Η κλιματική κρίση δεν είναι μέλλον, είναι παρόν: Σχεδόν 7 στους 10 θανάτους από θερμότητα στην Ευρώπη οφείλονται στην υπερθέρμανση

Η κλιματική κρίση δεν είναι μέλλον, είναι παρόν: Σχεδόν 7 στους 10 θανάτους από θερμότητα στην Ευρώπη οφείλονται στην υπερθέρμανση
A labourer is silhouetted against the setting sun as he bathes on a hot summer day in Jammu on June 1, 2024. India is no stranger to searing summer temperatures but years of scientific research have found climate change is causing heatwaves to become longer, more frequent and more intense. (Photo by Mukesh GUPTA / AFP) Photo: AFP
Νέα διεθνής μελέτη δείχνει πως η πλειονότητα των θανάτων από τον πρόωρο καύσωνα του Ιουνίου σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, οφείλονται στην ανθρωπογενή υπερθέρμανση. Τι προβλέπεται για τις επόμενες δεκαετίες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων από τον πρώιμο καύσωνα του καλοκαιριού στην Ευρώπη – περίπου 1.500 από τους συνολικά 2.300 – αποδίδονται άμεσα στην ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό καταδεικνύει νέα μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων, η οποία εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση της θερμοκρασίας σε 12 μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Λονδίνο.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν έως και 7 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου 4°C) εξαιτίας της υπερθέρμανσης που εντείνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αποτέλεσαν το 88% των θυμάτων, ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ολοένα και πιο συχνά και φονικά κύματα καύσωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μελέτη, η οποία κάλυψε το διάστημα 23 Ιουνίου – 2 Ιουλίου, υπογραμμίζει πως ακόμα και μια «μικρή» απόκλιση θερμοκρασίας από τον μέσο όρο, μπορεί να σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ειδικά όταν οι θερμοκρασίες κινούνται ήδη σε επίπεδα κατά 2°C υψηλότερα από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η προειδοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη. Νεότερες αναλύσεις συνδέουν την κλιματική αλλαγή με τριπλάσια αύξηση της συχνότητας φαινομένων όπως οι αεροχείμαρροι, οι οποίοι προκαλούν επίμονα καιρικά κύματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ημερών με ακραία θερμοκρασία αναμένεται να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί σε πόλεις όπως το Παρίσι και το Βερολίνο μέχρι το 2100 – εκτός κι αν επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το μήνυμα των επιστημόνων είναι σαφές: η υπερβολική ζέστη δεν είναι πια έκτακτη συνθήκη αλλά σύμπτωμα μιας κρίσης σε πλήρη εξέλιξη. Και η Ευρώπη, που θερμαίνεται ήδη με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, βρίσκεται στην αιχμή του κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: