Τι είναι και πώς λειτουργεί το EUDI Wallet με το οποίο θα ταξιδεύουμε μέσα στην ΕΕ;

Τι είναι και πώς λειτουργεί το EUDI Wallet με το οποίο θα ταξιδεύουμε μέσα στην ΕΕ;
Υποχρεωτική έως τον Νοέμβριο του 2026 η δημιουργία Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Την πρωτοποριακή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας (EUDI Wallet) στους κλάδους της ακτοπλοΐας και των αερομεταφορών παρουσίασαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab), τονίζοντας τα οφέλη για ταξιδιώτες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίσταται υποχρεωτική η παροχή τουλάχιστον ενός πιστοποιημένου ψηφιακού πορτοφολιού από κάθε κράτος-μέλος προς όλους τους πολίτες και κατοίκους μέχρι τον Νοέμβριο του 2026, με υποχρεωτική αποδοχή από επιχειρήσεις που απαιτούν ταυτοποίηση μέχρι τον Νοέμβριο του 2027.

Πρόκειται για ένα πιστοποιημένο ψηφιακό μέσο που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται με ασφάλεια ψηφιακά έγγραφα ταυτότητας (διαβατήριο, ταυτότητα, άδεια οδήγησης κ.ά.), να εκτελούν ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές και να δημιουργούν δεσμευτικές ψηφιακές υπογραφές. Η λύση βασίζεται στην τεχνολογία των Verifiable Credentials, που διασφαλίζει την αυθεντικότητα και ασφάλεια των εγγράφων, ενώ υποστηρίζει ισχυρή αυθεντικοποίηση πελατών (SCA) και προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών.

«Η αυθεντικότητα των στοιχείων ελέγχεται με κρυπτογραφία και μεταφέρονται μόνο εκείνα που είναι απαραίτητα για ταυτοποίηση. Για παράδειγμα μπορείς να αποφεύγεις να εμφανίζεται η ηλικία σου ώστε να μην σου κάνουν στοχευμένο επιθετικό marketing που αφορά συγκεκριμένα ηλικιακά γκρουπ. Βρισκόμαστε στη φάση που έχει ξεκινήσει να δουλεύεται το wallet για να είναι έτοιμο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2030. Παράλληλα, δημιουργείται και μια σειρά εφαρμογών μέσα από προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, που θα επιτρέψουν να μην αναπτυχθεί μόνο το wallet, αλλά και υπηρεσίες που θα κουμπώσουν πάνω του και θα το κάνουν περισσότερο ελκυστικό. Υπολογίζεται ότι θα είναι ένα έργο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο Πέτρος Καβάσαλης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του i4m Lab.

Πρόσθεσε πως οι εφαρμογές που υλοποιούνται εστιάζουν, κατά κύριο λόγο, στις μεταφορές, καλύπτοντας τις ανάγκες αεροπορικών – ναυτιλιακών εταιρειών, στα ξενοδοχεία και τα μουσεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το proof of humanity θα είναι πολύ́ σύνηθες στο εγγύς μέλλον λόγω των AI Robots

«Μια πληρωμή δημιουργεί ένα payment request και τώρα γίνεται μέσω του wallet το οποίο έχει τη δυνατότητα να υπογράφει για λογαριασμό του χρήστη του εφόσον εκείνος το επιθυμεί. Το proof of humanity θα είναι πολύ́ σύνηθες στο εγγύς μέλλον λόγω των AI Robots» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Τριανταφύλλου, Ερευνητής και Προγραμματιστής του i4m Lab, ο οποίος παρουσίασε το επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής του EUDI Wallet στην ακτοπλοϊκή εταιρεία Fast Ferries. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η υιοθέτηση του ψηφιακού πορτοφολιού μείωσε δραστικά τον χρόνο κράτησης και επιβίβασης, απλοποιώντας τη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίων και πληρωμών, ενώ ενίσχυσε σημαντικά την ακρίβεια των δεδομένων και την εμπειρία των επιβατών.

«Η τεχνολογία αυτή ελαχιστοποιεί τον χρόνο αναμονής και εξαλείφει την ανάγκη για χειροκίνητη καταγραφή στοιχείων, μειώνοντας παράλληλα τις περιπτώσεις σφαλμάτων και απάτης. Έχουμε ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή με την Fast Ferries και θεωρούμε ότι από το 2026 και μετά θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εταιρειών που θα μπουν. Επιπρόσθετα, τρέχουμε project με την Fraport Greece και Fraport Germany. Στόχος μας είναι να επωφεληθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια και να περιοριστούν οι ουρές. Να σημειώσω ότι έχουμε συνεργαστεί με Amadeus και Lufthansa και μιλάμε για ψηφιακή επανάσταση στις αερομεταφορές» υπογράμμισε ο κ. Τριανταφύλλου.

Χάρη στην αξιοποίηση της βιομετρικής τεχνολογίας, με την ψηφιακή ταυτότητα, επιτρέπεται στους επιβάτες να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαδικασίες check-in, ελέγχου ασφάλειας και επιβίβασης, αποκλειστικά μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και της βιομετρικής επαλήθευσης.

«Το EUDI Wallet, μπορεί να γίνει φορέας του ευρωπαϊκού ψηφιακού νομίσματος, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Για να λειτουργήσει απαιτείται να έχεις κατεβασμένη την εφαρμογή στο κινητό. Δεν μπορείς να το κάνεις μόνο από τον υπολογιστή. Είναι ένα app μέσα στο οποίο έχεις όλα τα έγγραφα που θα μπορούσες να βάλεις σε ένα φυσικό πορτοφόλι. Αυτό το διάστημα συζητάμε με τον Δήμο Πειραιά για τη δημιουργία ταυτότητας που θα έχουν στους αθλητικούς χώρους οι Δημότες» αποκάλυψε ο κ. Καβάσαλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οφέλη για τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις

• Ταχύτερες διαδικασίες κράτησης και επιβίβασης: Άμεση έκδοση και επαλήθευση εισιτηρίων μέσω ψηφιακού πορτοφολιού.
• Ασφάλεια και ακρίβεια δεδομένων: Μειωμένες πιθανότητες απάτης και σφαλμάτων λόγω αυτόματης ψηφιακής επαλήθευσης.
• Καλύτερη εμπειρία επιβατών: Μείωση αναμονής σε σημεία επιβίβασης και check-in.
• Μείωση λειτουργικών εξόδων: Λιγότερο προσωπικό και απλοποιημένες υποδομές επαλήθευσης στοιχείων.

Η ευρεία υιοθέτηση του EUDI Wallet αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Ευρώπης ως ηγέτη στις ψηφιακές μεταφορές και στην αναβάθμιση των ταξιδιωτικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τέλος, όπως διευκρινίστηκε, καθώς πρόκειται για ένα ψηφιακό πορτοφόλι ανοιχτού κώδικα, το EUDI Wallet θα περιλαμβάνει τα minimum στοιχεία για να κυκλοφορούν άνετα οι ταξιδιώτες στους κόλπους της ΕΕ, αλλά κάθε κράτος θα μπορεί να προσθέσει και επιμέρους δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: