Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ διώξει τον Πάουελ από τη Fed; Το εφιαλτικό σενάριο της Deutsche Bank

Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ διώξει τον Πάουελ από τη Fed; Το εφιαλτικό σενάριο της Deutsche Bank
US Federal Reserve Chair Jerome Powell speaks at the Economic Club of Chicago on April 16, 2025, in Chicago, Illinois. US President Donald Trump's tariffs will likely push up prices and constrain growth, and could put the US Federal Reserve in the unenviable position of having to choose between tackling inflation and unemployment, Powell said Wednesday. US markets fell following Powell's remarks, with the tech-rich Nasdaq Composite down 3.4 percent at around 12:50 pm local time in Chicago (1750 GMT). (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP) Photo: AFP
Αν ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει στην αποπομπή του Τζερόμ Πάουελ, οι παγκόσμιες αγορές θα μπορούσαν να υποστούν ένα σοκ που θυμίζει... Τουρκία.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να απομακρύνει τον Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η αντίδραση των αγορών θα είναι «άμεση και σφοδρή», εκτιμά ο George Saravelos της Deutsche Bank σε σημείωμά του που επικαλείται το Fortune. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταρρεύσει τις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων. Η πλατφόρμα προβλέψεων Polymarket αποδίδει στην απομάκρυνση του Πάουελ πιθανότητες 19%.

Η Deutsche Bank δημοσίευσε ένα καίριο σημείωμα με τίτλο «What if ?» (με την ιδιόρρυθμη χρήση κενών πριν από το ερωτηματικό), το οποίο υπογράφει ο επικεφαλής της έρευνας FX, George Saravelos. Το κείμενο αναλύει το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί ο Πάουελ με κάποιον που συμφωνεί με την επιθυμία του Τραμπ για χαμηλότερα επιτόκια.

«Πιστεύουμε ότι η αντίδραση των αγορών θα ήταν ισχυρή», αναφέρει το σημείωμα. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι σε περιπτώσεις απώλειας της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, μπορεί να επέλθει κατάρρευση τόσο στο νόμισμα όσο και στην αγορά ομολόγων, εξαιτίας της ανόδου των πληθωριστικών προσδοκιών και της πτώσης των πραγματικών αποδόσεων».

Αν και η Deutsche Bank δεν θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να απομακρυνθεί ο Πάουελ πριν λήξει η θητεία του τον Μάιο του 2026, το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται. Η Polymarket εκτιμά την πιθανότητα στο 19%.

Μέχρι πρόσφατα, η κριτική του Τραμπ περιοριζόταν σε αναρτήσεις στα social media. Έχει αποκαλέσει τον Πάουελ «Too Late» και τον έχει κατηγορήσει ότι «κλαψουρίζει» για ανύπαρκτο πληθωρισμό. Όμως την περασμένη εβδομάδα, ο Ρας Βουόουτ, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, έστειλε επιστολή στον Πάουελ ζητώντας απαντήσεις για την ανακαίνιση του κτιρίου της Fed.

Ο Βουόουτ κατηγόρησε τον Πάουελ ότι παραπλάνησε το Κογκρέσο όταν αρνήθηκε ότι η ανακαίνιση περιλαμβάνει στοιχεία πολυτέλειας όπως κήπο στην ταράτσα ή κυψέλες μελισσών. Αν κάτι τέτοιο περιλαμβανόταν στα εγκεκριμένα σχέδια αλλά αφαιρέθηκε, τότε πρόκειται για παραβίαση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

Ο Πάουελ έχει ζητήσει από το γραφείο του γενικού επιθεωρητή να ερευνήσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Saravelos, αν αυτό το ζήτημα οδηγήσει τελικά στην αποπομπή Πάουελ, οι συνέπειες για τις αγορές θα είναι σοβαρές.

«Θα εκληφθεί ως άμεση υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Fed, θέτοντας την τράπεζα σε ακραία θεσμική πίεση. Και επειδή η Fed είναι στον πυρήνα του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο, οι επιπτώσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα σύνορα των ΗΠΑ», γράφει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάλιστα, συγκρίνει το σενάριο με την παρέμβαση του Ρίτσαρντ Νίξον στη Fed τη δεκαετία του 1970, όταν διόρισε τον Άρθουρ Μπερνς με στόχο τη μείωση των επιτοκίων — απόφαση που οδήγησε στη στασιμοπληθωριστική κρίση της εποχής.

Όμως σήμερα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα: οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, πιο ανοικτές αγορές και πιο έντονη εξάρτηση από τις διεθνείς ροές κεφαλαίων.

Το πρώτο καμπανάκι, κατά τον Saravelos, θα είναι μια απότομη πτώση του δολαρίου, το οποίο έχει ήδη υποχωρήσει 9,75% φέτος — η χειρότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου εδώ και χρόνια.

«Τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση απομάκρυνσης του Πάουελ, αναμένουμε πτώση 3%-4% στο σταθμισμένο δολάριο και αύξηση 30-40 μονάδων βάσης στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ειδικά στα μακροπρόθεσμα», αναφέρει.

Η κατάσταση θα θυμίζει Τουρκία, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί ισχυρό έλεγχο στην κεντρική τράπεζα, γεγονός που συνέβαλε στο να φτάσει ο πληθωρισμός στο 35%.

«Συνολικά, θεωρούμε την απομάκρυνση του Πάουελ ως έναν από τους πλέον υποτιμημένους κινδύνους για τις αγορές τους επόμενους μήνες», καταλήγει το σημείωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: