Τραμπ: Το «απελπισμένα αναγκαίο» σύστημα Patriot και το σαφες τελεσίγραφο 50 ημερών στη Ρωσία

Τραμπ: Το «απελπισμένα αναγκαίο» σύστημα Patriot και το σαφες τελεσίγραφο 50 ημερών στη Ρωσία
US President Donald Trump speaks during a meeting with NATO Secretary General Mark Rutte in the Oval Office of the White House in Washington, DC on July 14, 2025. President Trump warned Russia on Monday that he will impose "very severe" tariffs against Moscow's remaining trade partners if it doesn't resolve its war in Ukraine within 50 days. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Ο Αμερικανός πρόεδρος προαναγγέλλει αποστολή Patriot στην Ουκρανία, ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να καλύψουν το κόστος και απειλεί με δευτερογενείς κυρώσεις όσους αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα εντός 50 ημερών.

Σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση με γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποστείλουν προηγμένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα στο ΝΑΤΟ, με στόχο τη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Όπως υπογράμμισε, το οικονομικό βάρος δεν θα το επωμιστούν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, αλλά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Ειδική αναφορά έκανε στο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, το οποίο χαρακτήρισε «απελπισμένα αναγκαίο» για την ουκρανική αεράμυνα. Το σύστημα θεωρείται το πιο ισχυρό που έχει παραλάβει έως σήμερα το Κίεβο από τη Δύση, με ικανότητα ανίχνευσης στόχων σε απόσταση έως 170 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, επίκειται επιπλέον αποστολή επιθετικών όπλων, καθώς και νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το τελεσίγραφο του Τραμπ είναι σαφές: αν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών, θα ενεργοποιηθούν «δευτερογενείς κυρώσεις», με στόχο αγοραστές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.

«Εάν δεν έχουμε μια συμφωνία, θα φτάσουν στο 100%», προειδοποίησε ο Τραμπ, αναφερόμενος σε δασμούς που θα επιβληθούν στις ρωσικές εξαγωγές, αλλά και σε τρίτες χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Μόσχα, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον επιβεβαιώνουν ότι αυτή η κίνηση θα συνιστούσε ουσιαστική μεταβολή στην πολιτική κυρώσεων της Δύσης, καθώς έως τώρα η Ρωσία κατάφερνε να διατηρεί υψηλά έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας.

Η σκηνή του θερμού εναγκαλισμού του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, Κιθ Κέλογκ, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, υποδηλώνει πως η νέα προσέγγιση της Ουάσιγκτον εστιάζει στη στήριξη του Κιέβου με αυξημένη πολιτική και στρατιωτική πίεση προς τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: