαναζήσουν τις παιδικές τους αναμνήσεις με τις κάρτες Pokémon ως γονείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: