Διπλωματικό restart στη Λιβύη: Η Αθήνα αναζητά κοινό έδαφος με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης

Διπλωματικό restart στη Λιβύη: Η Αθήνα αναζητά κοινό έδαφος με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Στο τραπέζι το Δίκαιο της Θάλασσας, η εμπορική συνεργασία και το μεταναστευτικό.  

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνολιβυκές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη, στο πλαίσιο ολιγόωρης επίσκεψης στην Τρίπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντούλ Χαμίτ Ντιμπεϊμπά. Στόχος, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με μια κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, αλλά παραμένει υπό την ισχυρή επιρροή της Άγκυρας.

Η επίσκεψη έρχεται λίγες ημέρες μετά την κατάθεση ρηματικής διακοίνωσης της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως αφετηρία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, ταυτιζόμενη ουσιαστικά με τις προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η κίνηση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τη σύγκρουση απόψεων σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών και το καθεστώς των θαλάσσιων τεμαχίων «Κρήτη-1» και «Κρήτη-2», που ενδιαφέρουν την αμερικανική Chevron.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλληνας υπουργός θα επισημάνει τη δέσμευση της Αθήνας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, απορρίπτοντας τη «νομικά ανυπόστατη» προσέγγιση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Θα επαναλάβει, επίσης, την ελληνική πρόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν την περίοδο 2009-2010.

Αν και η κυβέρνηση της Τρίπολης υιοθετεί ρητορικά τις τουρκικές θέσεις, διπλωματικές πηγές αναγνωρίζουν ότι στην πράξη η Λιβύη δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις που παραβιάζουν τη μέση γραμμή, ακόμη και στις συμφωνίες της με την τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Παρά ταύτα, το πολιτικό μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης Ντιμπεϊμπά παραμένει αβέβαιο, καθώς εντείνεται η αποσταθεροποίηση στη Λιβύη, με διαρκείς ένοπλες συγκρούσεις και απουσία προοπτικής για διεξαγωγή εκλογών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αθήνα επιχειρεί να οικοδομήσει θεσμικές σχέσεις, προσβλέποντας σε διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων.

Πέρα από το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επί τάπητος και την προοπτική διεύρυνσης της εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης φέρει στην Τρίπολη και συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας στο μεταναστευτικό – θέμα που παρότι δεν συνδέεται με αυξημένες ροές από τη δυτική Λιβύη, παραμένει ψηλά στην ελληνική διπλωματική ατζέντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: