«Σήμα κινδύνου» από τη γερμανική βιομηχανία για τους δασμούς ΗΠΑ – Ευρώπης

«Σήμα κινδύνου» από τη γερμανική βιομηχανία για τους δασμούς ΗΠΑ – Ευρώπης
EU Tariffs and European Union tariff trade war with the United States as a Europe USA economic dispute and American financial disagreement over import and exports. Photo: Shutterstock
Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Αυξάνονται οι ανησυχίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της ενδεχόμενης επιβολής νέων αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με το Βερολίνο να ηχεί καμπανάκι για τις επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και οικονομία. Οι εκπρόσωποι της γερμανικής βιομηχανίας και του εξωτερικού εμπορίου βλέπουν πίσω από την κίνηση της Ουάσινγκτον μια στρατηγική πίεσης που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία, αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) χαρακτήρισε τους δασμούς ως «προειδοποιητικό σήμα» για την παγκόσμια οικονομία, ενώ κάλεσε σε εντατικές διαπραγματεύσεις ώστε να αποφευχθεί μια κρίση. «Απομένουν λίγες εβδομάδες. Δεν πρέπει να πάνε χαμένες», τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI, Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πλευρά του, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) ζητά σκληρή στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους δασμούς ως διαπραγματευτικό όπλο. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη στρατηγικής απεξάρτησης της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων με περιοχές όπως η ASEAN και η Mercosur.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται από τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας, που ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο. Η πρόεδρος της Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA), Χίλντεγκαρντ Μίλερ, προειδοποίησε πως οι δασμοί θα προσθέσουν δισεκατομμύρια στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, με άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση και τις επενδύσεις.

Παρά τις πιέσεις, ορισμένοι οικονομολόγοι κρατούν πιο συγκρατημένη στάση. Ο Γερμανός σύμβουλος Γενς Σούντεκουμ υπενθυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στο παρελθόν υποχωρήσει από παρόμοιες σκληρές θέσεις. Προειδοποιεί όμως ότι αν το σενάριο εφαρμοστεί, οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι άμεσες: πτώση του ΑΕΠ και απώλεια ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη σε κρίσιμους κλάδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: